Ухвала
від 17.10.2020 по справі 212/7495/20
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

17 жовтня 2020 року м. Дніпросправа № 212/7495/20

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Добродняк І.Ю. (доповідач),

суддів: Бишевської Н.А., Семененка Я.В.,

перевіривши матеріали справи апеляційної скарги ОСОБА_1 довіреної особи кандидата на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області від Криворізької міської організації політичної партії Слуга народу Шевчик Дмитра Володимировича

на рішення Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14 жовтня 2020 року

у справі № 212/7495/20

за позовом кандидата на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області від Криворізької міської організації політичної партії Слуга народу ОСОБА_2

до товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Пульс: новини, факти, коментарі

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Кандидат на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області від Криворізької міської організації політичної партії Слуга народу ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Пульс: новини, факти, коментарі , в якому просив:

Визнати протиправними дії товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Пульс: новини, факти, коментарі щодо розповсюдження у випуску №41 ( НОМЕР_1 ) від 07.10.2020 інформаційно-аналітичного тижневика Пульс: новини, факти, коментарі на стор. 8 публікації під заголовком (мовою оригіналу): В Кривом Роге кандидат в мэры от слуг ОСОБА_3 , по всей видимости, строит сетку по скупке голосов ;

Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю Редакція газети Пульс: новини, факти, коментарі надрукувати у інформаційно-аналітичному тижневику Пульс: новини, факти, коментарі не пізніше наступного після набрання рішення суду законної сили випуску інформаційно-аналітичного тижневика Пульс: новини, факти, коментарі спростування недостовірної інформації наступного змісту: Розповсюджена на стор. 8 у випуску №41 (634) від 07.10.2020 інформаційно-аналітичного тижневика Пульс: новини, факти, коментарі публікація під заголовком (мовою оригіналу): ІНФОРМАЦІЯ_1 кандидат в мэры от слуг ОСОБА_3 , по всей видимости, строит сетку по скупке голосов є недостовірною інформацією , тим самим шрифтом, що й заголовок публікації (мовою оригіналу): В Кривом Роге кандидат в мэры от слуг ОСОБА_3 , по всей видимости, строит сетку по скупке голосов .

Рішенням Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14.10.2020 позовні вимоги задоволено частково.

Визнано протиправними дії товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Пульс: новини, факти, коментарі щодо розповсюдження у випуску №41 ( НОМЕР_1 ) від 07.10.2020 інформаційно-аналітичного тижневика Пульс: новини, факти, коментарі на стор. 8 публікації під заголовком (мовою оригіналу): В Кривом Роге кандидат в мэры от слуг ОСОБА_3 , по всей видимости, строит сетку по скупке голосов . В задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, довіреною особою позивача Браташем Ю.Р. подано апеляційну скаргу.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів зазначає таке.

Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов`язаних з виборчим процесом чи референдумом, та їх оскарження встановлені ст. 278 КАС України.

Відповідно до частини 2 статті 278 КАС України, апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Оскаржуване рішення судом першої інстанції прийнято 14.10.2020, отже останнім днем для подачі апеляційної скарги, відповідно ст. 278 КАС України є 16.10.2020.

Апеляційна скарга на означене рішення суду першої інстанції подана довіреною особою позивача Браташем П.Ю., безпосередньо до Третього апеляційного адміністративного суду 17.10.2020 о 09:00.

Одночасно, судом встановлено, що ОСОБА_1 також подавались документи через підсистему Електронний суд , а саме заява про вступ у справу як представника, з наданням документів на підтвердження повноважень представляти інтереси позивача - кандидата на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області від Криворізької міської організації політичної партії Слуга народу Шевчик Дмитра Володимирович.

В строк передбачений ст. 278 КАС України, апеляційна скарга, в тому числі, через підсистему Електронний суд позивачем або його довіреною особою Браташем Ю.П. не подавалась.

Частина 9 ст. 120 КАС України передбачає, що строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Однак, за приписами частин першої - третьої статті 270 КАС України, на обчислення строків, встановлених статтями 273 - 277, 280 - 283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу.

Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події.

Відповідно до ч.5 ст. 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Вказана норма процесуального закону є імперативною і зобов`язує суд апеляційної інстанції застосувати процесуальні наслідки у вигляді залишення апеляційної скарги без розгляду.

З огляду на вищенаведене колегія суддів вважає за необхідне зауважити, що законодавче обмеження строку оскарження судового рішення, насамперед, обумовлено специфікою спорів, які розглядаються в порядку адміністративного судочинства, а запровадження таких строків обумовлене досягненням юридичної визначеності у публічно-правових відносинах. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними.

У зв`язку з тим, що апеляційна скарга на рішення Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14.10.2020 у справі № 212/7495/20 надійшла до Третьогоапеляційного адміністративного суду 17.10.2020, тобто після спливу дводенного строку на її оскарження, який не підлягає поновленню незалежно від причин його пропуску, така апеляційна скарга, відповідно до наведених положень частини п`ятої статті 270 КАС, залишається без розгляду.

Керуючись ст.ст. 270, 272, 273, 321, 325 Кодексу адміністративного судочинства, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 довіреної особи кандидата на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області від Криворізької міської організації політичної партії Слуга народу ОСОБА_2 на рішення Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14 жовтня 2020 року у справі № 212/7495/20 залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий - суддя І.Ю. Добродняк

суддя Н.А. Бишевська

суддя Я.В. Семененко

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92250695
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —212/7495/20

Ухвала від 17.10.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Рішення від 14.10.2020

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні