Рішення
від 15.10.2020 по справі 349/1138/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1138/20

Провадження № 2/349/437/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

15 жовтня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу №349/1138/20 за позовом ОСОБА_1 до Нижньолипицької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Падучак І.І., звернулась в суд із позовом до Нижньолипицької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки ОСОБА_2 . Внаслідок його смерті відкрилася спадщина на належне спадкодавцю майно, в тому числі на домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 . За життя ОСОБА_2 заповіту не залишив. ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем першої черги на майно ОСОБА_2 . Позивачка фактично прийняла спадщину, на даний час бажає оформити спадкові права на домоволодіння, однак через те, що за життя спадкодавцем не виготовлялося свідоцтво про право власності на домоволодіння, їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. За вказаних обставин позивачка змушена здійснювати захист своїх спадкових прав у судовому порядку.

У підготовче засідання позивачка не з`явилась, представник ОСОБА_3 подала суду заяву про розгляд справи у відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, направив на адресу суду заяви про визнання позову, письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Участь у судових засіданнях - це право, а не обов`язок сторін по справі. Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 08 липня 2011 року виконавчим комітетом Нижньолипицької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Відповідно до довідки №268, виданої 01 серпня 2020 виконавчим комітетом Нижньолипицької сільської ради, останнім постійним місцем проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_1 . Вказаний житловий будинок відносився до суспільної групи Робітничий двір в якому проживав ОСОБА_2 разом з дужиною ОСОБА_1 . Заповіт від імені ОСОБА_2 у виконавчому комітеті Нижньолипицької сільської ради не складався і не посвідчувався.

Факт родинних відносин між спадкоємцем ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_2 документально підтверджується свідоцтвом про одруження ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 серія НОМЕР_2 , актовий запис № 3, виданим 02 травня 1981 року виконавчим комітетом Нижньолипицької сільської ради Рогатинського району.

Державним нотаріусом Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. 22 липня 2020 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , на домоволодіння, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 через відсутність документів, що посвідчують право власності спадкодавця на домоволодіння. Згідно постанови нотаріуса спадкова справа після смерті ОСОБА_2 заведена ІНФОРМАЦІЯ_3 за заявою ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. За матеріалами спадкової справи ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем на майно ОСОБА_2 . До складу спадщини входить домоволодіння, яке розташоване у АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки Івано-Франківського обласного бюро технічної інвентаризації №68 від 24 лютого 2020 року реєстрація права власності на домоволодіння по АДРЕСА_1 не проводилась. Станом на 24 лютого 2020 року дане домоволодіння має наступні технічні характеристики: "А" житловий будинок загальною площею 150,2 м 2 , житловою площею 59,3 м 2 , "Б" літня кухня загальною площею 34,7 м 2 , "В" стайня-стодола загальною площею 34,7 м 2 , "Г" вбиральня загальною площею 1,4 м 2 , № 1 огорожа загальною площею 13,3 м 2 , № 2 ворота загальною площею 8,0 м 2 .

24 лютого 2020 року на зазначені домоволодіння на замовлення ОСОБА_1 в ОКП Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації виготовлено технічний паспорт.

Згідно звіту про ринкову вартість домоволодіння оцінювача ОСОБА_5 від 27 липня 2020 року, ринкова вартість зазначеного домоволодіння без врахування вартості земельної ділянки становить 81 700,00 грн.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

За статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

За ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкуванням за ст.1216 ЦК України є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Згідно ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1 ст.1221 ЦК України).

За статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно статті 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ч.1 ст. 1261 ЦК України).

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За ст. 1270 ч.1 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину (ст. 1296 ЦК України). Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно (ч.1 ст. 1297 ЦК України).

За ст. 392 ЦК України спеціальне визнання судом права власності на майно необхідне тоді, коли щодо його належності у позивача відсутні відповідні правовстановлюючі документи.

Враховуючи, що позивачка прийняла спадщину, однак не можа реалізувати своє право на оформлення спадкових прав в позасудовому порядку, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та їх задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12,13,81,259,263-265 ЦПК України,суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Нижньолипицької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок загальною площею 150,2 м 2 , житловою площею 59,3 м 2 , літню кухню загальною площею 34,7 м 2 , стайню-стодолу загальною площею 34,7 м 2 , вбиральню загальною площею 1,4 м 2 , огорожу загальною площею 13,3 м 2 , ворота загальною площею 8,0 м 2 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце проживання: с. Нижня Липиця Рогатинського району Івано-Франківської області.

Відповідач: Нижньолипицька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Нижня Липиця Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 05380295.

Повне судове рішення складено 15 жовтня 2020 року.

Суддя О.О.Лошак

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92220254
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на домоволодіння

Судовий реєстр по справі —349/1138/20

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні