Рішення
від 16.10.2020 по справі 500/3045/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/3045/20

16 жовтня 2020 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючої судді Дерех Н.В.

за участю:

секретаря судового засідання Заблоцької І.І.

представників позивача Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" адвокатів Пасічника А.З., Рекуша О.Р.

представника відповідача Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області Григоришина А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" до Бучацької міської Територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області про визнання протиправною та скасування постанови №25 від 13 жовтня 2020 року та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

15 жовтня 2020 року Тернопільська обласна організація політичної партії «Довіра» звернулася до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області, у якій просить:

1. Визнати протиправною та скасувати постанову Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області № 25 від 13 жовтня 2020 року «Щодо повторного розгляду питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, на підставі рішення Тернопільського окружного адміністративного суду по справі № 500/3001/20 від 10 жовтня 2020 року» ;

2. Зобов`язати Бучацьку міську територіальну виборчу комісію Чортківського району Тернопільської області прийняти постанову, якою зареєструвати кандидатів у депутати Бучацької міської ради Тернопільської області висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року із врахуванням допущених технічних помилок у списку по територіальному виборчому окрузі №1, де помилково зазначено під №8 ОСОБА_1 та під №9 ОСОБА_2 , тоді як на зборах Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» прийнято рішення про висування під №9 ОСОБА_1 та під №8 ОСОБА_2 , а також по територіальному виборчому окрузі №2, де помилково зазначено під №7 ОСОБА_3 та під №8 ОСОБА_4 , тоді як на зборах Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» прийнято рішення про висування під №7 ОСОБА_4 та під №8 ОСОБА_3 .

Підставою для звернення до суду стала незгода позивача з постановою Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області №25 від 13.10.2020. Позивач зазначає, що зобов`язання відповідача повторно розглянути питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії "Довіра" на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року є неефективним способом захисту, оскільки Відповідач вже двічі зобов`язувався це зробити, однак в першому випадку не вчинив жодних дій, а в другом при повторному розгляді - відмовив з тих же підстав. Просить врахувати, що при повторному розгляді відповідачем питання реєстрації кандидатів у депутати Бучацької міської ради, включених до Єдиного та територіальних виборчих списків Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» було подано списки, які виправлені Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» , однак не були розглянуті та взяті до уваги на засіданні Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області від 13 жовтня 2020. Також зазначив, що помилка у територіальних виборчих списках є технічною, оскільки була допущена при роздруківці цих списків.

Ухвалою суду від 15 жовтня 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у цій справі, постановлено справу розглядати у порядку, передбаченому §2 глави 11 «Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ» Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), встановлено строк відповідачу для подання відзиву на позов та доказів, що стосуються оскаржуваного рішення, призначено судове засідання на 10:30 год. 16 жовтня 2020 року.

У встановлений судом строк представник відповідача подав до суду відзив на адміністративний позов, в якому просить відмовити в задоволенні позову Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» повністю, оскільки у територіальних виборчих списках №1 та №2 порушено почергове включення кандидатів різної статі до списку, чим порушено вимоги ст.219 Виборчого кодексу України. Щодо позовної вимоги про зобов`язання зареєструвати кандидатів у депутати Бучацької міської ради Тернопільської області висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року зазначив, що така позовна вимога є втручанням в дискреційні повноваження Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області. Тому вважає, що постанова Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області № 25 від 13 жовтня 2020 року «Щодо повторного розгляду питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, на підставі рішення Тернопільського окружного адміністративного суду по справі № 500/3001/20 від 10 жовтня 2020 року» є законною та прийнята в спосіб, визначений законом.

Представники позивача Пасічник А.З та Рекуш О.Р. у відкритому судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили позов задовольнити повністю з мотивів, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача Григоришин А.І. у відкритому судовому засіданні проти позову заперечив, просив відмовити в його задоволенні повністю з мотивів, наведених у відзиві на адміністративний позов.

Вивчивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши усі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

23.09.2020 позивач подав до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області рішення Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" з додатками від 19.09.2020. За результатами розгляду поданих позивачем документів Бучацька міська територіальна виборча комісія Чортківського району Тернопільської області 25.09.2020 прийняла постанову №13 щодо реєстрації кандидатів у депутати Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області на місцевих виборах, що відбудуться 25.10.2020.

У списку зареєстрованих Бучацькою міською територіальною виборчою комісією кандидатів у депутати Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області, висунутих місцевими організаціями політичних партій на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року (як додаток до постанови від 25 вересня 2020 року № 13), у розділі VІІ наведено кандидатів у депутати Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області від Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 02.10.2020 у справі №500/2845/20 позов Тернопільської територіальної організації Радикальної Партії Олега Ляшка до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Тернопільська обласна організація політичної партії «Довіра» про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити дії задоволено частково; визнано протиправною та скасовано постанову Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області від 25 вересня 2020 року №13 в частині реєстрації кандидатів у депутати Бучацької міської ради, включених до єдиного та територіального виборчих списків Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» ; зобов`язано Бучацьку міську територіальну виборчу комісію Чортківського району Тернопільської області повторно розглянути питання реєстрації кандидатів у депутати Бучацької міської ради, включених до єдиного та територіального виборчих списків Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року та прийняти рішення відповідно до вимог Виборчого кодексу України з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні; в задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 06.10.2020 у справі №500/2845/20 апеляційну скаргу Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» задоволено частково; рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 02.10.2020 року в адміністративній справі №500/2845/20 за позовом Тернопільської територіальної організації Радикальної Партії Олега Ляшка до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити дії - змінено, а саме: - в абзаці третьому резолютивної частини цього рішення суду формулювання «з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні» - виключено; у решті рішення суду - залишено без змін.

Надалі, 07.10.2020 Тернопільська обласна організація політичної партії "Довіра" звернулася до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області з клопотанням про реєстрацію кандидатів у депутати Бучацької міської ради, включених до єдиного та територіального виборчих списків Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

08.10.2020 Бучацька міська територіальна виборча комісія Чортківського району Тернопільської області на заяви позивача повідомила, що 07.10.2020 комісією розглядалося питання про реєстрацію кандидатів у депутати до Бучацької міської ради від Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра". У зв`язку з тим, що рішення із зазначеного питання не набрало більшої кількості голосів від складу комісії, визначеної пунктом 12 статті 36 Виборчого кодексу України, постанова про реєстрацію кандидатів у депутати до Бучацької міської ради від Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" не виносилась.

Після цього, позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 10.10.2020 у справі № 500/3001/20 позовні вимоги Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" до Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії задоволено; визнано протиправною бездіяльність Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області щодо неприйняття 07.10.2020 на засіданні комісії рішення про реєстрацію кандидатами у депутати Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра"; зобов`язано Бучацьку міську територіальну виборчу комісію Чортківського району Тернопільської області повторно розглянути питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії "Довіра" на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України.

13.10.2020 року представник позивача за довіреністю ОСОБА_5 звернувся до відповідача із заявою, в якій просив повторно розглянути питання реєстрації кандидатів в депутати Бучацької міської ради, включених до єдиного та територіального виборчих списків Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» на виборах 25.10.2020 року та прийняти рішення відповідно до вимог Виборчого кодексу України, а саме, винести постанову, якою зареєструвати кандидатів в депутати Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області.

При цьому, позивачем було подано відповідні виправлені територіальні виборчі списки, однак при розгляді виборчою комісією 13.10.2020 дані територіальні виборчі списки не були взяті до уваги та не розглядалися.

Відповідно, 13.10.2020 за результатами розгляду поданої заяви із додатками Бучацька міська територіальна виборча комісія Чортківського району Тернопільської області прийняла постанову № 25 «Щодо повторного розгляду питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, на підставі рішення Тернопільського окружного адміністративного суду по справі № 500/3001/20 від 10 жовтня 2020 року» , якою постановила відмовити в реєстрації кандидатів у депутати Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області, включених до єдиного та територіального виборчих списків Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» .

Не погоджуючись з вказаною постановою, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає, що відповідно до частини другої статті 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно частини першої статті 20 Виборчого кодексу України, виборчий процес - це здійснення протягом встановленого цим Кодексом періоду часу суб`єктами, визначеними статтею 22 цього Кодексу, виборчих процедур, пов`язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів.

Частина перша статті 22 Виборчого кодексу України містить перелік суб`єктів виборчого процесу відповідних виборів, в тому числі, партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму (частина перша статті 273 КАС України).

Частиною першою ст.64 Виборчого кодексу України передбачено, що суб`єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

При цьому, рішення чи дії окружної виборчої комісії, рішення чи дії територіальної виборчої комісії, крім встановлених цим Кодексом випадків оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви (пункт 1-1 частини другої статті 64 Виборчого кодексу України).

Статтею 196 Виборчого кодексу України визначено, що одним з етапів виборчого процесу місцевих виборів висування та реєстрація кандидатів.

Висування кандидатів у депутати організацією партії, формування та затвердження єдиного та територіальних виборчих списків здійснюються на її зборах, конференції організації партії у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом (частина перша статті 219 Виборчого кодексу України).

Відповідно до частини 10 статті 219 Виборчого кодексу України рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати від партії приймається шляхом затвердження єдиного виборчого списку та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати, віднесених організацією партії до відповідних територіальних виборчих округів, які додаються до такого рішення і є його невід`ємною частиною.

Відповідно до частини восьмої ст.219 Виборчого кодексу України черговість (порядкові номери) кандидатів у єдиному виборчому списку та у територіальних виборчих списках визначається на зборах, конференції організації партії під час висування кандидатів у депутати та формування відповідних списків.

Відповідно до частини сьомої ст.227 Виборчого кодексу України список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією.

За нормами частини дев`ятої статті 219 Виборчого кодексу України під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п`ятірці (місцях з першого по п`яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п`яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Статтею 222 Виборчого кодексу України визначено умови реєстрації кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч).

Згідно із частиною першою статті 227 Виборчого кодексу України кандидати у депутати, включені організацією партії до єдиного та територіальних виборчих списків, реєструються територіальною виборчою комісією Автономної Республіки Крим, відповідною територіальною обласною, районною, міською, районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією за умови подання комісії документів, передбачених статтею 222 цього Кодексу.

За нормами частини першої статті 222 Виборчого кодексу України виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, міська, районна у місті, сільська, селищна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків організації партії, за умови отримання нею вичерпного переліку документів.

Територіальна виборча комісія видає особі, яка подала документи, зазначені у частині першій цієї статті, довідку про їх прийняття. Довідка має містити перелік прийнятих документів, число, місяць і рік, а також час їх прийняття, посаду і прізвище особи, яка прийняла документи. (частина друга статті 222 Виборчого кодексу України).

В частині шостій статті 227 Виборчого кодексу України зазначено, що територіальна виборча комісія не пізніш як на п`ятий день з дня прийняття заяви організації партії про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації.

За нормами пункту першого частини першої статті 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі:

- порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Відповідно до п.1-1 ч.2 ст.230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати у депутати у разі порушення порядку висування, встановленого статтями 216-221 цього Кодексу.

Відповідно до частини третьої статті 230 Виборчого кодексу України помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію документах, якщо їх наявність не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

У разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов`язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб`єкт подання документів.

В даному випадку, при поданні на реєстрацію документів Тернопільською обласною організацією політичної партії " Довіра" Бучацькою міською територіальною комісією Чортківського району Тернопільської області не зазначено жодних неточностей чи невідповідностей.

Виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунуті шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Якщо уточнені або інші документи не надійшли у цей строк, відповідні документи вважаються відсутніми.

Рішення про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови повинно містити вичерпні підстави відмови. (частина четверта статті 230 Виборчого кодексу України).

Спірним питанням в даній справі є недотримання позивачем вимоги щодо почергового включення осіб різної статі до виборчого списку, при кількості кандидатів не кратній п`яти.

Відповідно до поданого позивачем виборчій комісії територіальному виборчому списку кандидатів у депутати Бучацької міської ради у територіальному виборчому окрузі №1 під номером 7 вказано ОСОБА_6 , під номером 8 вказано ОСОБА_1 ; у списку кандидатів у депутати Бучацької міської ради у територіальному виборчому окрузі №2 під номером 6 зазначено ОСОБА_7 , під номером 7 зазначено ОСОБА_3 .

Таким чином, останні у списку чотири кандидати зазначені з порушенням вимог щодо почергового включення кандидатів різної статі.

Однак, при дослідженні Протоколу зборів Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" проведених 19.09.2020 зазначена інша черговість, а саме: у територіальному виборчому окрузі №1 зазначено під номером 7 ОСОБА_6 , під номером 8 зазначено ОСОБА_2 , під номером 9 ОСОБА_1 ; у списку кандидатів у депутати Бучацької міської ради у територіальному виборчому окрузі №2 під номером 6 зазначено ОСОБА_7 , під номером 7 ОСОБА_4 , під номером 8 зазначено ОСОБА_3 .

Таку розбіжність позивач пояснює тим, що вказані помилки є технічними.

Це призвело до зазначення невірного порядкового номера вказаних кандидатів у відповідному територіальному виборчому списку у виборчому окрузі №1 та №2, в частині зазначення порядкових номерів кандидатів у відповідних територіальних списках.

Таким чином, на зборах Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» список та черговість кандидатів у депутати до Бучацької міської ради визначені у відповідності до вимог частини дев`ятої ст.219 Виборчого кодексу України, однак у територіальному виборчому списку у виборчих округах №1 та №2 допущено помилки у порядкових номерах кандидатів.

На думку суду, вказані помилки (описки) могли бути виправлені Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» , в тому числі шляхом прийняття рішення про внесення змін у вказані додатки до рішення зборів.

Щодо неможливості зміни черговості кандидатів у списках після подання документів для їх реєстрації, визначеній ч.7 ст.227 Виборчого кодексу України, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.7 ст.227 Виборчого кодексу України список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією.

Тобто, не можуть бути змінені список та черговість кандидатів висунутих організацією партії на зборах.

Разом з тим, оскільки в даному випадку черговість кандидатів організацією партії на зборах визначено вірно, то виправлення помилки (описки) допущеної у додатках до рішення зборів, в тому числі шляхом внесення відповідних змін (виправлень) у встановленому порядку, на думку суду, не буде зміною черговості кандидатів, а є приведенням у відповідність списків кандидатів прийнятому на зборах рішенню.

При цьому, суд зазначає, що на засідання Бучацької міської Територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області від 13.10.2020 позивачем у справі були подані списки кандидатів, які приведені у відповідність до списків кандидатів, прийнятих на зборах Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" 19.09.2020, однак виборча комісія дані списки не розглядала, не взяла їх до уваги, а тому, думку суду, комісія винесла необґрунтоване рішення.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання протиправною та скасування постанови Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області № 25 від 13 жовтня 2020 року «Щодо повторного розгляду питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, на підставі рішення Тернопільського окружного адміністративного суду по справі № 500/3001/20 від 10 жовтня 2020 року» .

Крім цього, суд зазначає, що при зверненні до суду позивачу необхідно обрати такий спосіб захисту, який міг би відновити його становище та захистити порушене право.

Конституційний Суд України у рішенні від 30.01.2003 № 3-рп/2003 зазначив, що правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах (абз. 10 п.9).

Таким чином, суд вважає, що під ефективним засобом (способом) слід розуміти такий, що призводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект. Тому ефективний спосіб захисту повинен забезпечити поновлення порушеного права, бути адекватним наявним обставинам.

З врахуванням вищенаведеного, суд приходить до переконання, що ефективним способом захисту порушеного права позивача є зобов`язання відповідача прийняти постанову, якою зареєструвати кандидатів у депутати Бучацької міської ради Тернопільської області висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року із врахуванням повторно поданих виборчих списків.

Частинами першою та другої ст.77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

За змістом частини першої статті 90 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Таким чином, виходячи з встановлених обставин справи, оцінивши добуті докази в їх сукупності за правилами статті 90 КАС України та наведені положення чинного законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення повністю.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

1.Позов Тернопільської обласної організації політичної партії "Довіра" до Бучацької міської Територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області про визнання протиправною та скасування постанови №25 від 13 жовтня 2020 року та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити повністю.

2.Визнати протиправною та скасувати постанову Бучацької міської територіальної виборчої комісії Чортківського району Тернопільської області №25 від 13 жовтня 2020 року «Щодо повторного розгляду питання щодо реєстрації кандидатів у депутати, висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, на підставі рішення Тернопільського окружного адміністративного суду у справі № 500/3001/20 від 10 жовтня 2020 року» .

3.Зобов`язати Бучацьку міську територіальну виборчу комісію Чортківського району Тернопільської області прийняти постанову, якою зареєструвати кандидатів у депутати Бучацької міської ради Тернопільської області висунутих Тернопільською обласною організацією політичної партії «Довіра» на зборах 19 вересня 2020 року на перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року із врахуванням повторно поданих виборчих списків.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом двох днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 16 жовтня 2020 року.

Реквізити учасників справи:

позивач - Тернопільська обласна організація політичної партії "Довіра" (місцезнаходження: вул. Зелена, 15А, с. Петриків, Тернопільський район, Тернопільська область,47720, код ЄДРПОУ: 43743354);

відповідач - Бучацька міська Територіальна виборча комісія Чортківського району Тернопільської області (місцезнаходження: майдан Волі, 1, м. Бучач, Бучацький район, Тернопільська область,48400, код ЄДРПОУ: 43788086).

Головуюча суддя Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92246440
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —500/3045/20

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Рішення від 16.10.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 16.10.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні