Рішення
від 06.10.2020 по справі 496/17/20
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/17/20

Провадження № 2-о/496/70/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Буран В.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Мединської К.І.,

розглянувши у відкитому судовому засіданні в залі суду м. Біляївка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Саратський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, Серкретарівська сільська рада Біляївського району Одеської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою, обґрунтовуючи її тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно. 22 червня 2016 року ОСОБА_3 залишила заповіт на ім`я заявника. Заявник звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, але йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 , так як в документах є розбіжності, а саме: в свідоцтві про смерть, спадкодавця вказано як ОСОБА_4 , проте у паспорті заявника його прізвище вказане як ОСОБА_5 , узв`язку з чим заявник не може реалізувати своє право на спадкування та отримати свідоцтво про право на спадщину, тому він звернувся до суду з відповідною заявою.

Заявник в судове засідання не з`явився, але надав до суду заяву в якій просив справу розглядати без його участі та задовольнити його заявлені вимоги (а.с. 59)

Представник заінтересованої особи - Саратського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області в судове засідання не з`явився, але надав до суду заяву в якій просив справу розглядати без його участі (а.с. 25).

Представник заінтересованої особи - Серкретарівська сільська рада Біляївського району Одеської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце слухання справи, про причини неявки суд не повідомив.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, але надав до суду заяву в якій просив справу розглядати без його участі та зазначив, що заявлені вимоги визнає в повному обсязі (а.с. 60).

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Саратським районним відділом державної реєстрації актів цивільної стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, актовий запис № 95 (а.с. 12).

За життя ОСОБА_3 належала земельна ділянка площею 3,93 га., яка розташована на території Фараонівської сільської ради Саратського району, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 261564 (а.с. 6) зазначену земельну ділянку ОСОБА_3 заповіла ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом від 22.06.2016 року, зареєстрованого в реєстрі № 1096 (а.с. 10).

Заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 , так як в документах є розбіжності, а саме: в свідоцтві про смерть, спадкодавця вказано як ОСОБА_4 , проте у паспорті заявника його прізвище вказане як ОСОБА_5 , що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 16.12.2019 року (а.с. 8)

Саратський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану відмовився вносити зміни в актові записи, що підтверджується листом № 1138/76-23 від 24.12.2019 року (а.с. 9).

З свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 , зареєстрованого Фараонівською сільською радою Саратського району, актовий запис 15 вбачається, що свідоцтво видано на російські мові та в графі мати зазначено ОСОБА_3 (мовою оригіналу) (а.с. 11).

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

З викладеного вбачається, що при здійсненні перекладу прізвища матері заявника, було допущено помилку, та невірно здійснено переклад прізвища.

Із викладеного вбачається, що факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 стверджується співпадінням зазначення їх родових імен, по батькові та логічно визначеними родинними зв`язками, які відображені в досліджених документах.

Відповідно до ст. 234 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного

цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження

наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно ч. 1 та ч. 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту : родинних відносин між фізичними особами; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження , смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті , смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно роз`яснень, які містяться в п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення (з подальшими змінами) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно роз`яснень, які містяться в п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення (з подальшими змінами) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що заява обґрунтована, встановлення вказаного факту має для заявника юридичне значення та від цього залежать його майнові права, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 206, 234, 315, 318, 319 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ), заінтересовані особи: Саратський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області (адреса: 68200, Одеська область, Саратський район, смт. Сарата, вул. Чкалова, 2, ЄДРПОУ 23212331), Серкретарівська сільська рада Біляївського району Одеської області (адреса: 67611, Одеська область, Біляївський район, с. Секретарівка, вул. Гагаріна, 27, ЄДРПОУ 04527023), ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 ), про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду на протязі 30 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції.

Суддя Буран В.М.

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92237983
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/17/20

Рішення від 06.10.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 18.08.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні