Рішення
від 12.10.2020 по справі 923/795/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2020 року м. Херсон Справа № 923/795/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. , розглянувши справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сади Херсонщини", м. Херсон

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Автоград Херсон", м. Херсон

про стягнення 18424,94 грн попередньої оплати

представники не викликались

Товариство з обмеженою відповідальністю "Сади Херсонщини" (позивач) звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Автоград Херсон" (відповідач) про стягнення попередньої оплати в розмірі 18424,94 грн, яка була здійснена позивачем 30.07.2018 на підставі рахунку-фактури відповідача від 20.07.2018 №СФ-0000396 за ремонт транспортного засобу (автомобіля) VOLKSWAGEN MULTIVAN, в тому числі за витратні матеріали, деталі, автозапчастини та роботу.

Позивач посилається на те, що відповідач так і не надав позивачу запчастини та не виконав роботи, зазначені в рахунку-фактурі від 20.07.2018 №СФ-0000396. З огляду на викладене, позивач зазначає, що ним направлено відповідачу вимогу № 1 від 30.01.2019 про повернення 18424,94 грн, яка залишена без відповіді.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.08.2020, справу розподілено судді Литвиновій В.В.

Ухвалою від 11.08.2020 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків 10 днів з дня отримання ухвали.

14.08.2020 у встановлений строк від позивача надійшли докази усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою від 19.08.2020 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено Відповідачу строк, відповідно до ст. 251, 252 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання суду (з доказами надіслання іншим учасникам справи): відзив на позов з документальним обґрунтуванням викладених обставин, заяви процесуальних питань (за наявності), належним чином засвідчені копій статутних та реєстраційних документів. Роз`яснено Відповідачу, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання заяв по суті справи у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше 60 днів з дня відкриття провадження у справі.

Позивач отримав ухвалу про відкриття провадження у справі 21.08.2020 відповідно до поштового повідомлення про вручення.

Відповідач отримав ухвалу суду - 26.08.2020 відповідно до поштового повідомлення про вручення за адресою, зазначеною в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

Відзиву на позов відповідач не надав.

Враховуючи, що сторони належним чином повідомлені про розгляд справи, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, справа може бути розглянута за наявними у ній документами.

Дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

Підставами виникнення господарських зобов`язань відповідно до ст. 174 Господарського кодексу України є, зокрема, договори.

Як визначено ч. 1 ст. 181 Господарського кодексу України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Відповідно до ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно з 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Частиною 2 ст. 628 ЦК України передбачено, що сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

Матеріалами справи підтверджується, що 20.07.2018 постачальник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоград Херсон", м. Херсон пр. Сенявіна Адмірала 41, код 34074625 (відповідач у справі) виставив рахунок № СФ-0000396 (а.с. 9) платнику - Товариство з обмеженою відповідальністю "Сади Херсонщини" на загальну суму 18424,94 грн. В рахунку зазначено конкретний автомобіль - VOLKSWAGEN MULTIVAN держ. номер НОМЕР_1 . Рахунком передбачено наступне: заправка автокондиціонера, заміна компрессора кондиціонера, заміна пильника шруса, балансування коліс, КОМПРЕССОР КОНДИЦІОНЕРА, ПАЛИВНИЙ НАСОС, К-Т ПЛАСТИКОВИХ БРИЗГОВИКІВ, встановлення бризговиків, заміна ролика привідного ременя, змащення шарнирів. Окремо зазначено ціну кожного пункту.

Орієнтовна дата поставки - 14 днів з моменту оплати товару.

Позивач оплатив зазначений рахунок 30.07.2018, що підтверджується банківською випискою з рахунку позивача (а. с. 10). У призначенні платежу зазначено - за ремонт а/м згідно рахунку 396 від 20.07.2018.

З огляду на викладене, між позивачем та відповідачем у спрощений спосіб укладено змішаний договір, який має ознаки договору поставки щодо компресора кондиціонера, паливного насоса, к-ту пластикових бризговиків та договору підряду в частині заправки автокондиціонера, заміна компрессора кондиціонера, заміни пильника шруса, балансування коліс.

Позивач оплатив товар та роботи, зазначені в рахунку № 396 від 20.07.2018. Однак, відповідач не виконав робіт, зазначених в рахунку № 396 від 20.07.2018, та не поставив зазначених товарів позивачу.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 193 ГК України встановлено обов`язок суб`єктів господарювання та інших учасників господарських відносин виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні вимоги щодо виконання зобов`язання закріплені і в статті 526 ЦК України.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Якщо внаслідок прострочення боржника виконання зобов`язання втратило інтерес для кредитора, він може відмовитися від прийняття виконання і вимагати відшкодування збитків (ч. 3 ст. 612 ЦК України).

Статтею 849 ЦК України передбачено, що якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Тобто, враховуючи вищевикладене, у разі невиконання або неналежного виконання підрядником обов`язків за договором підряду замовник має право вимагати відшкодування збитків.

Згідно статті 224 ГК України під збитками зокрема розуміються витрати, зроблені управненою стороною, тобто в даному випадку, це грошові кошти, які позивач сплатив відповідачу на підставі рахунку від 20.07.2018.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 693 ЦК України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

З огляду на викладене, позивач надіслав відповідачу претензію від 30.01.2019 № 1 з вимогою повернути 18424,94 грн протягом 7 календарних днів з моменту отримання даної вимоги. Відповідач отримав зазначену претензію 04.02.2019 відповідно до копії поштового повідомлення про вручення (а.с. 19), однак коштів так і не повернув.

Доказів перерахування боргу в сумі 18424,94 грн, як і будь-яких заперечень проти позову, відповідачем не надано станом на день розгляду спору, тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному розмірі.

Відповідно до ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

За змістом ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Водночас обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. 77 ГПК України).

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дійшов висновку задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1, 9 ст. 129 ГПК України судові витрати в розмірі 2102 грн сплаченого судового збору покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладених норм права, керуючись ст.ст. 129, 232-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Автоград Херсон" (м.Херсон пр. Сенявіна Адмірала 41, код 34074625) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Сади Херсонщини" (м. Херсон вул. Нафтовиків 2А, код 33590404) 18424,94 грн заборгованості та 2102грн витрат зі сплати судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України).

Повне рішення складено 12.10.2020

Суддя В.В.Литвинова

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено15.10.2020
Номер документу92172613
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 18424,94 грн попередньої оплати

Судовий реєстр по справі —923/795/20

Рішення від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні