Рішення
від 16.10.2020 по справі 439/1217/20
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/1217/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

в складі:

головуючого - судді Бунда А.О.

з участю секретаря

судового засідання Музичка Л.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом,суд,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до відповідача Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права власності на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 як спадкове майно за заповітом.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач покликається на те, що його дідові ОСОБА_2 на праві власності належав житловий будинок в АДРЕСА_2 . 13.07.1996 року дід склав заповіт, яким все своє майно заповів позивачу. ІНФОРМАЦІЯ_1 дід помер. Інших спадкоємців немає. В даний час позивач звернувся у нотаріальну контору за оформленням спадщини після смерті діда. Однак оформити спадкові права на житловий будинок не може, так як не має правовстановлюючих документів. З тих підстав змушений звернутися із відповідним позовом в суд. На підставі наведеного, керуючись ст.ст.1262,1268,1269,1296 ЦК України просить позов задоволити.

18.09.2020 року відкрито провадження у справі.

В підготовче судове засідання сторони не з`явилися.

Позивач ОСОБА_1 подав суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав, просить його задовольнити.

Представник відповідача - представник Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області подав суду письмову заяву, в якій зазначив, що позов ОСОБА_1 визнав повністю, просить суд проводити судовий розгляд у відсутності представників сільської ради.

Відповідно до ст.211 ч.3 ЦПК України підготовче судове засідання проведено у відсутності сторін на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ст.200 ч.3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства.

У відповідності до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст. 25 ЦК України - цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , факт відкриття спадщини підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.6).

30.07.1996 спадкодавець ОСОБА_2 склав заповіт в користь позивача ОСОБА_1 (а.с.5).

22.07.2019 Золочівський районний суд Львівської області встановив факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Золочів Львівської області є дідом ОСОБА_1 , 1984 року народження. Крім цього, встановлено факт, про те що заповіт складений в с.Батків Бродівського району Львівської області 30.07.1996 року посвідчений секретарем Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області Галик Г.П. від імені ОСОБА_2 належить ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .(а.с.10-11)

Позивач є спадкоємцем за заповітом та інших осіб, які б претендували на спадщину немає.

ОСОБА_2 станом на 15.04.1991 року був головою домогосподарства за адресою АДРЕСА_2 , яке належить до суспільної групи колгоспний двір, що підтверджується довідкою (витягом з погосподарської книги села Лукавець №1) виданої Батьківською сільською радою Бродівського району Львівської області №353-02/18 від 01.07.2020 (а.с.39).

Отже, за життя ОСОБА_2 набув у власність житловий будинок з господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходяться на території Батьківської сільської ради Львівської області в АДРЕСА_2 , однак не оформив право власності на даний житловий будинок у встановленому законом порядку, в якому проживав до дня смерті(а.с.12-13,20).

Житловий будинок збудований на відведеній для будівництва та обслуговування земельній ділянці розміром 0,25 га (а.с.14).

Згідно висновку про вартість майна №133 від 02.09.2020 року, що складений ПП ОСОБА_3 житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_2 знаходиться у задовільному стані, придатний для проживання (а.с.26-37).

Позивач як спадкоємець за заповітом має право на спадкування майна ОСОБА_2 після його смерті, однак, не може оформити спадкових прав через те, що останній за життя не зареєстрував у встановленому порядку права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходяться на території Батьківської сільської ради Бродівського району в АДРЕСА_2 .

Згідно відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальних дій від 08 вересня 2020 р. вбачається, що видати свідоцтво про право власності на спадщину за заповітом на майно, на яке відсутні правовстановлюючі документи, не вбачається можливим (а.с.23).

Так як спадкодавець ОСОБА_2 в установленому порядку набув право власності на майно, а спадкоємець ОСОБА_1 має право на спадкування цього майна, оскільки фактично вступив в управління та володіння цим майном, то суд вважає, що є всі підстави для визнання права власності на житловий будинок з відповідно приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами за ОСОБА_1 , оскільки він є спадкоємцем за заповітом.

Таким чином, визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі ст.ст. 11, 25, 328, 392, 1216, 1222, 1223,1268 ЦК України, керуючись ст.ст. 10,12,81,89, 200 ч.3, 206 ч.4, 211 ч.3, 247 ч.2, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п.15.5 п.15 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживає АДРЕСА_3 .

Відповідач Батьківська сільська рада Бродівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 04372492, місце знаходження с.Батьків, Бродівського району, Львівської області.

Повний текст рішення складено 16.10.2020 року.

Суддя А.О.Бунда

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92235501
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/1217/20

Рішення від 16.10.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні