Ухвала
від 12.10.2020 по справі 927/904/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

12 жовтня 2020 року м. Чернігівсправа № 927/904/20

Господарський суд Чернігівської області, в складі судді Романенко А.В., у порядку наказного провадження розглянувши матеріали заяви б/н від 30.09.2020 Товариства з обмеженою відповідальністю Віта Юст , вул. Карпенко-Карого, 17А/3, м. Запоріжжя, 69014; e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1; до Філії Військторг Концерну Військторгсервіс , вул. Довженко, 45А, смт. Десна, Козелецький район, Чернігівська область, 17024; e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2; про видачу судового наказу про стягнення 100000,00грн

ВСТАНОВИВ:

05.10.2020, надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю Віта Юст про видачу судового наказу про стягнення з Філії Військторг Концерну Військторгсервіс 100000,00грн заборгованості за попереднім договором №100 використання нерухомого майна, що належить до державної власності від 18.03.2019.

Розглянувши подану Товариства з обмеженою відповідальністю "Віта Юст" заяву разом з доданими до неї документами, суд дійшов висновку про відмову в її задоволенні, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 12 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема, в порядку наказного провадження.

Наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, визначені ГПК України.

Так, підстави та порядок видачі судового наказу врегульовано положеннями розділу ІІ ГПК України.

Частиною 1 статті 147 ГПК України передбачено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 148 ГПК України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частиною 2 статті 150 ГПК України в заяві повинно бути зазначено:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника;

3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання;

4) вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються;

5) перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

Як вбачається зі змісту поданої заяви про видачу судового наказу в якості боржника заявником визначено Філію Військторг Концерну Військторгсервіс .

Відповідно до укладеного попереднього договору оренди №100 використання нерухомого майна, що належить до державної власності від 18.03.2019, останній було дійсно укладено між Філією Військторг Концерну Військторгсервіс та Товариством з обмеженою відповідальністю Віта Юст .

Відповідно до частини 3 статті 147 ГПК України заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці.

Статтею 80 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) передбачено, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована в установленому законом порядку.

Згідно з частиною 3 статті 95 ЦК України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Відповідно до безкоштовного запиту з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сайті Міністерства юстиції України (https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search/person-result) за пошуковим запитом - код ЄДРПОУ 38716088 значиться Філія Військторг Концерну Військторгсервіс - філія (інший відокремлений підрозділ). Повне найменування юридичної особи, до якої належить відокремлений підрозділ - Концерн Військторгсервіс (код ЄДРПОУ 38716088).

Враховуючи приписи статті 147 ГПК України оскільки заявник просить видати судовий наказ про стягнення заборгованості з боржника, який не є юридичною особою, суд відмовляє в видачі судового наказу на підставі п.4 частини 1 статті 152 ГПК України, оскільки вимоги не підлягають розгляду за правилами господарського судочинства в порядку наказного провадження.

Також, суд вважає за доцільне зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 статті 148 ГПК України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з поданою заявою та доданих до неї документів ТОВ Віта Юст просить видати судовий наказ про стягнення суми попередньої оплати за непередане на підставі попереднього договору від 18.03.2019 №100 в оренду нежитлове приміщення.

Частиною 1 статті 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (стаття 626 ЦК України).

Тобто, за висновком суду, з урахуванням наведених норм, вимога про стягнення з Філії Військторг Концерну Військторгсервіс суми попередньої оплати не є наслідком порушення боржником грошового зобов`язання за договором, оскільки відповідні дії вчиняються не на виконання взятих на себе договірних зобов`язань, а з інших підстав - повернення сплаченої передплати за непередане в оренду приміщення.

За своєю суттю обов`язок щодо повернення грошових коштів, отриманих як передоплата, не може розцінюватись як грошове зобов`язання за договором, а є лише застосуванням наслідків невиконання боржником договірних зобов`язань за таким правочином.

Наведене є самостійною правовою підставою для відмови в видачі судового наказу в порядку наказного провадження згідно з п.3 частини 1 статті 152 ГПК України.

Відмова в видачі судового наказу з підстав передбачених пунктами 3-6 частини 1 статті 152 цього Кодексу унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою.

Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами в позовному порядку (за умови, що відповідачем у справі буде визначено саме юридичну особу) (частина 2 статті 153 ГПК України).

Керуючись статтями 147, 148, п. 1 та п. 3 частини 1 статті 152, частинами 1 та 2 статті 153, статтями 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю Віта Юст (вул. Карпенко-Карого, 17А/3, м. Запоріжжя, 69014, код ЄДРПОУ 41465475) у видачі судового наказу про стягнення з Філії Військторг Концерну Військторгсервіс (вул. Довженко, 45А, смт. Десна, Козелецький район, Чернігівська область, 17024, код ЄДРПОУ 38716088) 100000,00грн заборгованості за попереднім договором №100 використання нерухомого майна, що належить до державної власності від 18.03.2019.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання в порядку статті 256 Господарського процесуального кодексу України та підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала складена та підписана 12.10.2020.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/.

Документи по справі можуть бути направлені на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв`язку - факс 77-44-62, тел. 676-311.

Суддя А.В. Романенко

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92172776
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 100000,00грн

Судовий реєстр по справі —927/904/20

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні