Рішення
від 13.10.2020 по справі 523/11773/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/11773/20

Провадження №2/523/3709/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" жовтня 2020 р. Суворовський районний суд м. Одеси, в складі:

головуючого судді - Бузовського В.В.,

при секретарі - Петровської О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом акціонерного товариства Страхова компанія ІНГО до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування, -

встановив:

Позивач акціонерне товариство Страхова компанія ІНГО (далі АТ СК ІНГО ) звернувся до суду з зазначеним позовом та просив стягнути з відповідача страхове відшкодування в розмірі 22 851,65 грн., та понесені судові витрати. В обґрунтування вимог посилався на те, що 06.09.2019 року відбулася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля Volkswagen р/н НОМЕР_1 , який належить ТОВ ТІС-РУДА , під керуванням ОСОБА_2 , та автомобіля Renо р/н НОМЕР_2 , яким керував ОСОБА_1 , за порушення Правил дорожнього руху (далі ПДР), які призвели до зіткнення та пошкодження транспортних засобів був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП. Враховуючи, що власник автомобіля Volkswagen , ТОВ ТІС-РУДА , уклав з АТ СК ІНГО договір добровільного страхування транспортного засобу та настав страховий випадок, АТ СК ІНГО , виплатило потерпілому страхове відшкодування в розмірі 75 178,80 грн.

Позивач просить задовольнити вимоги позову та стягнути з відповідача виплачене страхове відшкодування в розмірі 22 851,65 грн., у зв`язку з тим що, АТ СГ ТАС на вимогу АТ СК ІНГО здійснило страхове відшкодування у розмірі 52 326, 35 грн.

Від позивача надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника (а.с. 58).

Відповідач, у судовому засіданні визнав позов в повному обсязі.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Так, судом встановлено, що 26 вересня 2018 року між ПрАТ АСК ІНГО Україна (правонаступником якого є АТ СК ІНГО ), з одного боку та ТІС-РУДА з іншого боку, було укладено договір страхування засобів наземного транспорту, цивільної відповідальності, водія та пасажирів №670582348.18 згідно умов якого було застраховано автомобіль Volkswagen р/н НОМЕР_1 (а. с. 6-11)

Відповідно до постанови Суворовського районного суду м. Одеси від 31.10.2019 р. (а.с. 14), ОСОБА_1 , 06 вересня 2019 року об 15.50 годині, керуючи автомобілем марки Renо реєстраційний номер НОМЕР_2 , рухаючись по а/д М28, не врахував дорожньої обстановки, не дотримався безпечної дистанції та безпечного інтервалу, чим порушив п. 12.1 ПДР, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України, від 10.10.2001р. № 1306, в наслідок чого, допустив зіткнення з автомобілем марки "Volkswagen", реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить ТОВ ТІС-РУДА , під керуванням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Транспортні засоби отримали механічні пошкодження. ОСОБА_1 , визнано виним у скоєні ДТП.

За умовами договору добровільного страхування зазначена подія є страховим випадком і ТОВ ТІС-РУДА повідомив АТ СК ІНГО про подію, звернувся з заявою про здійснення страхової виплати. На підставі висновку спеціаліста, та розрахунку страхового відшкодування, АТ СК ІНГО здійснило ТОВ ТІС-РУДА страхову виплату в розмірі 75 178,80 грн., а тому АТ СК ІНГО звернулося до АТ СГ ТАС , де на момент ДТП цивільно-правова відповідальність відповідача за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів була застрахована в АТ СГ ТАС , Поліс АМ/9044392. АТ СГ ТАС здійснило страхове відшкодування на умовах договору страхування Поліс АМ/9044392 у розмірі 52 326,35 грн., а тому АТ СК ІНГО звернулося до особи винної в ДТП із вимогою про відшкодування здійсненої страхової виплати у розмірі 22 851,65 грн., що перевищило здійсненне страхове відшкодування.

В силу частин 1-3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обовязків, предбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частинами першою - другою статті 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Згідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Статтею 993 ЦК України встановлено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Майнова шкода, завдана неправомірними діями фізичної особи майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі, особою, яка її завдала (ч.1 ст.1166 ЦК України).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: шкода, завдана майну одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Крім того, шкода заподіяна майну особи підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи.

Перехід права вимоги від страхувальника до страховика, за договором добровільного страхування наземного транспорту є суброгацією. При суброгації нового зобов`язання із відшкодування збитків не виникає - відбувається заміна кредитора, потерпілий (страховик) передає страховику своє право вимоги до особи, відповідальної за спричинення шкоди. В наслідок цього страховик виступає замість потерпілого та зобов`язаний довести, що дії особи, яка завдала шкоди потерпілому, були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок, а відповідач має довести, що шкода заподіяна не з його вини.

Виходячи з наведеного, обставин встановлених в судовому засіданні, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги АТ СК ІНГО ґрунтуються на законі, доведені наданими матеріалами, визнані відповідачем, а тому підлягають задоволенню.

В частині стягнення з ОСОБА_1 , судового збору на користь АТ СК ІНГО слід відмовити, оскільки відповідно до довідки МСЕК серії МСЕ №036195 (а. с. 60) ОСОБА_1 , є інвалідом ІІ групи, а відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір особи з інвалідністю I та II груп звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

На підставі ст. 993 ЦК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 95, 141, 263-265, 280-283, 354,355 ЦПК України суд

ВИРІШИВ:

Позов акціонерного товариства Страхова компанія ІНГО (адреса місцезнаходження: вул. Бульварно-Кудрявська, буд.33, м. Київ, ЄДРПОУ: 16285602) до ОСОБА_1 (який зареєстрований: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_3 ) про стягнення страхового відшкодування - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства Страхова компанія ІНГО , ЄДРПОУ: 16285602, суму страхового відшкодування у розмірі 22 851 (двадцять дві тисячі вісімсот п`ятдесят одну) грн. 65 копійок.

В частині вимог акціонерного товариства Страхова компанія ІНГО про стягнення судового збору - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом 30-ти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 19.10.2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено20.10.2020
Номер документу92260105
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —523/11773/20

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні