Ухвала
від 14.10.2020 по справі 761/32581/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/32581/20

Провадження № 1-кс/761/20097/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 жовтня 2020 року лідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління Державної фіскальної служби України підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020000000001063 від 11.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ 4-го відділу розслідування кримінальних старшого слідчого з особливо важливих справ другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління Державної фіскальної служби України підполковника податкової міліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 , по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020000000001063 від 11.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212КК України, про проведення обшукуу нежитлових приміщеннях, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 (в тому числі літерах А, А-1).

Клопотання обґрунтоване тим, що Головним слідчим управлінням Державної фіскальної служби України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000001063 від 11.06.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ряду суб`єктів господарювання забезпечили діяльність на території України незаконної схеми ухилення від сплати податків та мінімізації податкових платежів, яка полягала у ввезенні на митну територію України товарів, відповідно до підроблених документів, із подальшим внесенням недостовірних відомостей у звіти про фінансові результати по операціям з продажу ввезених товарів, що призвело до ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), які входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку та фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, службові особи ТОВ «Бетта Грант» (код ЄДРПОУ 41618984) організували незаконну схему по імпорту транспортних засобів та спецтехніки із Сполучених Штатів Америки на митну територію України та у період вересня 2019 - березня 2020 років, шляхом внесення недостовірних відомостей у звіти про фінансові результати по операціям з продажу ввезених транспортних засобів та спецтехніки, зменшили податок на прибуток, який підлягає сплаті в бюджет на загальну суму 22597678 грн, що є особливо великим розміром.

Також, службові особи ТОВ «Євроброк Україна» (код ЄДРПОУ 42662699) організували незаконну схему по імпорту транспортних засобів та спецтехніки із Сполучених Штатів Америки на митну територію України та у період вересня 2019 - березня 2020 років, шляхом внесення недостовірних відомостей у звіти про фінансові результати по операціям з продажу ввезених транспортних засобів та спецтехніки, зменшили податок на прибуток, який підлягає сплаті в бюджет на загальну суму 13537670 грн, що є особливо великим розміром.

Додатково встановлено, що суб`єктами підприємницької діяльності зареєстрованими на території Волинської області використовується схема ухилення від сплати податків, пов`язану з ввезенням поза митним контролем запчастин до транспортних засобів без сплати митних та податкових платежів шляхом ввезення подрібненими партіями товару з підробленими документами про вартість, кількість та походження товарно-матеріальних цінностей, а також з ймовірним приховуванням від митних органів в заздалегідь підготовлених тайниках транспортних засобів якими перевозяться. Дані товари в подальшому завозяться на склади зберігання підконтрольні суб`єктам господарської діяльності розташовані в м. Ковель, звідки в подальшому реалізовується кінцевим споживачам через мережу магазинів «АВТО АПТЕКА» та інших на території Волинської та інших областей України.

На даний момент відомо, що на складах знаходиться близько 110 м? запчастин до транспортних засобів без відповідних документів про походження ТМЦ.

За даними АРМу «Митниця» за період 2019 року 1 квартал 2020 року на митну територію України ввезено 2568 одиниць транспортних засобів та комплектуючих до них на загальну суму 142,3 млн грн. та в ЄРПН зареєстровані податкові накладні на придбання на митній території України 2 транспортні одиниці та комплектуючих до них на суму 2,3 млн. грн. Реалізовано за даними ЄРПН за вказаний період - 62 транспортних засобів та комплектуючих на суму 28,4 млн. грн. Заявлена фактурна вартість автомобілів 5,9 млн. доларів США, митна вартість збільшена за результатами митних формальностей до 10,5 млн. доларів США.

За даними АІС «Податковий блок» згідно поданої податкової звітності з ПДВ з часу реєстрації платником ПДВ ТОВ «Євроброк Україна» не декларувало позитивні нарахування ПДВ до сплати в бюджет.

За даними АРМ «Митниця» за період 2019 - березень 2020 року на митну територію України ввезено 1366 одиниць транспортних засобів на суму 105,5 млн грн, та в ЄРПН зареєстровані податкові накладні на придбання 6 одиниць на суму 7,2 млн. грн. Реалізовано за даними ЄРПН за вказаний період - 116 од. транспортних засобів. Заявлена фактурна вартість автомобілів 5,16 млн. доларів США, митна вартість збільшена за результатами митних формальностей до 6,04 млн. доларів США.

При роздачі сформованого податкового ліміту податкові накладні ТОВ «Євроброк Україна» були заблоковані в період з 04.05.2020 по 15.06.2020.

ТОВ «Євроброк Україна» нараховано та сплачено податок на прибуток підприємств за 2019 рік 57503 грн; нараховано та сплачено податок на прибуток підприємств за І та ІІ квартали 2020 року 185790 грн.

Крім того, встановлено, що ряд афілійованих до ТОВ «Євроброк Україна» та ТОВ «Бета Гранд» підприємств, тобто належать до однієї групи пов`язаних між собою осіб, які здійснюють єдине керівництво різними фірмами або володіють частками у капіталі різних компаній та окрім того, подають електронну звітність до фіскальних органів з єдиної IP-адреси: ТОВ «АВТОЛЮКС УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 42104727), ТОВ «МЕРСЕДЕС ГРУП-7777» (код ЄДРПОУ 40921677), ТОВ «РЕСМА» (код ЄДРПОУ 41926461), ТОВ «МАКСОН ГРУП» (код ЄДРПОУ 42042472), ТОВ «7777-АВТО ВОЛИНЬ» (код ЄДРПОУ 42087581); ТОВ «МІ-7» (код ЄДРПОУ 42770591), ТОВ «ХІЛДОН» (код ЄДРПОУ 43132231) та аналогічним чином здійснюють імпорт автомобілів.

Зазначені дії осіб вказаних в клопотанні , надали їм змогу умисно ухилитися від сплати податків, що призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

При проведенні досудового розслідування виникла необхідність у відшуканні речей та документів:запчастини для транспортних засобів, що не обліковані, запчастини, яка не призначені спеціально виробником для реалізації на території України (без інструкції та гарантійного талону українською мовою, маркування товару, упаковки виконаного українською мовою, без інформація про виробника, імпортера, моделі, серійного номеру, дати виробництва, без декларації відповідності технічним регламентам), запчастин ввезених на територію України поза митним контролем, запчастин ввезених за підробленими документами про вартість, кількість та походження товарно матеріальних цінностей, підроблені документи, документи, щодо ввезення запчастин для транспортних засобі, комп`ютерна техніка на якій вона виготовляється, печатки та штампи суб`єктів господарської діяльності, підприємств нерезидентів, щодо поведеної фінансово-господарської діяльності та які свідчать про їх протиправну діяльність, котрі містять в собі відомості щодо здійснення невстановленими особами, дій спрямованих на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Наведені факти мають важливе значення для встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення та його правильної кваліфікації та можуть бути використані в якості доказів.

Документи, предмети, які мають значення у кримінальному провадженні можуть знаходитись в офісних приміщеннях на території Волинської області.

Іншим способом, ніж провести обшук, виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукати і вилучити знаряддя кримінального правопорушення, речі і документи, які використовуватимуться як докази вчинення кримінальних правопорушень під час досудового розслідування неможливо, оскільки є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення відшукуваних речей та документів особами, що причетні до вчинення кримінальних правопорушень, у випадку отримання ними інформації стосовно значення для досудового розслідування відшукуваних речей та документів.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню , з наступних підстав.

За змістом закону обшук це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що знаходяться у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення даної слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому даним Кодексом, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 11.06.2020 року внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (кримінальне провадження №42020000000001063).

В судовому засіданні встановлено, що слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 42020000000001063 від 11.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно доч.2ст.168КПК України тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

З долучених до матеріалів клопотання копій матеріалів кримінального провадження вбачається, що в даному випадку слідчим належним чином не обґрунтовано необхідності відшукання та вилучення , відомостей по ІР-адресам віддалених комп`ютерів, та документації щодо розрахункових та карткових рахунків, та коштів отриманих від незаконної.

Таким чином, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню в частині відшукання вилучення конкретних речей та документів згідно переліку, та за вказаний період вчинення кримінального правопорушення, а в іншій частині задоволенню не підлягає, відсутність конкретизації речей та документів які підлягають відшукуванню та вилученню суперечить ч.2 ст. 235 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 233-236, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління Державної фіскальної служби України підполковника податкової міліції ОСОБА_3 кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020000000001063 від 11.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про проведення обшуку,- задовольнити частково.

Надати дозвілстаршому слідчому з особливо важливих справ другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління Державної фіскальної служби України підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню №42020000000001063, на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 (в тому числі літерах А, А-1) з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь, які могли використовуватися для організації вчинення злочину, зокрема запчастини для транспортних засобів, що не обліковані, запчастини, яка не призначені спеціально виробником для реалізації на території України (без інструкції та гарантійного талону українською мовою, маркування товару, упаковки виконаного українською мовою, без інформація про виробника, імпортера, моделі, серійного номеру, дати виробництва, без декларації відповідності технічним регламентам), запчастин ввезених на територію України поза митним контролем, запчастин ввезених за підробленими документами про вартість, кількість та походження товарно матеріальних цінностей, підроблені документи, документ и, щодо ввезення запчастин для транспортних засобі, комп`ютерна техніка на якій вона виготовляється, печатки та штампи суб`єктів господарської діяльності, підприємств нерезидентів, щодо поведеної фінансово-господарської діяльності та які свідчать про їх протиправну діяльність за період 2019-2020 років, а саме: вантажно-митні декларації з усіма відповідними додатками, а також документи, що підтверджують числові значення складових митної вартості, на підставі яких проводився розрахунок митної вартості; зовнішньоекономічні договори (контракти) або документ, який його замінює, та додатки до нього у разі їх наявності; рахунок-фактура (інвойс) або рахунок-проформа (якщо товар не є об`єктом купівлі-продажу); якщо рахунок сплачено, банківські платіжні документи, що стосуються оцінюваного товару, інші платіжні та/або бухгалтерські документи, що підтверджують вартість товару та містять реквізити, необхідні для ідентифікації ввезеного товару; транспортні (перевізні) документи, якщо за умовами поставки витрати на транспортування не включені у вартість товару, а також документи, що містять відомості про вартість перевезення оцінюваних товарів; копія імпортної ліцензії, якщо імпорт товару підлягає ліцензуванню; страхові документи, а також документи, що містять відомості про вартість страхування; сертифікат про походження товару (декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару); документи, що підтверджували повноваження особи, яка подавала митну декларацію; договір про визнання електронних документів, сертифікати відкритих ключів, документів, щодо митного огляду товару та документи, які свідчать про придбання (купівлю) та реалізацію (продаж) товарно-матеріальних цінностей (договори, угоди і доповнення до них; журнали ордери; оборотньо-сальдові відомості; книги придбання і продажу товарів, робіт (послуг); доручення; товаротранспортні документи; інших документів щодо формування та сплати податкових зобов`язань з ПДВ, податку на прибуток підприємства та інших податків і зборів, передбачених чинним податковим законодавством, податкові накладні; реєстри податкових накладних; накладні; рахунки; акти виконаних робіт і прийому-передачі товару, робіт (послуг); ділове листування; платіжні документи тощо; документи у яких відображена фактична сума надходження грошових коштів вказаним СГД, чорнову бухгалтерію, яка містить фактичні показники результатів господарської діяльності вказаних СГД, документи складського обліку, документи податкової та бухгалтерської звітності, документи щодо перерахування грошових коштів, чорнові записи, електронні носії інформації (комп`ютерної техніки, засобів зв`язку) та інші носії інформації на яких зберігаються відомості щодо взаємовідносин між вищезазначеними та іншими підприємствами і фізичними особами, та електронні документи в яких відображена фактична сума надходження грошових коштів та товарно-матеріальних цінностей, печатки, кліше та штампи зазначених та підконтрольних підприємств та/або підприємств задіяних в схемі ухилення від сплати податків, готівкових коштів в національній та іноземній валютах, джерело походження яких на момент проведення обшуку не встановлено, та інших речей та документів, які можуть мати важливе доказове значення для досудового розслідування, що мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні, а також можуть свідчити про кримінальне правопорушення, яке розслідується у кримінальному провадженні №42020000000001063.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Строк дій ухвали один місяць, з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.10.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу92213842
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —761/32581/20

Ухвала від 14.10.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні