Постанова
від 05.06.2007 по справі 5410-2007а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

5410-2007А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 101

ПОСТАНОВА

Іменем України

05.06.2007Справа №2-7/5410-2007А

За позовом Прокурора Красногвардійського району (смт. Красногвардійське, вул.Леніна, 5) в інтересах держави в особі Красногвардійської державної податкової інспекції (смт. Красногвардійське, вул. Комсомольська, 4) та Відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в АР Крим (м. Сімферополь, вул. Р. Люксембург, 17а)

До відповідача  Первомайської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» (смт. Первомайське, вул. Октябрська, 104) в особі Філії Красногвардійської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» (смт. Красногвардійське, вул. Польова, 2, ідентифікаційний код 25626769)

Про стягнення 510,03 грн.

Суддя господарського суду АР Крим І. І. Дворний    Секретар судового засідання В. Є. Євген'єва

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивачів – 1) Кононенко І. В., предст., дов. №07-03-6 від 03.01.2007 р.; 2) не з'явився

Від відповідача  - не з'явився.

Прокурор – Домнікова Я. І., посв. №05364.  

   Сутність адміністративної  справи:

      

Прокурор Красногвардійського району звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим в інтересах держави в особі Красногвардійської державної податкової інспекції та Відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в АР Крим із позовною заявою про стягнення з Первомайської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» в особі Філії Красногвардійської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» 510,03 грн. несплачених страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

          Відповідач у судове засідання двічі не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце слухання справи був проінформований належним чином рекомендованою кореспонденцією.

          Розгляд справи відкладався у порядку ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши пояснення представників позивача та прокуратури, суд   

                                                                                                                                                                                                                     

                                                  ВСТАНОВИВ:

          

Філія Красногвардійської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» зареєстрована рішенням Красногвардійської районної державної адміністрації від 18.03.1999 р. за №13. Відповідач зареєстрований як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за №27.

Правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами, народженням дитини та необхідністю догляду за нею, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей визначені Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» №2240-ІІІ від 18.01.2001 р.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 2 цього Закону страхувальниками є:

а) роботодавець — для осіб, зазначених у частині першій статті 6 цього Закону;

б) особи, зазначені у частинах другій та третій статті 6 цього Закону.

Ч. 1 ст. 6 Закону України №2240-ІІІ передбачено, що загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах;

2) члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.

П. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» встановлений обов'язок страхувальників нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  від 26 червня 2001 р. N 16, перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати заробітної плати за першу половину або іншу частину місяця нараховані страхові внески повинні бути перераховані до Фонду не пізніше дня, встановленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця. Не сплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою.

Згідно зі звітом про нараховані внескі, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за ІУ квартал 2001 року заборгованість Філії Красногвардійської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» перед Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складає 510,03 грн.

          Ч. 1 ст. 30 Закону України №2240-ІІІ та п. 5.1 Інструкції №339 передбачено, що страхувальник — роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушення порядку використання страхових коштів.

          Ст. 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачено, що спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Відповідач не надав суду доказів сплати ним заборгованості у розмірі 510,03 грн., у той час як відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

За таких обтавин позовні вимоги Відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в АР Крим є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню.

У той же час, суд зазначає, що прокурором Красногвардійського району необґрунтовано визначено в якості другого позивача Красногвардійську державну податкову інспекцію, оскільки згідно з положеннями чинного законодавства України, зокрема ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не відносяться до загальнодержавних податків та зборів. Порядок сплати та стягнення вказаних внесків врегульований спеціальним законодавством, а тому на них не розповсюджується податкове законодавство України. Таким чином, в позові Красногвардійської ДПІ слід відмовити.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем — фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

 Приймаючі до уваги викладене, керуючись ст. ст. 158 - 163  Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В :  

1.          Позов задовольнити частково.

2.          Стягнути з Первомайської державної сільськогосподарської машинно-технологічної станції «Палома» (смт. Первомайське, вул. Октябрська, 104)   на користь Відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в АР Крим (95006, м. Сімферополь, вул. Р. Люксембург, 17а, р/р Красногвардійської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №2560724 в «Райффайзен банк Аваль», м. Сімферополь, МФО 324021, ЗКПО 26085301) 510,03 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків.

3.          В позові Красногвардійської державної податкової інспекції відмовити.

Виконавчий лист видати після вступу постанови в законну силу за заявою сторони, на користь якої ухвалено рішення.

         Судом роз'яснено сторонам положення ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України,  відповідно якої Постанова суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення.

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження, апеляційна скарга не подана, Постанова вступає в закону силу через 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена в порядку і строки, передбачені ст.. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.    

Дійсну Постанову направити на адресу сторін рекомендованою кореспонденцією.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Дворний І.І.

Дата ухвалення рішення05.06.2007
Оприлюднено10.09.2007
Номер документу922422
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5410-2007а

Постанова від 05.06.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні