Ухвала
від 22.09.2020 по справі 757/40378/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/40378/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

за участі сторін кримінального провадження:

підозрюваного ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , процесуального керівника у кримінальному провадженні ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві у залі суду судове провадження за клопотанням прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Київської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про відсторонення від посади підозрюваного у кримінальному провадженні № 12019110240000009 від 08 січня 2020 року ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В :

21.09.2020 прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Київської обласної прокуратури ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді з наведеним вище клопотанням.

Клопотання обґрунтовує тим, що СУ ГУ СБ України у місті Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019110240000009 від 08.01.2019, за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358 КК, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 358 КК України, за підозрою ОСОБА_7 у вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 358 КК України, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України.

Прокурор вказує, що ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, а стороною обвинувачення на даний час проведений не увесь комплекс необхідних слідчих (розшукових) дій і тому не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування, а тому ОСОБА_3 може знищити, сховати або спотворити будь яку з речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Крім того, ОСОБА_3 перебуваючи на посаді генерального директора Заповідника, враховуючи обсяг наявних у нього прав та обов`язків, обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій і, в розумінні п. 3 ст. 18 КК України, є службовою особою, тому, може впливати на свідків, які є посадовими особами Заповідника, враховуючи розмір майнової шкоди, яка вчинена організованою групою в особливо великих розмірах, у завданні якої підозрюється ОСОБА_3 , останній може вчинити дії на приховування та переведення коштів отриманих злочинним шляхом, також, ОСОБА_3 може вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

На даний час обставини, які стали підставою для відсторонення підозрюваного ОСОБА_3 від посади, продовжують існувати, а тому з метою досягнення дієвості кримінального провадження, збору усіх доказів злочинної діяльності підозрюваного ОСОБА_3 та унеможливлення факту спотворення останнім чи знищення таких доказів, виникла необхідність у продовженні строку відсторонення ОСОБА_3 від посади директора Національного історико етнографічного заповідника «Переяслав» в межах строку досудового розслідування.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечував та просив відмовити у його задоволенні, посилаючись на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 18.09.2020 року, якою було відмовлено у задоволенні аналогічного клопотання. Крім того посилались на ненабуття ОСОБА_3 статусу підозрюваного у кримінальному провадженні.

Вивчивши клопотання, заслухавши пояснення учасників провадження, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади.

Частиною першою ст. 154 КПК України визначено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

22.06.2020 ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України.

Підозра обґрунтовується тим, що У вказаному провадженні ОСОБА_3 , підозрюється у використанні завідомо підроблених документів, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України; у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненій в особливо великих розмірах організованою групою, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України; у внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, тобто у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України; у використанні завідомо підроблених документів, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням по вказаному кримінальному провадженню встановлено, що ОСОБА_3 26.09.2016 наказом № 662/0/17-16 Міністерства культури України ОСОБА_1 призначено на посаду генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

У відповідності до контракту № 657 від 26.09.16, укладеного між Міністерством культури України та ОСОБА_3 ,, статуту Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» (код ЄДРПОУ: 02219369) (далі - Заповідник) генеральний директор Заповідника здійснює керівництво Заповідником, має право без доручення діяти від імені Заповідника, користуватися правом розпорядження коштами Заповідника, укладати угоди та інші договори, відповідальний за цільове використання коштів загального та спеціального фондів, зобов`язаний не допускати незаконного витрачання державних коштів на непередбачені кошторисами цілі, здійснювати контроль за збереженням майна заповідника, ощадливим і раціональним використанням його матеріальних цінностей, несе відповідальність за заподіяну шкоду Заповіднику та (або) державі.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 03.07.2020 ОСОБА_3 відсторонено від посади генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» до 31.08.2020. Ухвалою Київського апеляційного суду вказану ухвалу залишено в силі.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 27.08.2020 продовжено строк відсторонення від посади ОСОБА_3 до 22.09.2020.

Постановою керівника регіональної прокуратури прокурора Київської області від 17.08.2020 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 3 місяців, а саме до 22.09.2020

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 16.09.2020 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019110240000009 від 08.01.2019 продовжено до 01.11.2020 року.

Так, ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій і, в розумінні п. 3 ст. 18 КК України, є службовою особою.

Частиною 1 статті 158 КПК України передбачено, що прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу.

Окрім того, слідчий суддя враховує, що відповідно до ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Прокурором в судовому засіданні доведено, що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення ОСОБА_3 від посади протягом дії попередньої ухвали в силу проведення низки складних (довготривалих) судових експертиз, великої кількості слідчих, процесуальних дій.

Крім того, у п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування кримінального провадження № 12019110240000009 від 08.01.2019, спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 158 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати або сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Враховуючи наведене приходжу до висновку про те, що прокурором в клопотанні та в судовому засіданні доведено, що потреби досудового розслідування, виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного, як відсторонення його від посади, оскільки перебуваючи на займаній посаді, ОСОБА_3 , зважаючи на обсяг наявних у нього прав та обов`язків, обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, та враховуючи розмір майнової шкоди, яка вчинена організованою групою в особливо великих розмірах, у завданні якої підозрюється ОСОБА_3 , може вчинити дії на приховування та переведення коштів отриманих злочинним шляхом, може вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, що у відповідності до ст. 155 КПК України є підставою для відсторонення від посади.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 154, 155, 156, 157, 158, 309, 392, 532, 534 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити відсторонення підозрюваного у кримінальному провадженні № 12019110240000009 від 08 січня 2020 року ОСОБА_3 від посади генерального директора Національного історикоетнографічного заповідника «Переяслав» у межах строку досудового розслідування, а саме до 01 листопада 2020 року.

Покласти обов`язок щодо подання засвідченої копії даної ухвали до кадрового підрозділу Міністерства культури України та Національного історикоетнографічного заповідника «Переяслав» до відома та виконання на прокурора у кримінальному провадженні № 12019110240000009.

Ухвала підлягає негайному виконанню у порядку, передбаченому для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційної інстанції протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92218043
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади підозрюваного у кримінальному провадженні № 12019110240000009 від 08 січня 2020 року ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —757/40378/20-к

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні