Рішення
від 05.10.2020 по справі 917/1138/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2020 Справа № 917/1138/20

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут", вул. Панянка, 65Б, м. Полтава, 36022

до Комунального підприємства "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради, проспект Свободи, 150, м. Кременчук, Полтавська область, 39623

Суддя Ціленко В. А.

Секретар судового засідання Білоус О.В.

Представники сторін в судове засідання не викликались.

Суть справи: стягується 204 251,37 грн. пені, 25 762,83 грн. 3% річних та 8 586,04 грн. інфляційних витрат.

Відповідач позов заперечує, посилаючись на те, що своєчасно сформував та зареєстрував бюджетні фінансові зобов`язання в Управління Державної казначейської служби України у м. Кременчуці, яке проводить їх оплату лише при наявності фінансового підкріплення. Так як не має змоги вплинути на належне фінансування та оплату, вважає відсутність своєї вини в несвоєчасності оплати рахунків.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Відповідно до п. 2.1. Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 21500199 від 01.01.2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" зобов`язалося передати електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок, а Комунальне підприємство "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради здійснювати оплату її вартості на погоджених сторонами умовах.

Позивач вважає, що зі споживачем укладено договір постачання електричної енергії, який є публічним договором приєднання. Контрагент за договором порушував його умови щодо строків оплати спожитої активної електроенергії, тому просить суд стягнути з відповідача додаткові нарахування у вигляді пені, 3% річних та інфляційних витрат.

При прийнятті рішення судом враховано наступне.

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією продовжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші юридичні правочини чи факти.

Приписами ст. ст. 626, 638 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони і прийняття пропозиції другою стороною. Акцепт пропозиції укласти договір залежить від виду договору.

Статтями 633, 634 Цивільного кодексу України визначено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товару, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звертається, на однакових для всіх споживачів умовах.

У якості обґрунтування позовних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбуд" надало Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 21500199 від 01.01.2019 року, який є окремим видом договору, а саме публічним договором та договором приєднання.

Відповідно до п.п. 1.2.8,3.2.5, 3.1.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) № 312 від 14.03.2018 року договір постачання розробляється постачальником універсальних послуг на основі Типового договору, шляхом приєднання споживачем до обраної пропозиції, через заяву - приєднання. У разі офіційного оприлюднення комерційної пропозиції електропостачальник не має права відмовити споживачу у приєднанні до договору. Публічний Договір про постачання електроенергії , як пропозиція, розміщений Товариством з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" на офіційному веб - сайті hllps://www.energo.pl.ua.

У відповідності до п. 2.7 постанови № 312 НКРЕКП від 14.03.2018 року, п. 3.1.5 ПРРЕЕ договір постачання електроенергії укладається шляхом приєднання до умов публічного договору: підписання заяви - приєднання; оплати отриманого від постачальника рахунку; фактичного споживання будь - яких обсягів електричної енергії.

21.12.2018 року Комунальним підприємством "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради підписано та подано Товариству з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" заяву-приєднання до умов Договору. З 01.01.2019 року Комунальне підприємство "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради споживало електричну енергію, яка поставлялася до об`єктів споживача, зазначених у заяві-приєднані та здійснювало сплату рахунків постачальника, тому суд вважає, що відповідач своїми діями акцептував пропозицію позивача приєднатися до запропонованого на веб-сайті публічного договору, умовами якого є обов`язковими для споживача.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, так як одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

З 01.04.2019 року поставка електричної енергії до об`єктів здійснювалося на умовах обраної Комунальним підприємством "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради комерційної пропозиції № 9-УП, яка розроблена для установок бюджетної сфери. Згідно діючої у ІV кварталі 2019 року та І і ІІ кварталу 2020 року, оплата вартості електричної енергії включаючи втрати за послуги з розподілу, передачі здійснюються у відповідності до рахунків, встановлених на підставі даних про обсяги спожитої електричної енергії, наданих оператором системи розподілу - Акціонерним товариством "Полтаваобленерго". Рахунок та Акт купівлі-продажу електроенергії має бути сплаченим споживачем протягом 5 днів з дня їх отримання.

Із наданих позивачем рахунків за спожиту активну електроенергію протягом жовтня-грудня 2019 та січня-квітня 2020 року, платіжних доручень на їх оплату, Актів купівлі-продажу електроенергії, розрахунків пені, річних та інфляційних вбачається, що оплата споживачами здійснювалася несвоєчасно та не в повному обсязі.

Статтею 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та 3 % річних. При викладених обставинах, із наданих позивачем доказів позов в частині стягнення 25 762,83 грн. 3% річних та 8 586,04 грн. інфляційних витрат є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 546, 549 Цивільного кодексу України договором або законом можуть бути встановлені інші види забезпечення виконання зобов`язання, ніж неустойка, порука, гарантія, застава, притримання, завдаток. В Законі України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" зазначено, що боржник, який прострочив виконання грошових зобов`язань повинен оплатити кредитору пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня. Пунктом 5.11 Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 21500199 від 01.01.2019 року та Комерційною пропозицією № 9-УП, яка є додатком № 3 передбачено, що у разі порушення строків оплати, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на момент прострочення, за кожен день прострочення від суми заборгованості, що підтверджує наявність підстав для стягнення з відповідача 204 251,37 грн. пені за несвоєчасну оплату активної електричної енергії.

Заперечення Комунального підприємства "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради до уваги судом прийняті бути не можуть враховуючи наступне. Заявлені до стягнення річні та інфляційні втрати не є відповідальністю у розумінні ст. 549 Цивільного кодексу України, а є платою за час користування грошовими коштами.

За приписами ст. 617 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов`язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Витрати по оплаті судового збору відповідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232, 233, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Міськсвітло" Кременчуцької міської ради (проспект Свободи, 150, м. Кременчук, Полтавська область, 39623, код ЄДРПОУ 03338136) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" (вул. Панянка, 65Б, м. Полтава, 36022, код ЄДРПОУ 42223804) 204 251,37 грн. пені, 25 762,83 грн. 3% річних, 8 586,04 грн. інфляційних витрат та 3 579,00 грн. судового збору.

3. Видати наказ після набрання даним рішенням законної сили.

Повне рішення складено 12.10.2020 р.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.256 ГПК України). Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання

чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Ціленко В. А.

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено16.10.2020

Судовий реєстр по справі —917/1138/20

Рішення від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ціленко В. А.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ціленко В. А.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ціленко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні