Ухвала
від 13.10.2020 по справі 923/1021/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

13 жовтня 2020 року Справа № 923/1021/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Ярошенко В.П. , розглянувши заяву про забезпечення позову за вх. № 2129/20 від 12.10.2020 Комунального підприємства "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК"

встановив:

Комунальне підприємство "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради (код ЄДРПОУ 37289355) звернулось до господарського суду Херсонської області із заявою про забезпечення позову, відповідно до якої просить суд накласти арешт на нерухоме майно Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" (код ЄДРПОУ 26186462), яке складається з Дельфінарію, розташованого за адресою: 75581, Херсонська обл., Генічеський р-н, с. Генічеська Гірка, вул. Набережна, буд. 32в на земельній ділянці з кадастровим номером 6522186500:02:001:0171.

Заявник звернувся до суду із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.10.2020 дану заяву передано на розгляд судді Ярошенко В. П.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником.

Отже, заява про забезпечення позову повинна містити підпис особи, яка відповідно до установчих документів правомочна діяти в інтересах юридичної особи або підпис особи, яка відповідно до вимог закону наділена правом підписання відповідних документів.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 56 ГПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

З аналізу приписів ст. 56 ГПК України вбачається, що у порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник, член виконавчого органу або інша особа, уповноважена діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту).

Як встановлено судом, вказана заява про забезпечення позову підписана директором КП "МАКС-ІНВЕСТ" О.В. Сальниковим.

Суд звертає увагу на те, що юридична особа, відповідно до ст. 92 ЦК України, набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів і закону. Отже, від імені юридичної особи позовну заяву підписує повноважна посадова особа, повноваження якої ґрунтуються на установчих документах чи приписах закону.

Таким чином, право на представництво юридичної особи пов`язане з наявністю акта органу управління юридичної особи, котрим юридична особа наділяє посадову особу повноваженнями вчиняти певні юридичні дії.

Керівник підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначено законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їхнє посадове становище. Повноваження керівників юридичних осіб підтверджується:

а) документами, що посвідчують їхнє посадове чи службове становище. До таких документів відносять накази (чи інші аналогічні документи) про призначення на посаду, протоколи зборів про обрання на посаду;

б) установчими документами юридичної особи, в яких містяться повноваження посадових чи службових осіб, що беруть участь у справі як представники цих осіб.

Аналогічна правова позиція щодо обов`язку надання доказів на підтвердження повноважень керівника наведено в ухвалі Верховного Суду від 11.04.2018 по справі №924/977/17.

Крім того, в силу приписів ч. 5 ст. 65 ГПК України, керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами.

До заяви про забезпечення позову, заявником на підтвердження повноважень директора О.В. Сальникова не надано суду жодного документа.

Таким чином, у суду відсутні підстави вважити, що заява про забезпечення позову підписана уповноваженою особою, яка має на це право.

За таких обставин, заява про забезпечення позову подана без дотримання вимог ст.139 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 7 статті 140 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 139 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

За таких обставин, суд повертає Комунальному підприємству "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради заяву про забезпечення позову.

Судом відзначається, що повернення заяви про забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню до суду з дотриманням вимог ст. 139 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 139, 140, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

Заяву Комунального підприємства "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради про забезпечення позову (вх. № 2129/20 від 12.10.2020) та додані до неї документи повернути заявникові.

Додаток: заява про забезпечення позову з додатками на 27 арк., в т.ч. оригінал платіжного доручення № 1024 від 06.10.2020р., поштовий конверт.

Ухвала відповідно до ч.2 ст.235 ГПК України набирає законної сили з дня її підписання і може бути оскаржена протягом десяти днів в порядку ст. 257 ГПК України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України).

Ухвала складена та підписана 13.10.2020.

Суддя В.П.Ярошенко

Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92193976
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1021/20

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні