Ухвала
від 09.10.2020 по справі 127/18840/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/18840/20

Провадження № 2/127/3036/20

УХВАЛА

09 жовтня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі судді Іщук Т.П., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області з вказаним позовом звернулася ОСОБА_1 , в якому просила розірвати шлюб, зареєстрований 28 березня 2020 року між нею та громадянином Азербайджанської Республіки ОСОБА_2 Вінницьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький), актовий запис №493.

Судом на виконання вимог, передбачених ч. 6 ст. 187 ЦПК України, було здійснено запит до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи, проте станом на 08 жовтня 2020 року з врахуванням наданої компетентними органами інформації зареєстроване у встановленому порядку місце проживання (перебування) відповідача судом залишилось не встановленим.

Так, 17 вересня 2020 року на адресу суду надійшла відповідь Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, відповідно до якої інформація відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в реєстрі територіальної громади міста Вінниці відсутня.

07 жовтня 2020 року на адресу суду надійшла відповідь з відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС у Вінницькій області, відповідно до якої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованим/знятим з реєстрації не значиться.

В позовній заяві позивачем зазначено, що єдиною відомою адресою місця проживання відповідача є тимчасова реєстрація в АДРЕСА_1 ). Разом з тим, доказів про те, що відповідач коли-небудь мав зареєстроване місце проживання матеріали справи не містять та судом не встановлено.

В той же час суд не вправі прийняти до розгляду заяву та здійснити її розгляд з порушенням підсудності.

Згідно ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 9 ст.28 ЦПК України позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебуванням чи постійного його заняття ( роботи).

Відповідно до ч. 8 ст. 187 ЦПК України суддя з метою визначення підсудності може користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Проте, наразі у зв`язку з неповнотою даних про особу відповідача установити його зареєстроване місце проживання у визначеному законом порядку не вбачається можливим.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру передбачається оформлення документів, зокрема посвідки на тимчасове проживання та посвідки на постійне проживання.

Відповідно до п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2017 року № 784 Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного демографічного реєстру та надання з нього інформації, взаємодії між уповноваженими суб`єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації , розпорядником Єдиного державного демографічного реєстру є Державна міграційна служба.

Перебування іноземців на території України регулюється Законом України Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства .

Статтею 16 вказаного закону визначено, що реєстрація іноземців та осіб без громадянства, які в`їжджають в Україну, здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України органами охорони державного кордону.

Відповідно до п.14 ст.4 цього закону іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою возз`єднання сім`ї з особами, які є громадянами України, або під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій - тринадцятій цієї статті, уклали шлюб з громадянами України та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України.

Згідно п. 5 діючого Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України строк перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, паспортні документи або документи, що підтверджують особу без громадянства, яких зареєстровано посадовою особою Держприкордонслужби, продовжується територіальними органами або підрозділами ДМС.

З урахуванням викладеного, з метою визначення підсудності розгляду даної справи та дотримання гарантованих ст. 129 Конституції України у забезпеченні принципів змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доводів, а також для дотримання вимог процесуального законодавства щодо належного повідомлення сторін про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про необхідність витребувати з Управління державної міграційної служби України у Вінницькій області інформації щодо надання відповідачу посвідки на тимчасове або постійне проживання на території України (у разі її надання) та реєстрації його місця проживання, а також інформації з Прикордонної служби України щодо перетинання ним кордону та від власника гуртожитку по АДРЕСА_1 інформації щодо реєстрації місця проживання відповідача.

Керуючись ст. 84, 187, 240 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати в Управління державної міграційної служби України у Вінницькій області (21000, м.Вінниця, вул. Театральна, 10, код ЄДРПОУ 37836770) інформацію щодо наявності посвідки на постійне або тимчасове проживання на території України громадянина Азербайджанської Республіки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та інформацію щодо реєстрації його місця проживання.

Витребувати у Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26) інформацію щодо перетинання державного кордону громадянином Азербайджанської Республіки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувати в Товариства з обмеженою відповідальністю Шанс-Два (21020, м.Вінниця, вул. Магістратська, 84, код ЄДРПОУ 31909848) інформацію щодо реєстрації місця проживання громадянина Азербайджанської Республіки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , та знаходження за цією адресою його майна.

Витребувану інформацію необхідно направити на адресу суду в найкоротший строк.

Роз`яснити, що відповідно до ч.7, ч.8 ст.84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали . У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено15.10.2020

Судовий реєстр по справі —127/18840/20

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні