Рішення
від 19.10.2020 по справі 910/8877/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

19.10.2020Справа № 910/8877/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Шкурдової Л.М., розглянувши матеріали справи №910/8877/20

За позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Південно-Західна залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітокс Транс"

про стягнення 113 540,00 грн

Без виклику представників сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Південно-Західна залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітокс Транс" про стягнення 113 540,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у грудні 2019 року Акціонерним товариством Українська залізниця в особі регіональної філії Південно-Західна залізниця надано Товариству з обмеженою відповідальністю Вітокс Транс послуги з перевезення вантажу за маршрутом від станції Радулин Південно-Західної залізниці до станції Нижньодніпровськ-Вузол Придніпровської залізниці. Позивач зазначає, що під час перевірки вантажу було встановлено різницю між масою вантажу зазначеної в залізничній накладній та фактичною масою, що становить 7 950 кг, про що складено комерційний акт №342701/17/606 від 21.12.2019. В зв`язку з цим позивачем нараховано відповідачу штраф у розмірі 113 540,00 грн, який просить суд стягнути з відповідача.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.06.2020 року у справі №910/8877/20 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу - для подання відповіді на відзив.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч.6 ст.242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

За приписами частини 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб- підприємців з Єдиного державного реєстру.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі була направлена рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з матеріалів справи поштове відправлення з ухвалою про відкриття провадження у справі не було вручене відповідачу під час доставки та повернуто на адресу суду в зв`язку з відсутністю адресата.

Згідно з ч.6 ст.242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, в силу положення пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського суду міста Києва, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про невручення копії судового рішення за адресою місцезнаходження відповідача, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу ухвали суду.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що відповідач не скористалась наданими процесуальними правами, своїм правом на надання відзиву не скористався, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, оскільки до суду не надходило клопотань учасників справи або одного з них в порядку частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін, з огляду на відсутність у суду підстав для виклику сторін з власної ініціативи, господарський суд розглядає справу без проведення судового засідання.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2019 року Акціонерним товариством Українська залізниця в особі регіональної філії Південно-Західна залізниця надано Товариству з обмеженою відповідальністю Вітокс Транс послуги з перевезення вантажу за маршрутом від станції Радулин Південно-Західної залізниці до станції Нижньодніпровськ-Вузол Придніпровської залізниці.

Відповідно до відомостей, що містяться в залізничній накладній №33165028, відправником є відповідач.

В графі 19, 24, 31 залізничної накладної зазначається: вагон ВП №60871431 чотирьох вісний, тара якого складає 21 500 кг., вантажопідйомність 70 300 кг., провізна плата 22 708,00 грн.

Маса вантажу визначена відправником (ТОВ Вітакс Транс ), що підтверджує заповнення графи № 24 залізничної накладної № 33165028 у відповідності до додатку № 3 Правил оформлення перевізних документів.

Щодо правильності внесених відомостей у накладну № 33165038 відправником накладено електронний цифровий підпис ОСОБА_1 16.12.2019 о 10 год. 26 хв. (графа №55 залізничної накладної).

Згідно з актом загальної форми станції Козятин 1 №808 від 21.12.2019 була проведена перевірка маси вантажу у вагоні № 60871431. Фактична маса брутто вагона склала 91 450 кг., тара вагона з перевізного документа 21 500 кг. (графа № 19 залізничної накладної), маса вантажу з перевізного документа 62 000 кг. (графа № 24 залізничної накладної). Фактична маса вантажу нетто 69 950 кг., що більше на 7 950 кг. від маси яка зазначена в перевізному документі. Крім цього було виявлено різницю навантаження візків на 2 550 кг, при цьому навантаження на візок більше половини вантажопідйомності ваги на 1 100 кг. Станцією Козятин 1 Південно-Західної залізниці повідомила телеграмою № 1003 від 21.12.2019 станцію відправлення Радулин Південно-Західна залізниця, станцію призначення Нижньодніпровськ-Вузол Придніпровська залізниця.

Отже, різниця між масою вантажу зазначеної в залізничній накладній та фактичною масою становить 7 950 кг., про що 21.12.2019 станцією Козятин 1 Південно-Західної залізниці складено комерційний акт №342701/17/606.

Згідно інформації, що міститься в комерційному акті №342701/17/606, на підставі акта форми ГУ-23 станції Козятин 1 № 731 від 20.12.2019 на 150 т. вагонних вагах станції Козятин 1 (повірені 06.12.2019) проведене контрольне зважування вагона № 60871431 залізнична накладна № 33165028.

По накладній значиться вантаж металобрухт, вид 510, маса вантажу 62 000 кг., маса тари 21 500 кг. При зважуванні вантаж металобрухт, вид 510, брутто дорівнює 91 450 кг., тара 21 500 кг., фактична маса вантажу 69 950 кг, що більше перевізного документа на 7 950 кг.

Під час перевірки та видачі вантажу на станції призначення, Нижньодніпровськ-Вузол Придніпровської залізниці, різниці проти комерційного акту № 342701/17/606 не виявлено, про що свідчить відмітка в графі № 49 залізничної накладної № 33165028.

Звертаючись з позовом до суду позивач зазначає про наявність правових підстав для стягнення з відповідача штрафу в розмірі 113 540,00 грн., в зв`язку з неправильним зазначенням в накладній маси вантажу.

За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити ввірений їй другою стороною (вантажовідправником) вантаж до пункту призначення в установлений законодавством чи договором строк та видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а вантажовідправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Умови перевезення вантажів окремими видами транспорту, а також відповідальність суб`єктів господарювання за цими перевезеннями визначаються транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно-правовими актами. Сторони можуть передбачити в договорі також інші умови перевезення, що не суперечать законодавству, та додаткову відповідальність за неналежне виконання договірних зобов`язань (ч. 5 ст. 307 ГК України).

Статтею 6 Статуту залізниць України встановлено, що накладна - основний перевізний документ встановленої форми, оформлений відповідно до цього Статуту та Правил і наданий залізниці відправником разом з вантажем.

Накладна є обов`язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача (ст.6 Статуту залізниць України та п. 1.2 Правил оформлення перевізних документів, затверджених Наказом Міністерства транспорту України 21.11.2000 № 644 (далі - Правила).

Заповнення відповідних граф накладної здійснюється відправником (п. 2.1 Правил).

Відправник повинен надати станції навантаження на кожне відправлення вантажу заповнену накладну (комплект перевізних документів). Вантажовідправники несуть відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, зазначених ним у накладній (ст. 23, 24 Статуту залізниць України).

Обставини, що можуть бути підставою для матеріальної відповідальності залізниці, вантажовідправника, вантажоодержувача, пасажирів під час залізничного перевезення, засвідчуються комерційними актами або актами загальної форми, які складають станції залізниць.

Підставою для покладення на відправника відповідальності за неправильне зазначення ним відповідних відомостей є акт загальної форми або комерційний акт, складений у випадках, передбачених статтею 129 Статуту залізниць України, зокрема, невідповідності маси вантажу з даними, зазначеними у транспортних документах.

Залізниця зобов`язана скласти комерційний акт, якщо вона сама виявила зазначені вище обставини або якщо про існування хоча б однієї з них заявив одержувач або відправник вантажу, багажу чи вантажобагажу.

Якщо під час перевезення вантажу або на станції його призначення буде виявлено неправильне зазначення у накладній маси вантажу з відправника, порта стягується штраф у розмірі згідно зі статтею 118 Статуту залізниць України. При цьому відправник несе перед залізницею відповідальність за наслідки, які виникли. Цей факт засвідчується актом загальної форми, якщо за цим фактом не складався комерційний акт (п. 5.5. Правил оформлення перевізних документів, ст.122 Статуту залізниць України).

Наявними матеріалами справи підтверджено невірне зазначення відправником маси вантажу, про що у відповідності до норм чинного законодавства залізницею складено комерційний акт, який є підставою для застосування відповідальності за допущене порушення.

За пред`явлення вантажу, який заборонено до перевезень або який потребує під час перевезення особливих заходів безпеки, та з неправильним зазначенням його найменування або властивостей з відправника, крім заподіяних залізниці збитків і витрат, стягується штраф у розмірі п`ятикратної провізної плати за всю відстань перевезення (ст. 118 Статуту залізниць України).

При цьому, штраф підлягає стягненню за самий факт допущення вантажовідправником порушень щодо невірного зазначення маси вантажу, незалежно від того, чи завдано залізниці у зв`язку з цим збитки.

У відповідності з вимогами Статуту залізниць України за неправильно зазначену у накладних масу вантажу відповідачу нараховано штрафи у розмірі п`ятикратної плати за всю відстань перевезення.

Як вбачається з накладної №33165028 провізна плата від станції Родулин Південно-Західна залізниця до станції Нижньодніпровськ-Вузол Придніпровська залізниця становить 22 708,00 грн, в зв`язку з чим, за перерахунком суду, розмір штрафу складає 22 708,00 грн. х 5 = 113 540,00 грн., а відтак, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 113 540,00 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.74, 76-80, 129, 236 - 240 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітокс Транс" (04086, м.Київ, вул.Олени Теліги, 41, код ЄДРПОУ 41470265) на користь на користь акціонерного товариства "Українська залізниця" (03150, м.Київ, вул.Єжи Гедройця, 5 код ЄДРПОУ 40075815) в особі філії Південно-Західна залізниця Акціонерного товариства "Українська залізниця" (01601, м.Київ, вул.Лисенка, 6) 113 540 (сто тринадцять тисяч п`ятсот сорок) грн 00 коп - суму штрафу та 2102 (дві тисячі сто дві) грн 00 коп - витрати по сплаті судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя Шкурдова Л.М.

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92255524
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8877/20

Рішення від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні