Рішення
від 09.10.2020 по справі 923/801/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 жовтня 2020 року м.Херсон Справа № 923/801/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. , за участі секретаря судового засідання Кудак М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська Обласна Енергопостачальна Компанія" (м.Херсон, вул.Перекопська, 178, ідентифікаційний код юридичної особи код ЄДРПОУ 42117825)

до Відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Статер" (с.Новокиївка Каланчацького р-ну, Херсонської обл., ідентифікаційний код юридичної особи 33124203)

про стягнення 8 346,05 грн.

представники сторін в судове засідання не з`явились

в с т а н о в и в:

10.08.2020р. до господарського суду надійшла позовна заява ТОВ "ХОЕК" з вимогою про стягнення 8346 грн. 05 коп., що становлять заборгованість за споживу електричну енергію. Позов обґрунтовано тим, що 22.12.2018 відповідач звернувся до позивача із заявою - приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах комерційної пропозиції "вільна ціна - стандарт 2", початком постачання електроенергії вказано 01.01.2019. 01.01.2019 позивачем розпочато постачання електроенергії до об`єктів споживача. На виконання умов Договору №37505443 позивач своєчасно та в повному обсязі виконував свої зобов`язання, і у порядку визначеному Договором виставляв відповідачу рахунки на оплату за спожиту електроенергію. Проте, відповідачем вказані рахунки в повному обсязі сплачені не були, що призвело до порушення строків виконання грошового зобов`язання. Станом на 01.08.2020 у відповідача виникла заборгованість в розмірі 8346,05 грн. На підставі викладеного, позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за спожиту електричну енергію на їх користь в розмірі 8346,05 грн., стягнути судові витрати.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.08.2020 року справу розподілено судді Пінтеліній Т.Г.

Ухвалою від 13.08.2020р. суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, постановив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Призначив перше судове засідання по справі на 03.09.2020 о 16-00 год. Встановив Відповідачу строк, відповідно до ст. 251, 252 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання суду (з доказами надіслання іншим учасникам справи): заяв по суті справи (відзив, заперечення); заяв з процесуальних питань (у разі їх наявності); копій реєстраційних документів. Роз`яснив Відповідачу, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання заяв по суті справи у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Встановив Позивачу строк, відповідно до ст.ст. 251, 252 ГПК України, протягом п`яти днів з дня отримання відзиву (якщо такий буде поданий), для подання суду (з доказами надіслання іншим учасникам справи): заяв по суті справи (відповідь на відзив); заяв з процесуальних питань (у разі їх наявності).

Як вбачається із поштового повідомлення про вручення поштового відправлення ухвала про відкриття провадження була вручена відповідачу 18.08.2020 (а.с.51).

Ухвалою від 03.09.2020 у зв`язку з неявкою відповідача суд відклав розгляд справи на 09.10.2020 (дата засідання визначена з урахуванням перебування судді у щорічній плановій відпустці).

Станом на 09.10.2020 відзив до суду відповідачем надано не було, явку в судове засідання свого представника товариство не забезпечило, про причини неявки суд не повідомили.

І. Правова позиція позивача:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (далі по тексту - Позивач, Постачальник, ТОВ "ХОЕК") та Товариством з обмеженою відповідальністю "Статер" (далі по тексту - Відповідач, Споживач) 01.01.2019 укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №37505443 (далі по тексту - Договір). Споживач 22.12.2018 звернувся до ТОВ ХОЕК із заявою - приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах комерційної пропозиції вільна ціна - стандарт 2 . Початком постачання електричної енергії зазначено 01.01.2019р.

Енергопостачальні підприємства інших, крім державної і комунальної, форм власності можуть брати участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів, у тому числі через державну (комунальну) енергомережу, на умовах, визначених відповідними договорами.

Нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018р. № 312 (далі - ПРРЕЕ, Правила).

Відповідно до ПРРЕЕ Постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами.

Договір про постачання електричної енергії споживачу визначає умови продажу споживачу електричної енергії, як товарної продукції за ринковими цінами та визначає зокрема, ціну та/або порядок розрахунку ціни електричної енергії, способи оплати, спосіб оплати послуг з розподілу електричної енергії (через електропостачальника в одному рахунку або напряму з оператором системи розподілу) тощо.

Договір про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником. При цьому споживач має право вільно обирати та змінювати електропостачальників.

За цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Правилами, а саме п. 5.2.1 передбачені права електропостачальника:

- на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію відповідно до укладених договорів;

- звертатися до оператора системи щодо відключення (обмеження) електроживлення споживача у випадках, визначених цими Правилами, крім випадків постачання вразливим споживачам, визначених Кабінетом Міністрів України;

- на стягнення пені та застосування інших санкцій за несвоєчасну оплату спожитої електричної енергії відповідно до вимог законодавства;

- на всі види забезпечення виконання зобов`язань споживачем щодо оплати договірних обсягів споживання електричної енергії у формі і видах, передбачених законодавством України.

В свою чергу споживач у відповідності п.5.5.5 Правил зобов`язаний:

- сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів;

- за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору.

Згідно п. 2.3.13 ПРРЕЕ обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить 1 місяць.

У відповідності до п. 4.12 ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

Рахунок за спожиту електричну енергію оплачується:

- протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка непобутовим споживачем.

Відповідно до 4.14 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 (далі-ПРРЕЕ) платіжні документи надаються електропостачальниками споживачам безкоштовно. Платіжні документи на оплату надаються споживачам у відповідних структурних підрозділах електропостачальника, через персональну сторінку споживача на веб-сайті електропостачальника або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язком, кур`єром чи іншими способами з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, передбаченому договором про постачання електричної енергії споживачу.

Пунктом 5.1 Договору передбачено, що Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до цього Договору.

Спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції Постачальника (п. 5.2 Договору).

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про ринок електричної енергії" з 1 липня 2019 р. почав діяти новий ринок електричної енергії, з моменту дії якого змінився порядок та умови формування цін на електричну енергію, а отже відбулася зміна істотних обставин, якими сторони керувалися під час укладання договорів.

Відповідачу було направлено відповідного листа 07.06.2019р. №12-3861. На виконання Договору про постачання електричної енергії споживачу №37505443 Позивач своєчасно і в повному обсязі виконував свої зобов`язання з постачання електроенергії, і у порядку передбаченому Договором виставляв Відповідачу рахунки на оплату об`єму спожитої ним активної електроенергії.

Разом з тим, вказані рахунки у повному об`ємі та у встановлений Договором строк сплачені не були, що призвело до порушення строків виконання грошових зобов`язань за договором.

За розрахунковий період листопад 2019 - грудень 2019 ТОВ "ХОЕК" від AT "Херсонобленерго", як оператора системи розподілу, були отримані дані щодо фактичного споживання електричної енергії відповідачем - 3124 кВт/год.

За спірний період позивач виставив відповідачу рахунки за спожиту електроенергію (автоматично відображалися в "персональному кабінеті" споживача, логін: 5386, e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_3), які були отримані відповідачем та не сплачені, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість за отримані послуги електропостачання станом на день звернення позивача до суду з позовом у розмірі 8346,05 грн.

Станом на 01.08.2020 p., внаслідок неналежного виконання грошового зобов`язання щодо сплати за спожиту електричну енергію у Відповідача виникла заборгованість перед Позивачем на суму 8346,05 грн.

У листопаді нарахування за спожиту електричну енергію склало 4103,57 грн. В грудні нарахування за спожиту електричну енергію склало 4242,48 грн.

Станом на 01.11.2019 р. існувала заборгованість у сумі 725,61 грн., яку боржник сплатив 22.11.2019 р. Таким чином, неоплачиними є нарахування за листопад 2019 р. 4103,57 грн. + нарахування грудня 2019 р. 4242,48 грн. = 8346,05 грн. (детальний розрахунок заборгованості а.с. 10-11).

ТОВ ХОЕК намагалось вирішити спір шляхом направлення на адресу відповідача претензії із вимогою сплатити вартість спожитої електричної енергії за №006213 від 22.05.2020р. (а.с.36).

Керуючись Правилами роздрібного ринку електричної енергії, до об`єктів відповідача було припинено постачання електричної енергії 11.01.2020 р., що вбачається із листа №21-035734-17 від 14.07.2020р. адресованого ТОВ ХОЕК (а.с.35).

На сьогоднішній день заборгованість в добровільному порядку не сплачена.

ІІ. Позиція відповідача:

Відповідачем не надано заяв по суті справи.

Ухвала про відкриття провадження була направлена 13.08.2020р. на адресу відповідача: 75804, Херсонська область, Каланчацький район, с.Новокиївка, вул..1 Травня, яка була отримана представником відповідача 18.08.2020 (а.с.51).

Відповідач, повідомлений про строк подання відзиву належним чином, відповідно до ст. ст. 120, 242 Господарського процесуального кодексу України, шляхом направлення ухвали суду рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення на адресу місця проживання (перебування) особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, не скористався своїм правом на подання відзиву на позовну заяву, відзив на позовну заяву у встановлений судом строк, без поважних причин не подав.

В той же час суд, керуючись нормами-принципами та завданнями ГПК України, виходить з того, що здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Суд вирішує спір відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову тощо.

Відповідно до ч.1 ст.252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Основними засадами (принципами) господарського судочинства є: 1) верховенство права; 2) рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; 3) гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; 4) змагальність сторін; 5) диспозитивність; 6) пропорційність; 7) обов`язковість судового рішення; 8) забезпечення права на апеляційний перегляд справи; 9) забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у визначених законом випадках; 10) розумність строків розгляду справи судом; 11) неприпустимість зловживання процесуальними правами; 12) відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

У зв`язку з ненаданням відповідачем відзиву на позов розгляд справи, у відповідності до ч.9 ст.165 ГПК України, здійснений за наявними матеріалами справи.

ІІІ. Мотивувальна частина рішення:

Як встановлено судом, між Товариством з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" та Товариством з обмеженою відповідальністю Статер 01.01.2019 укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №37505443 через приєднану мережу споживаючи електричну енергію та здійснюючи оплату рахунків (Споживач приєднався до умов договору шляхом споживання електричної енергії).

За розрахунковий період листопад 2019 - грудень 2019 ТОВ "ХОЕК" від AT "Херсонобленерго", як оператора системи розподілу, були отримані дані щодо фактичного споживання електричної енергії відповідачем - 3124 кВт/год., що підтверджується листом АТ "Херсонобленерго" №21-035734-17 від 14.07.2020р.

За спірний період позивач виставив відповідачу рахунки за спожиту електроенергію (а.с. 29,31), які були отримані відповідачем та не сплачені, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість за отримані послуги електропостачання станом на день звернення позивача до суду з позовом у розмірі 8346,05 грн.

Товариством з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія (далі - ТОВ ХОЕК ) 14 червня 2018 року отримано ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (постанова НКРЕКП №429 від 14.06.2018), яка видана державним Регулятором - Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП).

Положеннями Закону передбачено, що постачальник, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення від оператора системи розподілу, тобто ТОВ ХОЕК упродовж двох років з дня отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії буде виконувати функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом AT Херсонобленерго - територія Херсонської області.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно частини 1 статті 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Частиною 2 статті 275 Господарського кодексу України зазначено, що відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Відповідно до п. 1.2.8. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 (далі-ПРРЕЕ), постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який є публічним договором приєднання та зміст якого визначається постачальником універсальних послуг на основі Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (додаток 6 до цих Правил), та укладається в установленому цими Правилами порядку. Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому споживачу, малому непобутовому споживачу або іншому споживачу, який відповідно до законодавства має право на отримання універсальних послуг, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору за умови наявності у споживача чинного договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

На вимогу споживача електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку. Якщо сторони досягли згоди щодо укладення договору на інших умовах, відмінних від тих, які містяться у комерційних пропозиціях, розміщених на офіційному сайті електропостачальника, договір укладається у паперовій формі.

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (далі-Договір) укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (п. 13 Розділу XVII Закону України "Про ринок електричної енергії").

Умови цього договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

За цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 1.2.8 ПРРЕЕ Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому споживачу, малому непобутовому споживачу або іншому споживачу, який відповідно до законодавства має право на отримання універсальних послуг, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору за умови наявності у споживача чинного договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Пунктом 5.1. Договору передбачено, що Споживач розраховується з Постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до цього Договору.

Згідно п. 2.3.13 ПРРЕЕ обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить 1 місяць.

У відповідності до п. 4.12 ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Відповідно до 4.14 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 (далі-ПРРЕЕ) платіжні документи надаються електропостачальниками споживачам безкоштовно. Платіжні документи на оплату надаються споживачам у відповідних структурних підрозділах електропостачальника, через персональну сторінку споживача на веб-сайті електропостачальника або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язком, кур`єром чи іншими способами з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, передбаченому договором про постачання електричної енергії споживачу.

П.5.6. Договору передбачає, що розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника (далі - спецрахунок). При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу Постачальника, та в інший не заборонений чинним законодавством спосіб.

Оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання Споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої Споживачем. (п.5.7. Договору).

П. 5.2.1 Правил передбачає права електропостачальника:

- на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію відповідно до укладених договорів;

- звертатися до оператора системи щодо відключення (обмеження) електроживлення споживача у випадках, визначених цими Правилами, крім випадків постачання вразливим споживачам, визначених Кабінетом Міністрів України;

- на стягнення пені та застосування інших санкцій за несвоєчасну оплату спожитої електричної енергії відповідно до вимог законодавства;

- на всі види забезпечення виконання зобов`язань споживачем щодо оплати договірних обсягів споживання електричної енергії у формі і видах, передбачених законодавством України.

В свою чергу споживач у відповідності п.5.5.5 Правил зобов`язаний:

- сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів;

- за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору.

Позивачем доведено, що за розрахунковий період листопада 2019 - грудень 2019 ТОВ "ХОЕК", що за даними AT "Херсонобленерго", як оператора системи розподілу, фактичне споживання електричної енергії відповідачем - 3124 кВт/год, що підтверджується відповідним листом АТ "Херсонобленерго". За спірний період позивач виставив відповідачу рахунки за спожиту електроенергію, які були отримані відповідачем та не сплачені, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість за отримані послуги електропостачання станом на день звернення позивача до суду з позовом у розмірі 8346,05 грн.

Отже, суд встановив, що права позивача як електропостачальника є порушеними та підлягають захисту.

Норми законодавства, що підлягають застосуванню.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно повинно бути виконане у встановлений строк (термін).

Пунктом 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах ставляться.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" намагалось вирішити спір шляхом направлення 22.05.2020 на адресу відповідача претензії із вимогою сплатити вартість спожитої електричної енергії (а.с. 36).

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги заявлені обґрунтовано та є такими, що підлягають задоволенню.

ІV. Розподіл судових витрат:

При поданні позову позивачем сплачено судовий збір у сумі 2102,00 грн. згідно платіжного доручення № 2757 від 04.08.2020 року.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 129 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 76-78, 86, 129, 232, 233, 236, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Статер" (вул.1 Травня, с.Новокиївка, Каланчацького р-ну, Херсонської обл., ідентифікаційний код юридичної особи 33124203) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (вул. Перекопська, 178, м. Херсон, ідентифікаційний код 42117825) загальну суму основного боргу в сумі 8346,05 грн. на поточний рахунок із спеціальним режимом використання НОМЕР_1 в ТВБВ № 10021/01 Філія Херсонське обласне управління АТ "ОЩАДБАНК" МФО 352457.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Статер" (вул.1 Травня, с.Новокиївка, Каланчацького р-ну, Херсонської обл., ідентифікаційний код юридичної особи 33124203) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (вул. Перекопська, 178, м. Херсон, ідентифікаційний код 42117825) суму сплаченого судового збору в розмірі 2 102,00 грн. на поточний рахунок НОМЕР_2 в ТВБВ № 10021/01 Філія Херсонське обласне управління АТ"ОЩАДБАНК" МФО 352457.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

5. Копію рішення направити сторонам у справі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду у порядку визначеному ст. 257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних Положень Господарського процесуального кодексу України.

З повним текстом рішення можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Повний текст рішення складено 13.10.2020.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92252328
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/801/20

Рішення від 09.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 13.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні