Ухвала
від 16.10.2020 по справі 200/428/20-а
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

16 жовтня 2020 року справа №200/428/20-а

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Компанієць І.Д., суддів Сіваченка І.В., Ястребової Л.В., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК СХІДЕНЕРГО" про розгляд в режимі відеоконференції апеляційної скарги в справі № 200/428/20-а (головуючий І інстанції Абдукадирова К.Е.) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК СХІДЕНЕРГО" до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

В С Т А Н О В И В :

До Першого апеляційного адміністративного суду надійшла адміністративна справа № 200/428/20-а разом з апеляційною скаргою Офісу великих платників податків ДПС на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 23 червня 2020 року.

Ухвалою Першого апеляційного адміністративного суду від 17 серпня 2020 року відкрито апеляційне провадження за вказаною апеляційною скаргою. Розгляд справи призначено на 13 жовтня 2020 року.

Ухвалою Першого апеляційного адміністративного суду від 13 жовтня 2020 року розгляд справи відкладено на 20 жовтня 2020 року.

На адресу суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК СХІДЕНЕРГО" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, яке обґрунтовано тим, що віддаленість Першого апеляційного адміністративного суду від м. Київ, де розташоване робоче місце представника позивача, загострення карантинної ситуації в країні та ускладнене транспортне сполучення можуть позбавити представника відповідача можливості взяти участь у судовому засіданні. Проведення відеоконференції просить доручити Господарському суду Київської області, Апеляційному господарському суду м. Києва, Київському окружному адміністративному суду або іншому суду м. Києва.

Згідно з частинами 1-5 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Таким чином, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Відмовляючи в задоволенні клопотання суд виходить з наступного.

Ухвалою суду 17 серпня 2020 року, якою відкрито апеляційне провадження, явка сторін та третіх осіб в судове засідання визнана не обов`язковою.

Окрім цього, згідно з довідкою, складеною головним спеціалістом відділу інформаційних технологій Першого апеляційного адміністративного суду, 20 жовтня 2020 року відсутня можливість проведення відеоконференції з Господарським судом Київської області, Північним апеляційним господарським судом (Київським апеляційним господарським судом), Київським окружним адміністративним судом з 12:00 до 14:00 через проведення власних судових засідань в режимі відеоконференції.

З приводу прохання провести відеоконференцію в будь-якому іншому судів м. Києва за наявності інформації про проведення судових засідань в режимі відеоконференції, суд зазначає, що таке клопотання суперечить положенням ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України.

Нормами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено право суду самостійно визначати, до приміщення якого суду повинен прибути учасник справи для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Враховуючи, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду, відсутність доказів неможливості забезпечити участь представника позивача в судовому засіданні в приміщенні Першого апеляційного адміністративного суду, недоступність обраних позивачем судів для проведення відеоконференції та велику завантаженість Першого апеляційного адміністративного суду з розгляду справ, у тому числі в режимі відеоконференції, клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК СХІДЕНЕРГО" про розгляд в режимі відеоконференції апеляційної скарги в справі № 200/428/20-а не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 195, 306, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК СХІДЕНЕРГО" про розгляд в режимі відеоконференції апеляційної скарги в справі № 200/428/20-а - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач І.Д. Компанієць

Судді І.В. Сіваченко

Л.В. Ястребова

Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92248180
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —200/428/20-а

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 22.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 04.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 07.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 14.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 08.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 16.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні