Ухвала
від 05.10.2020 по справі 810/4110/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну стягувача у виконавчому листі

05 жовтня 2020 року м. Київ № 810/4110/18

Суддя Київського окружного адміністративного суду Панова Г.В. розглянувши у порядку письмового провадження заяву Національного Банку України про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі

за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків

фінансових послуг

до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Базис Гарант

про стягнення штрафних (фінансових) санкцій,

В С Т А Н О В И В :

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг з позовом до товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Базис Гарант про стягнення штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 34 000 грн 00 коп.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 19.10.2018 вказаний позов задоволено. Стягнуто з товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Базис Гарант (07800, Київська обл., Бородянський р-н, смт. Бородянка, вул. Шевченка, 4-А, код ЄДРПОУ 34965455) до Державного бюджету України (на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 Надходження до загального фонду державного бюджету , код бюджетної класифікації за доходами 21081100 Адміністративні штрафи та інші санкції , символ звітності 106) штраф у сумі 34 000 (тридцять чотири тисячі) грн 00 копійок).

На виконання зазначеного рішення суду 06.12.2018 Київським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 810/4110/18.

14.08.2020 на адресу суду надійшло клопотання від Національного банку України про заміну стягувача у даній справі - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на правонаступника - Національний банк України (код ЄДРПОУ 00032106).

Ухвалою суду від 15.09.2020 призначено судове засідання на 05.09.2020 щодо розгляду заяви представника Національного банку України про заміну сторони правонаступником.

В судове засідання, призначене у справі на 05.09.2020 сторони не з`явились, хоча були належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Протокольною ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 05.10.2020 суд ухвалив подальший розгляд справи здійснювати у порядку письмового провадження.

Згідно із статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України, в разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником (частина перша). Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду (частина друга).

Частиною четвертою статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України обумовлено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з вимогами п. 1 ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження від 2 червня 2016 р. № 1404-VIII у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Як вбачається з виконавчого листа № 810/4110/18, виданого Київським окружним адміністративним судом 06.12.2018 за результатами розгляду справи, стягувачем у ньому зазначено - Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг ( ідентифікаційний код 38062828).

01.07.2020 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (далі - Закон).

Згідно з абз. 2 п. 7 Прикінцевих положень даного Закону, Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку з 1 липня 2020 року є правонаступниками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у здійсненні повноважень та виконанні функцій з державного регулювання та нагляду у сфері ринків фінансових послуг у межах повноважень, встановлених Законом України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг (далі - Закон про фінансові послуги).

Відповідно до п. 8 Прикінцевих положень даного Закону встановлено, що з 1 липня 2020 року Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку є процесуальними правонаступниками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у судах у межах повноважень, встановлених Законом про фінансові послуги.

Відповідно до частини першої статті 21 Закону про фінансові послуги державне регулювання ринків фінансових послуг здійснюється:

- щодо ринків цінних паперів та похідних (деривативів), професійної діяльності на ринку цінних паперів та діяльності у системі накопичувального пенсійного забезпечення - Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

- щодо ринку банківських послуг та інших, ніж зазначені в абзаці другому цієї частини, ринків небанківських фінансових послуг - Національним банком України.

Отже, Національний банк України є процесуальним правонаступником у судах Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг в судах у межах повноважень, встановлених Законом про фінансові послуги.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Тобто під час виконавчого провадження заміна сторони виконавчого провадження є аналогом інституту процесуального правонаступництва, встановленого статтею 52 Кодексу адміністративного судочинства України, яка визначає процесуальні наслідки переходу прав і обов`язків від однієї особи до іншої у відносинах, щодо яких виник спір.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що Національний банк України у даному випадку є правонаступником Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, а отже має певне коло прав та обов`язків останнього.

Відтак, суд дійшов висновку , що заяву Національного Банку України про заміну стягувача у виконавчому листі слід задовольнити.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

1. Заяву Національного банку України про заміну стягувача у виконавчому листі - задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому листі № 810/4110/18 - Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на його правонаступника - Національний банк України (код ЄДРПОУ 00032106; місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9).

3. Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Панова Г. В.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92249083
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/4110/18

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 15.09.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Рішення від 19.10.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 22.08.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 08.08.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні