Ухвала
від 20.08.2020 по справі 761/19450/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/19450/20

Провадження № 2/761/6530/2020

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 серпня 2020 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Фролова І.В., розглянувши матеріали позовної заяви за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Авентус Україна , Товариства з обмеженою відповідальністю Укрпозика , Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дінеро , третя особа: Приватне акціонерне товариство Київстар про захист прав споживачів, визнання недійсними договорів та захист персональних даних, -

В С Т А Н О В И В:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Авентус Україна , Товариства з обмеженою відповідальністю Укрпозика , Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дінеро , третя особа: Приватне акціонерне товариство Київстар про захист прав споживачів, визнання недійсними договорів та захист персональних даних.

Під час вивчення матеріалів вказаної позовної заяви було встановлено, що вони не відповідають вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Згідно ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Так, позовна заява повинна відповідати вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

У відповідності до п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Як вбачається зі змісту прохальної частини позову позивач просить Визнати дії Відповідачів товариства з обмеженою відповідальністю АВЕНТУС УКРАЇНА (код ЄДРПОУ 41078230), товариства з обмеженою відповідальністю УКРПОЗИКА (код ЄДРПОУ 43024915), товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дінеро" (код ЄДРПОУ 41350844) вчиненими із застосуванням нечесної підприємницької практики та такими, що порушують мої права як споживача; Визнати Договір від 24 грудня 2019 року, укладений між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та товариством з обмеженою відповідальністю АВЕНТУС УКРАЇНА (код ЄДРПОУ 41078230) недійсним; Визнати Договір від 24 грудня 2019 року, укладений між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та товариством з обмеженою відповідальністю УКРПОЗИКА (код ЄДРПОУ 43024915) недійсним; Визнати Договір від 24 грудня 2019 року, укладений між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дінеро" (код ЄДРПОУ 41350844)недійсним; Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю АВЕНТУС УКРАЇНА (код ЄДРПОУ 41078230), товариство з обмеженою відповідальністю УКРПОЗИКА (код ЄДРПОУ 43024915), товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дінеро" (код ЄДРПОУ 41350844) видалити всі мої персональні дані з електронних баз, серверів та ін., припинити їх збір, обробку, систематизацію, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення та зміну), використання, розповсюдження, передачу, знеособлення тощо у зв`язку з відсутністю моєї згоди на такі дії; Судові витрати покласти на Відповідачів.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За змістом ч. 2 ст. 5 ЦПК України у випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

При цьому, матеріали позову не містять посилань на норму матеріального права, якою передбачався би відповідний спосіб захисту порушеного права, що обраний заявником.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч.ч. 1-5 ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У своїй позовній заяві позивач наголошує на тому, що на момент подачі позову з нього вимагають гроші за послуги, яких останній не отримував, не давав згоди на їх надання і не укладав договорів з відповідачами. У зв`язку з зазначеним, суд не вбачає за доцільне посилання позивача на норми Закону України Про захист прав споживачів , як на підставу для звільнення від сплати судового збору.

Відтак, враховуючи положення Закону України Про судовий збір щодо ставок судового збору, а також порядку його сплати й з урахуванням уточнених позовних вимог, позивачу необхідно сплатити судовий збір.

У зв`язку з наведеним, позивачу слід надати докази, що підтверджують позов; обґрунтувати обрання такого способу захисту порушеного права із посиланням на норму матеріального права, якою передбачено відповідний спосіб захисту права, тобто обґрунтувати, що обраний спосіб не суперечить закону та встановлений законом; надати копії документів які підтверджують виклад обставин у позовній заяві завірені належним чином та читабельні та сплатити судовий збір відповідно до заявлених вимог.

У разі виправлення недоліків у вказаній частині, нову позовну заяву необхідно подати разом із копіями заяв відповідно до кількості учасників процесу.

Згідно ч. 1,2 ст. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначає недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на наведене, суд прийшов до висновку про необхідність усунення вищевказаних недоліків та надання позивачу строку для їх усунення.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Авентус Україна , Товариства з обмеженою відповідальністю Укрпозика , Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дінеро , третя особа: Приватне акціонерне товариство Київстар про захист прав споживачів, визнання недійсними договорів та захист персональних даних- залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем ухвали суду.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу разом зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено19.10.2020

Судовий реєстр по справі —761/19450/20

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні