Ухвала
від 07.10.2020 по справі 757/25385/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25385/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваної ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_6 звернувся до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи клопотання слідчий посилається на наступні обставини.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12013110100007660 від 30.04.2013, за підозрою ОСОБА_7 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України та за фактом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365-2 КК України.

Так, слідчий вказує, що ОСОБА_5 , маючи прямий умисел на заволодіння чужим майном, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх наслідки і бажаючи їх настання, вчинила шахрайство в особливо великих розмірах за таких обставин.

ОСОБА_7 являється засновником та одноосібним власником ПП «ЕРІДАН» (ЄРДПОУ 30181190). Зазначене товариство 18.01.1999 зареєстровано Шевченківською районною в місті Києві адміністрацією. Директором цього підприємства з 18.05.2005 призначено ОСОБА_5 .

У не встановлений час, але не раніше 2006 року, у ОСОБА_7 виник умисел, спрямований на заволодіння грошовими коштами невизначеного кола осіб в особливо великих розмірах. З цією метою він розробив план, який передбачав отримання грошових коштів від осіб шляхом укладення з ними договорів, які у подальшому він не мав наміру виконувати. Зазначений план він розповів своїй знайомій ОСОБА_5 та отримав її згоду на втілення його у життя, шляхом вчинення нею окремих дій.

Так, 06.01.2006 між ОСОБА_8 та директором ПП «ЕРІДАН» ОСОБА_5 укладено договір №1/06 на будівництво частини офісних приміщень адміністративної будівлі пункту технічного обслуговування по вул. Андрющенка, 4-Г у м. Києві. Відповідно до умов договору директор ПП «ЕРІДАН» ОСОБА_5 мала своїми силами і засобами за рахунок коштів ОСОБА_8 збудувати та передати йому шляхом підписання акту прийому-передачу частину офісних приміщень на 3 поверсі будівлі у кількості 13 кімнат орієнтовною площею 500 квадратних метрів.

ОСОБА_8 , будучи упевненим, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 виконають передбачені договором зобов`язання, тобто після отримання від нього грошових коштів побудують будівлю та передадуть йому визначену кількість приміщень, не усвідомлюючи, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 не мають наміру виконувати договір та не передбачаючи можливості обману з їх сторони, у період часу з 27.01.2006 по 26.12.2006 перерахував грошові кошти на розрахункові рахунки ПП «Ерідан» на загальну суму 1 262 500 грн.

У подальшому, ОСОБА_5 , заволодівши грошовими коштами ОСОБА_8 , збудувавши будівлю та маючи реальну можливість виконати передбачені договором зобов`язання, тобто вчинити дії щодо передачі визначеної кількості приміщень ОСОБА_8 , але не вчиняючи ці дії оскільки не мала наміру їх виконувати, 13.06.2011 року, діючи відповідно до раніше узгодженого між нею та ОСОБА_7 плану, переслідуючи мету особистого збагачення, як директор ПП «Ерідан» підписала договір купівлі-продажу нерухомого майна нежитлових приміщень 3 поверху з ТОВ «Медичне консалтингове агентство» (ЄДРПОУ 35917255). До складу цього нерухомого майна також увійшли приміщення, які мали бути передані ОСОБА_8 .

Внаслідок вчинених злочинних дій, ОСОБА_8 було завдано майнову шкоду у розмірі 1 262 500 гривень, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину та є особливо великим розміром.

У клопотанні вказує, що 14.04.2008 між ОСОБА_9 та директором ПП «ЕРІДАН» ОСОБА_5 укладено Договір №1/08 на пайову участь у будівництві частини офісних приміщень адміністративної будівлі офісного центру і пункту технічного обслуговування автомобілів по вул. Андрющенка, 4-Г у м. Києві. Відповідно до умов договору директор ПП «ЕРІДАН» ОСОБА_5 мала своїми силами і засобами за рахунок коштів ОСОБА_9 збудувати та передати йому шляхом підписання акту прийому-передачу частину офісних приміщень на 4 поверсі будівлі у кількості 6 кімнат орієнтовною площею 200 квадратних метрів.

ОСОБА_9 , будучи упевненим, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 виконають передбачені договором зобов`язання, тобто після отримання від нього грошових коштів побудують будівлю та передадуть йому визначену кількість приміщень, не усвідомлюючи, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 не мають наміру виконувати договір та не передбачаючи можливості обману з їх сторони, у період часу з 18.04.2008 по 17.12.2008 перерахував грошові кошти на розрахункові рахунки ПП «ЕРІДАН» на загальну суму 3 629 000 грн.

У подальшому, ОСОБА_5 , заволодівши грошовими коштами ОСОБА_9 , збудувавши будівлю та маючи реальну можливість виконати передбачені договором зобов`язання, тобто вчинити дії щодо передачі визначеної кількості приміщень ОСОБА_9 , але не вчиняючи ці дії оскільки не мала наміру їх виконувати, 25.10.2012 року, діючи відповідно до раніше узгодженого з ОСОБА_7 плану, переслідуючи мету особистого збагачення, як директор ПП «ЕРІДАН» підписала договір купівлі-продажу нерухомого майна нежитлових приміщень 2 та 4 поверхів з ТОВ «АКСЕПТ-БУД» (ЄДРПОУ 34998726). До складу цього нерухомого майна також увійшли приміщення 4 поверху, які мали бути передані ОСОБА_9 .

Слідчий вказує, що ОСОБА_9 було спричинено шкоду у розмірі 3 629 000 грн, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину та є особливо великим розміром.

Крім цього, 06.05.2008 між ВАТ «Інноваційно-промисловий банк» та ПП «ЕРІДАН» в особі директора ОСОБА_5 укладено кредитний договір №90-2008 про надання кредитних коштів для фінансування витрат пов`язаних із будівництвом офісного центру розташованого по АДРЕСА_1 .

Службові особи ВАТ «Інноваційно-промисловий банк», будучи упевненими, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 виконають передбачені договором зобов`язання та повернуть отримані грошові кошти, а у разі їх неповернення вони зможуть звернути стягнення на предмет іпотеки, не усвідомлюючи, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 не мають наміру виконувати договір та не передбачаючи можливості обману з їх сторони, у не встановлений період часу, але не раніше 06.05.2008 та не пізніше 21.08.2012, перерахували грошові кошти на розрахункові рахунки ПП «ЕРІДАН» на загальну суму 5 000 000 грн.

У подальшому, директор ТОВ «Компанія «Авіста - Інвест», ОСОБА_10 , будучи упевненим, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 виконають передбачені кредитним договором зобов`язання та повернуть отримані грошові кошти, а у разі їх неповернення він зможе звернути стягнення на предмет іпотеки, не усвідомлюючи, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 не мають наміру виконувати договір та не передбачаючи можливості обману з їх сторони, 06.08.2009 у ВАТ «Інноваційно-промисловий банк» придбав боргові зобов`язання ПП «Ерідан».

У клопотанні вказано, що внаслідок злочинних дій, ТОВ «Компанія «Авіста-Інвест» було спричинено шкоду у розмірі 2 432 397 грн, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину та є особливо великим розміром.

Загальний розмір спричинених потерпілим збитків у зазначеному кримінальному провадженні складає 7 323 897 грн.

У вчиненні кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка м. Чернігів, Чернігівської області, українка, громадянка України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

21.05.2020 ОСОБА_5 у відповідності до ч. 1 ст. 278 КПК України повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України.

15.06.2020, у зв`язку з тим, що місце знаходження підозрюваного органу досудового розслідування не відоме, винесено постанову про оголошення розшуку ОСОБА_5 .

Слідчий зазначає, що існують обґрунтовані підстави вважати, що підозрювана може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, іншого підозрюваного, експертів, у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити нове кримінальне правопорушення.

У судовому засіданні прокурор підтримав внесене клопотання, посилаючись на його обґрунтованість та необхідність у застосуванні відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки наявні ризики, передбачені ст. 177 КПК України.

Захисник у судовому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання, вказавши на те, що клопотання не містить виклад обставин, які б свідчили про наявність ризиків визначених ст. 177 КПК України.

Підозрювана у кримінальному проваджені у судовому засіданні підтримала позицію свого захисника, просить відмовити в задоволенні клопотання.

Вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, заслухавши пояснення підозрюваного, його захисника, прокурора, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 177 КПК України підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті, тобто з метою запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

При вирішенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя, суд згідно змісту вимог ст. 178 КПК України та практики Європейського суду з прав людини, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, повинен врахувати тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа та особисті обставини життя особи, які можуть свідчити на користь збільшення (зменшення) ризику переховування від правосуддя чи інших способів неналежної процесуальної поведінки.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 194 КПК України, якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення та наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, але не доведе обставин щодо недостатності застосування більш м`яких запобіжних заходів, слідчий суддя має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначено у клопотанні.

Основні доводи внесеного стороною кримінального провадження клопотання зводяться до наявності кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_5 що підозрювана може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, іншого підозрюваного, експертів, у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити нове кримінальне правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

Відповідно до вимог п.п. 3, 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

«Законність» тримання під вартою з погляду національного закону не завжди є вирішальним чинником. Європейський суд з прав людини зазначає, що тримання під вартою протягом зазначеного періоду має відповідати меті пункту 1 статті 5 Конвенції, яка забороняє безпідставне позбавлення свободи. [«Гаважук проти України», п. 63654]; [«Мурукін проти України», п. 34]; [«Буряга проти України», п. 54655]; [«Фельдман проти України», п. 68656].

Тримання під вартою у відповідності до пункту 1(с) статті 5 Конвенції має задовольняти вимогу пропорційності. Взяття заявника під варту має бути конче необхідним для забезпечення його присутності в суді, але водночас інші, менш суворі заходи можуть бути достатніми для досягнення цієї мети. (Рішення : «Ladent v. Poland», n. 55660; «Ambruszkiewicz v. Poland», n.n. 29-33661; «Хайредінов проти України», n. 28).

Затримання особи є настільки серйозним запобіжним заходом, що воно є виправданим, лише якщо інші, менш суворі, заходи були розглянуті та визнанні недостатніми для забезпечення захисту індивідуальних або суспільних інтересів, які можуть вимагати затримання відповідної особи. (Рішення : «X. v. Finland», n. 151).

ЄСПЛ визнав, що абстрактна можливість перешкоджання кримінальному провадженню є недостатньою для обґрунтування обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Виходячи із правової позиції ЄСПЛ при розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий суддя, суд у кожному випадку повинен принципово та критично ставитися до доводів прокурора, якими він обґрунтовує необхідність застосування саме цього запобіжного заходу, об`єктивно оцінюючи її переконливість. При цьому прокурор повинен довести, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не може запобігти ризикам передбачених ст. 177 КПК України.

Між тим, долучені до матеріалів клопотання матеріали, вказують на можливу подію складу інкримінованого злочину, про те вони в собі не містять даних на підтвердження ризиків задекларованих в клопотанні про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

При цьому, прокурором не наведено обставин та не надано доказів того, що підозрювана має намір переховуватись від органу досудового розслідування та суду або вчиняє будь-які дії для цього, може впливати на хід кримінального провадження незаконними діями, натомість у судовому засіданні підозрювана зазначила, що наміру переховуватися від органу досудового розслідування та суду вона не має, будь яким чином перешкоджати здійсненню досудового розслідування не буде, а відтак приходжу до висновку, що заявлені ризики стороною обвинувачення не містять доказового обґрунтування.

В ході розгляду клопотання слідчим суддею було встановлено, що виключних обставин для тримання ОСОБА_5 під вартою немає, оскільки даних, які б свідчили про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів у клопотанні слідчого не вказано та в судовому засіданні не доведено. Заявлені ризики в сукупності з тяжкістю злочину та даними про особу підозрюваного, не можуть слугувати підставами для тримання підозрюваного під вартою.

Враховуючи те, що прокурор не довів суду виняткових обставин, які б виправдовували обмеження права підозрюваного на свободу та свідчили б про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів, слідчий суддя вважає за доцільне застосувати до підозрюваної запобіжний захід, передбачений ст. 181 КПК України, у вигляді домашнього арешту, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 , в період доби з 22-00 до 07-00 год. наступної доби, який є співмірний з існуючими ризиками, особою підозрюваного, тяжкістю злочину та його наслідками. При цьому, такий режим може перериватись необхідністю отримання медичної допомоги та необхідності виконання процесуального обов`язку явки за кожною вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду.

Також, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на ОСОБА_5 наступні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

- прибувати за першим викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду у визначений час;

- не відлучатись з місця проживання в період часу з 22:00 години до 07:00 години наступної доби без дозволу слідчого, прокурора або суду, за виключенням надання медичної допомоги;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Керуючись ст. 29 Конституції України, ст. ст. 177, 178, 181, 193, 194, 196, 205, 206, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 залишити без задоволення.

Застосувати відносно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 , в період доби з 22-00 до 07-00 год. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, строком до 20.11.2020 року, включно.

Роз`яснити підозрюваному, що працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою підозрюваного, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього обов`язків.

Покласти на підозрювану ОСОБА_5 наступні обов`язки:

- прибувати за першим викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду у визначений час;

- не відлучатись з місця проживання в період часу з 22:00 години до 07:00 години наступної доби без дозволу слідчого, прокурора або суду, за виключенням надання медичної допомоги;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Звільнити підозрювану ОСОБА_5 з-під варти в залі суду.

У разі невиконання покладених обов`язків може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді та покладених судом обов`язків в межах строків досудового розслідування у кримінальному провадженні до 20.11.2020 року включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92253401
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про дозвіл на затримання з метою приводу

Судовий реєстр по справі —757/25385/20-к

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 23.06.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 23.06.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні