Рішення
від 29.09.2020 по справі 401/1159/20
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/1159/20 ;

Провадження № 2/401/583/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" вересня 2020 р. м. Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, в складі:

головуючий суддя Макарова Ю.І.,

секретар Горбатюк К.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Селянське (Фермерське) господарство "Маіс", про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,-

встановив:

05 червня 2020 року позивач звернулась до суду з позовною заявою до Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті її тітки - ОСОБА_2 .

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що після смерті її тітки, ОСОБА_2 , відкрилася спадщина, яка складається із права на земельну ділянку (пай) № 3525281200:02:000:2168, розміром 3,1865 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Глинської сільської ради Світловодського району. На день смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , вона проживала та була зареєстрована в с. Глинськ, Світловодського району, за життя заповіту не залишила. Позивач є племінницею померлої, спадкоємецею другої черги за правом представництва, оскільки її батько, ОСОБА_3 - брат померлої, також вже помер. В зв`язку із відмовою нотаріуса видати свідоцтво про право власності на земельну ділянку, звернулась до суду із даним позовом.

Ухвалою судді від 09 червня 2020 року відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого судового засідання. (а.с.34-35).

Ухвалою судді від 02 липня 2020 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Селянське (Фермерське) Господарство "МАІС" (а.с.34-35).

Позивач в судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву про розгляд справи без її участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі. (а.с. 44)

Відповідач в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі. Не заперечує проти задоволення позовних вимог. (а.с.63)

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином, пояснення по суті позовних вимог не подав.(а.с.56).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні факти та відповідні ним правовідносини.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 . (а.с. 11).

Після її смерті відкрилася спадщина на належне ОСОБА_2 майно, а саме право на земельну ділянку (пай) розміром 5,59 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області, яка перебуває в колективній власності Агрофірми "Світанок" на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КР 0183034 від 03.04.1997 р. та рішення Світловодської районної державної адміністрації від 25.11.1996 р. № 537. (а.с.19).

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємицею майна померлої другої черги за правом представництва, яка в установленому порядку звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. (а.с. 16).

Батько позивача, ОСОБА_3 , - брат померлої ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_4 . Факт родинних відносин, а саме те, що позивач є племінницею спадкодавця підтверджується: архівним витягом з метричної книги реєстрації актів про народження церкви Архангела Михаїла с. Глинськ Олександрійського повіту Херсонської губернії про народження ОСОБА_3 ; свідоцтвом про народження спадкодавця ОСОБА_4 ; свідоцтвом про народження ОСОБА_5 ; свідоцтвом на одруження ОСОБА_6 ; паспорта громадянина України ОСОБА_1 (а.с. 5-11).

Листом приватного нотаріуса Світловодського міського нотаріального округу Кіровоградської області від 13.05.2020 р. позивачу повідомлено про відсутність у позивача документів, що підтверджують факт родинних відносин з померлою тіткою. (а.с.17).

З відповіді Світловодської державної нотаріальної контори на запит суду встановлено, що після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не відкривалась.(а.с. 39)

Згідно довідки № 234/121-19, виданої відділом у Світловодському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 02.12.2019 р. підтверджено відомості про зазначену вище земельну ділянку та виданий спадкодавцю сертифікат. (а.с.18)

З копій довідки Глинської сільської ради Світловодського району, договору оренди земельної ділянки, витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки встановлено, що земельна ділянка, кадастровий № 3525281200:02:000:2168 площею 3,1865 га, посвідчена сертифікатом серії КР 0183034 від 03.04.1997 р., згідно схеми поділу земель Агрофірми "Світанок" знаходиться за межами населеного пункту на території Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області та перебуває в користуванні СФГ "МАІС" на підставі договору оренди.

З огляду на вищевикладене, судом встановлено, що за життя спадкодавець ОСОБА_2 отримала право на земельну частку (пай)у землі, яка перебуває у колективній власності у відповідності до норм діючого на той час законодавства, але не отримала державного акту на право власності та не здійснила державну реєстрацію.

Згідно п. г ч.1 ст. 81 Земельного кодексу України (далі - ЗК), громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

У відповідності до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Пунктом 5 ст. 1223 ЦК України передбачено що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно ст. 1225 Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Стаття 1266 ЦК України вказує, що племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справі про спадкування" роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п. 3.5. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року "Про судову практику у справах про спадкування", cпори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7, що відповідно до статті 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ст. 125 ЗК право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

- цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною у порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;

- свідоцтвом про право на спадщину (ч. 1 і ч. 2 ст. 126 ЗК).

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності:

- ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки;

- виготовлення технічної документації на земельні ділянки;

- визначення меж земельної ділянки в натурі;

- погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами;

- одержання у встановленому порядку Державного акта на землю;

- реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до ст. 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК.

На підставі абз. 2 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок" (втратив чинність на підставі Закону України від 14 вересня 2006 року № 139-V) є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (пункт 1 розділу X доповнено абз. 2 згідно із Законом від 16 вересня 2008 року № 509-VI).

Оскільки спадкодавець за життя набув право на об`єкт нерухомого майна - земельну ділянку на законних підставах, але не забезпечила державної реєстрації, а позивач є спадкоємцем останньої за законом, інших спадкоємців, які претендують на спадщину щодо прав на земельну ділянку не встановлено, позовні вимоги щодо визнання права власності в порядку спадкування підлягають задоволенню.

Судові витрати суд розподіляє у відповідності до вимог ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 81,118, 125, 126 Земельного кодексу, ст. 1216, 1225, 1266 ЦК України, 2, 4, 5, 12, 13, 19, 263, 265, 273 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Селянське (Фермерське) господарство "Маіс", про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку (пай) кадастровий № 3525281200:02:000:2168 площею 3,1865 га з цільовим призначенням для ведення товарно сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судові витрати віднести за рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в порядку передбаченому ст. 355 ЦПК України безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Глинська сільська рада Світловодського району, місцезнаходження: вул. Центральна 10, с. Глинськ, Світловодський р-н., Кіровоградська область, код ЄДРПОУ 04364302.

Третя особа: Селянське (Фермерське) Господарство "МАІС", ЄДРПОУ: 32062932, місце знаходження за адресою: 27532, Кіровоградська область Світловодський район с. Глинськ, вул. Паркова, буд.5.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області Ю.І. Макарова

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92204459
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —401/1159/20

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 30.07.2020

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні