Рішення
від 15.10.2020 по справі 605/490/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/490/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"15" жовтня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті її батька ОСОБА_2 , залишилось спадкове майно, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю, з підстав викладених у позовній заяві, просить їх задовольнити. Крім того, додала, що вона своєчасно звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті її батька. Інших спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті її батька, немає.

У підготовче судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Відповідачем відзиву на позов не подано.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

За змістом ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положенням ч. 1 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч.1 ст.1269, ч.1 ст.1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_2 та матері - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 04 січня 1986 року.

Позивач 12 липня 2007 року у Долинській сільській раді Теребовлянського району Тернопільської області зареєструвала шлюб із ОСОБА_5 , у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_6 на прізвище чоловіка ОСОБА_7 , що стверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 від 12 липня 2007 року.

Батьки позивачки зареєстрували шлюб 26 червня 1977 року у Мужилівській сільській раді Бережанського (на даний час Підгаєцького) району Тернопільської області, що вбачається із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 26 червня 1977 року.

Матері позивачки - ОСОБА_4 належав житловий будинок з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , що видно із довідки виданої виконкомом Староміської сільської ради Підгаєцького району за вих.№472 від 27 серпня 2020 року та довідки виданої Підгаєцьким РБТІ за вих.№215 від 27 серпня 2020 року.

Мати позивачки ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 21 серпня 2012 року, виданого виконавчим комітетом Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_4 , належне останній спадкове майно прийняв її чоловік, тобто батько позивачки - ОСОБА_2 , однак за життя не встиг оформити своїх спадкових прав на вищевказаний житловий будинок з господарськими будівлями, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 02 жовтня 2014 року, нотаріально посвідченим свідоцтвом про право на спадщину за законом від 18 грудня 2014 року, довідками виданими виконкомом Староміської сільської ради за вих.№№471, 474 від 27 серпня 2020 року та письмовою відмовою приватного нотаріуса від 27 серпня 2020 року.

ОСОБА_2 06 листопада 2014 року у Староміській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склав заповіт, розпорядженням якого все належне йому майно заповів позивачу. Вказаний заповіт зареєстровано в реєстрі за №72 та на день смерті спадкодавця не змінювався і не скасовувався, що стверджується довідкою виданою виконкомом Староміської сільської ради за вих.№574 від 06 жовтня 2020 року.

Спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що вбачається із свідоцтва смерть серії НОМЕР_5 від 29 жовтня 2019 року виданого виконавчим комітетом Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняла спадщину після смерті свого батька ОСОБА_2 , у вигляді вищезазначеного спадкового майна, шляхом своєчасного звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 13 листопада 2019 року.

Інших спадкоємців, окрім позивачки, немає, що підтверджено нею в судовому засіданні. Також даний факт, визнано відповідачем і така процесуальна дія відповідає принципу диспозитивності цивільного процесу, не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Позивач зверталась в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті свого батька, однак в цьому їй було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із відмови приватного нотаріуса за вих.№125/01-16 від 27 серпня 2020 року.

Той факт, що правовстановлюючий документ на спадкове майно, втрачено, підтверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" за №34 від 04 вересня 2020 року.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1217, 1218, 1223 ч.1, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і після смерті якої спадщину прийняв, але не оформив своїх спадкових прав ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька с. Долина Теребовлянського району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Відповідач: Староміська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, 48042, с. Старе Місто вул. Староміська, 53 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14030134.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92219774
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно за заповітом

Судовий реєстр по справі —605/490/20

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні