Ухвала
від 14.10.2020 по справі 300/2791/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження

"14" жовтня 2020 р. справа № 300/2791/20

19 год. 20 хв.

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Чуприна О.В., розглянувши матеріали позовної заяви

Кандидата на посаду Івано-Франківського міського голови Івано-Франківського району Івано-Франківської області Стефанишина Василя Васильовича ( АДРЕСА_1 )

Івано-Франківської обласної організації політична партія Всеукраїнське об`єднання Платформа громад (вул. Грушевського, буд. 22а, м. Івано-Франківськ, 76018)

до Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області (вул. Грушевського, буд. 21, м. Івано-Франківськ, 76000)

про визнання протиправною та скасування постанови ''Про утворення дільничних виборчих комісій'' від 09.10.2020 №24 в частині призначення голів, заступників голів та секретарів дільничних виборчих комісій, -

В С Т А Н О В И В:

Кандидат на посаду Івано-Франківського міського голови Івано-Франківського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 (надалі по тексту також - позивач 1, ОСОБА_1 ), Івано-Франківська обласна організація політична партія Всеукраїнське об`єднання Платформа громад (надалі по тексту також - позивач 2, обласна організація політична партія) 14.10.2020 року о 15:10 звернулися в суд з позовною заявою до Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області, у якій просять:

- визнати протиправною та скасувати в частині призначення голів, заступників голів та секретарів дільничних виборчих комісій, утворених Івано-Франківською міською територіальною виборчою комісією Івано-Франківського району Івано-Франківської області на підставі даних Державного реєстру виборців на території Івано-Франківської міської громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області, постанову Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області №24 від 09.10.2020.

Представник позивача адвокат Жарський Тарас Володимирович має належні повноваження на подання позовної заяви.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі по тексту також - КАС України), за виключенням частини 3 статті 161 КАС України.

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, подано з дотриманням правил підсудності та в строк, установлений законом.

Згідно з частиною 9 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору.

У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України немає.

Відповідно до положень статей 12 і 257 КАС України справа підлягає розгляду за правилами статей 268, 269 і 273 КАС України у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Даний спір виник щодо правовідносин, пов`язаних з виборчим процесом, та відповідно до статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України належить до компетенції адміністративних судів і підлягає розгляду Івано-Франківським окружним адміністративним судом.

Особливості розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ визначені параграфом 2 Глави 11 Кодексу адміністративного судочинства України.

Зокрема, згідно з положеннями статті 268 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду.

Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до статті 269 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив).

Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

Відповідно до частини 9 статті 80 КАС України, у разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 12, 80, 171, 248, 268-273 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Відкрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою Кандидата на посаду Івано-Франківського міського голови Івано-Франківського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 , Івано-Франківської обласної організації політична партія Всеукраїнське об`єднання Платформа громад до Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визнання протиправною та скасування постанови ''Про утворення дільничних виборчих комісій'' від 09.10.2020 за №24 в частині призначення голів, заступників голів та секретарів дільничних виборчих комісій.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами статей 12, 268, 269 і 273 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

3. Призначити судове засідання на ''15" жовтня 2020 р. о 11:00 год., яке буде проводити одноособово суддя Чуприна О.В. , в приміщенні Івано-Франківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 46, перший поверх, зал судових засідань №4 .

4. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов до 10:00 год. 15.10.2020 , і подання всіх письмових та електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову. Зобов`язати відповідача надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

5. Витребувати в Кандидата на посаду Івано-Франківського міського голови Івано-Франківського району Івано-Франківської області Стефанишина Василя Васильовича та Івано-Франківської обласної організації політична партія Всеукраїнське об`єднання Платформа громад :

5.1. оформленні і засвідчені відповідно до вимог статті 94 КАС України копії наступних письмових доказів:

- заяви осіб, запропонованих до складу дільничної виборчої комісії, про згоду виконувати посадові обов`язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії, із відповідними доказами про подання таких заяв до відповідача до моменту внесення до територіальних виборчих комісій подання стосовно кандидатур до складу дільничних виборчих комісій;

- підтвердження відсутності ''досвіду щодо участі в роботі виборчих комісій'' у 21 голови дільничних виборчих комісій, 36 заступників голів дільничних виборчих комісій, 38 секретарів дільничних виборчих комісій, відомості про які наведено позивачами у адміністративному позові.

6. Витребувати в Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області, крім відзиву на позовну заяву, в термін до 10:00 год. 15.10.2020:

6.1 витяг із протоколу засідання Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області, на якому прийнято постанову №24 від 09.10.2020 Про утворення дільничних виборчих комісій ;

- докази повідомлення позивача про виявлені недоліки в поданих відповідачу документах, відповідно до частини 3 статті 230 Виборчого кодексу України.

7. Витребувати в Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Івано-Франківського району Івано-Франківської області, крім відзиву на позовну заяву, в термін до 10:00 год. 15.10.2020 письмове пояснення на обґрунтування наступних обставин:

- якими нормами Виборчого кодексу України і постановами Центральної виборчої комісії України відповідач керувався при призначенні голів, заступників голів і секретарів дільничних виборчих комісій, перелік яких від різних суб`єктів подання/виборчого проуесу затверджений оскаржуваною постановою;

- чи враховувався при призначенні голів, заступників голів і секретарів дільничних виборчих комісій :

- ''досвіду щодо участі в роботі виборчих комісій'';

- суб`єкт подання;

- пропорційність осіб запропонованих до складу таких комісій від усіх суб`єктів подання до складу посад у комісіях (голова, заступник голови і секретар).

- у випадку відсутності ''досвіду щодо участі в роботі виборчих комісій'', які причини призначення саме таких осіб запропонованих до складу таких комісій на посади голови, заступника голови і секретаря комісії?

7. З метою оперативності отримання судом відзиву запропонувати відповідачу скановану копію відзиву та доданих до нього документів направити засобами електронного зв`язку на електронну адресу Івано-Франківського окружного адміністративного суду - inbox@adm.if.court.gov.ua.

8. Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

9. Негайно повідомити учасників справи про дату, час і місце розгляду справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - за відомими суду номерами телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

10. Невідкладно повідомити комісію вищого рівня Івано-Франківську обласну територіальну виборчу комісію Івано-Франківської області та Центральну виборчу комісію про відкриття провадження у справі.

11. Копію позовної заяви разом з доданими до неї документами, а також копію цієї ухвали невідкладно надіслати відповідачу, відповідно до вимог частини 2 статті 269 Кодексу адміністративного судочинства України.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя /підпис/ Чуприна О.В.

Дата ухвалення рішення14.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92195932
СудочинствоАдміністративне
Сутьутворення дільничних виборчих комісій'' від 09.10.2020 №24 в частині призначення голів, заступників голів та секретарів дільничних виборчих комісій

Судовий реєстр по справі —300/2791/20

Рішення від 15.10.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

Ухвала від 14.10.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні