Рішення
від 16.10.2020 по справі 279/3231/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

вул. Сосновського,38 м. Коростень Житомирська область Україна 11500

Справа № 279/3231/20

Провадження № 2/279/1404/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.10.2020 року м. Коростень Житомирської області

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Моголівця І.А., із секретарем Мишко В.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу №279/3231/20 за заявою ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини , -

встановив:

13.07.2020 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Територіальної громади в особі Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини .

В обгрунтування позову позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Після смерті батька позивачка є єдиним спадкоємцем, який бажає прийняти спадщину. У встановлений законом шестимісячний строк позивач не звернулася до нотаріальної контори для оформлення спадщини, так як після смерті спадкодавця тривалий час лікувалась, оскільки має інвалідність, лікувалась за кордоном. Тому позивач вимушена звернутись до суду з позовом про визначення додаткового строку, достатнього для прийняття спадщини .

В підготовче судове засідання позивач не з`явилася, повідомлена належним чином про дату, час та місце розгляду справи, однак подала до суду заяву в якій позов підтримала, просила вимогу задовольнити та справу розглядати без її участі.

Представник відповідача - Територіальної громади в особі Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області в підготовче судове засідання не з`явився, однак подав суду заяву, в якій проти задоволення позову не заперечив та просив справу розглянути без участі представника.

Відповідно до ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши їх в сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке видане виконавчим комітетом Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області.

Листом Коростенської районної державної нотаріальної контори Житомирської області позивачу рекомендовано звернутися до суду за захистом своїх спадкових прав щодо визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ступінь родинних зв`язків між позивачем ОСОБА_1 , як спадкоємцем та спадкодавцем ОСОБА_2 як дочкою та батьком підтверджується даними свідоцтв про народження позивача серії НОМЕР_2 та про одруження позивача серії НОМЕР_3 .

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини відповідно до ч.1 ст.1269 Цивільного кодексу України. Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто.

Статтею 1272 ЦК України визначені наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 №7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що суди, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, повинні досліджувати поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суд визнає поважною причину пропуску строку для прийняття спадщини, на яку посилається позивач.

Оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини з поважних причин, тому позов слід задовольнити і визначити позивачу додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном у два місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили. Зокрема, суд зазначає, що факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Нотаріус повідомив суду, що після смерті ОСОБА_2 із заявами про прийняття спадщини ніхто не звертався, спадкова справа не заводилась.

Керуючись ст.ст.200, 247, 258, 259, 263-265, 268, 272 ЦПК України, ст.ст.1269, 1270, 1272 ЦК України, суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк, який достатній для подання нею до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном 2 (два) місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано .

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Територіальна громада в особі Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області , місцезнаходження: Житомирська область, Коростенський район, с. Мала Зубівщина, вул. Центральна, буд.10, код ЄДРПОУ 04347427.

Суддя Коростенського міськрайонного суду

Житомирської області Моголівець І.А.

СудКоростенський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92245051
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/3231/20

Рішення від 16.10.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Моголівець І. А.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Моголівець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні