Рішення
від 13.10.2020 по справі 454/574/20
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/574/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2020 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Фарина Л. Ю. ,

за участю секретаря Кочмар Н.-Г.М.,

представника позивача - адвоката Семенюк Р.А.

та представника відповідача - адвоката Білоус К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Сокалі, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Акціонерного товариства Львівгаз про визнання дій протиправиними,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд з даним позовом та просить суд визнати протиправиними дії ПАТ Львівгаз щодо проведення донарахування абонету ОСОБА_1 за його абонентським рахунком № НОМЕР_1 необлікованого об`єму природного газу в сумі 26 891,21грн. як дорахунок за втручання в роботу побутового газового лічильника на підставі акту про порушення №005886 від 30.07.2019 року та зобов`язати відповідача провести перерахунок ОСОБА_1 розміру платежів за спожитий природний газ шляхом виключенння данарахувань за необлікований об`єм природного газу в сумі 26 891,21грн., як дорахунок за втручання в роботу побутового газового лічильника.

Свої вимоги мотивує наступним.

Він є власником будинковолодіння, що знаходиться: АДРЕСА_1 та відповідно являється споживачем послуг котрі надає АТ Львівгаз .

Згідно акту про роз пломбування та демонтаж засобу вимірювальної техніки на повірку

від 08.07.2019р. представниками АТ Львівгаз було знято лічильник МKM G-6 зав.№9388563, року випуску 1995р., дата повірки 04.03.2013р. та відправлено на повірку. У зв`язку із цим, 08.07.2019р. представниками АТ Львівгаз лічильник було розпломбовано.

Замість знятого лічильника встановлено лічильник Нетріх типорозмір G-4 №016268, рік випуску 2006р., дата останньої повірки 2019р.з показником ПЛГ03/65,29м3. та опломбований пломбою №R24380775.

Згідно вказаного вище акту від 08.07.2019р., за результатами огляду засобу вимірювальної техніки жодних недоліків при знятті лічильника виявлено не було, що свідчить відсутність будь яких записів про це в Акті розпломбування. В графі акту наявність та цілісність пломб, стан різьбових зєднань на патрубка ЗВТ, наявність відбитків повір очного тавра не має жодного запису.

Представники АТ Львівгаз вони кинули газовий лічильник у пакет і пішли, поліетиленовий пакет в який помістили лічильник ніхто не опломбовував. Його взяли в руки та й пішли.

Згодом на адресу споживача всупереч вимогам Порядку надійшов протокол щодо направлення ЗВТ та/або пломби на експертизу від 30.07.2019р., а також акт про порушення №005886 де зазначено невідповідність пломби заводу виробника .

Повідомлення про проведення експертизи не було.

Крім того, протокол був складений 30.07.2019р. без участі споживача, при цьому ЗВТ находився в ПАТ Львівгаз без складення Акту-претензії про втручання в роботу чи про виявленні порушення, натомість споживач після демонтажу лічильника не може впливати на стан ЗВТ та його цілісність після демонтажу на чергову повірку, а не експертизу.

Також, зазначає, що зовнішній огляд пакувального пакета (тари) в якому запаковано ЗВТ не порушені, пломба R22189726 при цьому, що згідно акту про розпломбування та демонтаж засобу вимірювальної техніки на повірку, пломба стояла R24380722.

Таким чином, наведені обставини ще раз підтверджують на зовнішнє втручання в газовий лічильник представниками ПАТ Львівгаз .

Дивним є те, що на експертизу лічильник був направлений із показами 71424,39м.куб., після проведення експертизи показання ЗВТ після повірки становлять 71 424м.куб., виникає питання, як же проводили експертизу лічильника, якщо покази лічильника до і після експертизи незмінні.

Також, зазначає, що згідно акту про розпломбування, було знято на повірку лічильник 1995р.в., а на експертизі досліджувався лічильник 1996р. виготовлення.

Прізвище та ініціали споживача теж невірні. Оскільки в акті експертизи зазначено ОСОБА_2 , хоча власником та споживачем є ОСОБА_1

ПАТ Львівгаз не надало даних щодо запрошення офіційним листом для участі на постійній основі у складі комісії по одному уповноваженому представнику від метрологічної організації та територіального органу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Також і не надав наказу про остаточний склад комісії з проведення експертизи засобів обліку та пломб затверджується наказом оператора газорозподільної системи.

17.10.2019р. відбулось засідання центральної комісії по розгляду актів про порушення, та за результатами якого, комісією прийнято рішення щодо задоволення Акту про порушення №005886 від 30.07.2019р. У зв`язку із цим, ОСОБА_1 виставлено рахунок на оплату у сумі 26 891,21грн. який нарахований на підставі акту - розрахунку не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

В даному випадку в діях ПАТ Львівгаз містяться ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а саме зловживання монопольним становищем на ринку, оскільки незважаючи на численні порушення ОСОБА_1 все таки визнали винним.

Однак, 13.11.2019р. відбулось ще одне засідання центральної комісії по розгляду актів про порушення відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем. За результатами даного засідання прийнято рішення щодо задоволення Акту про порушення №005886 від 30.07.2019р. У зв`язку із цим, ОСОБА_1 виставлено рахунок на оплату у сумі 26 891,21грн. який нарахований на підставі акту - розрахунку не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості від 13.11.2019р.

Тобто, ПАТ Львівгаз прийняло ще одне рішення за одним і тим же актом про порушення.

Такі факти ще раз свідчать про те, що ПАТ Львівгаз зловживає своїм монопольним становищем.

Відповідач ПАТ Львівгаз відзиву на позов не подав.

Представник позивача- адвокат Семенюк Р.А. в судовому засіданні позов підтримали та просили задовольнити. В обгрунтування надали пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив відмовити у їх задоволенні у зв`язку з їх безпідставністю.

Заслухавши сторони та дослідивши докази по справі, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 проживає по АДРЕСА_1

Послуги з газопостачання за адресою проживання позивача надає ПАТ Львівгаз . Будинок позивача газифікований, встановлено побутовий газовий лічильник.

Відповідно до акта про виявлені порушення від 30.07.2019 року споживачу ОСОБА_1 представником ПАТ Львівгаз висловлено сумніви в правильності роботи встановленого лічильника газу, зокрема, невідповідність пломби заводу виробника.

На підставі акта від 08.07.2019 року про демонтаж лічильника газу за адресою проживання позивача ОСОБА_1 , що в АДРЕСА_1 , з метою проведення експертизи представниками ПАТ Львівгаз було демонтовано лічильник газу. Замість нього встановлено лічильник газу з обмінного фонду. Демонтований лічильник було поміщено в пакет тп опломбовано пломбою оператора ГРМ №R24380722.

30.07.2019р. складено протокол щодо направлення ЗВТ та/або пломби на експертизу.

08.08.2019 року, за відсутності позивача, комісією ПАТ Львівгаз в складі 6-х осіб складено акт експертизи лічильника газу.

З акту №808 від 08.08.2019р. вбачається, що проводилась експертиза ЗВР гр. ОСОБА_2 , який споживає газ за адресою: АДРЕСА_1 , пломба ГРМ №R22189726, експертизою встановлено втручання в роботу ЗВР, а саме: пломба пошкодження - розрізана та клеєна.

Звертаючись з позовними вимогами, позивач зазначав, що жодного втручання в роботу лічильника газу, чи пломб не здійснював, своєчасно сплачує кошти за спожитий газ, заборгованості перед відповідачем не має, дії працівників ПАТ Львівгаз та безпідставно нараховані збитки вважає неправомірними. На думку позивача, відповідач допустив порушення Положення проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті та Правил надання населенню послуг з газопостачання.

Правовідносини, які склалися між сторонами у справі регулюються статтею 714 ЦК України, Законом України Про ринок природного газу , Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 1999 року № 2246 (далі - Правила), Положенням про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті, затвердженим Наказом Міністерства палива та енергетики України від 27 грудня 2005 року № 619 (далі - Положення).

Відповідно до ст. 1 Закону України Про ринок природного газу по відношенню до побутового споживача ТзОВ Львівгаз Збут є постачальником, а Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації Львівгаз - розподільником, оператором газорозподільної мережі.

Згідно із ст. 1 ЗУ Про забезпечення комерційного обліку природного газу , споживачами природного газу є фізичні особи (населення), фізичні особи - підприємці та юридичні особи, які відповідно до договору користуються послугами з газопостачання та використовують природний газ для приготування їжі, опалення, підігріву води, а також як паливо або сировину.

За договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання (ч. 1 ст. 714 ЦК України).

Пунктом 34 Правил передбачено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за, в тому числі, пошкодження лічильника газу, пломб, індикаторів дії впливу постійного магнітного поля на ньому, порушення цілості або пошкодження повірочного тавра, а також дії, що призводять до заниження показань лічильника.

Про порушення, допущені споживачем під час користування газом, відповідальні представники газорозподільного (газопостачального) підприємства складають акт-претензію у двох примірниках, один з яких залишається у споживача. На підставі акта-претензії визначається розмір завданих споживачем збитків, які відшкодовуються ним відповідно до законодавства (пункт 35 Правил).

У разі коли підтверджено факт пошкодження лічильника газу з вини споживача, він відшкодовує вартість перевірки, ремонту та/або встановлення нового лічильника. Факт пошкодження (втручання в роботу) лічильника газу, що призвело до заниження його показань, засвідчується спеціалізованою організацією (підприємством), яка має право проводити експертизу (пункт 26 Правил).

Споживач послуг не несе відповідальності за пошкодження лічильника газу, у разі, якщо доведе відсутність його вини у цьому, оскільки ці правові принципи не суперечать вказаним вище нормам матеріального права.

Положення Про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті затверджене наказом Міністерства палива та енергетики № 619 від 27 грудня 2005 року розроблено з метою впорядкування відносин між газопостачальними організаціями, газотранспортними організаціями і фізичними особами під час проведення експертизи лічильників газу, які використовуються для обліку природного газу в побуті, та відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання.

Так, відповідно до пунктів 3.1.3, 3.2.2 Положення, у разі виявлення представником газопостачальної (газотранспортної) організації ознак таких порушень, як: невідповідності показів лічильника об`ємам газу, використаних газовими приладами та пристроями споживача; ознак порушень конструкції лічильника газу, у тому числі несправності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника; ознак зняття мастичних пломб або порушення повірочного тавра; зриву або пошкодження пломб газопостачальної (газотранспортної) організації на лічильнику газу або на патрубках лічильника; пристроїв, які застосовані для навмисного зниження показів лічильника газу, - складається акт про виявлені порушення.

Акт про виявлені порушення підписується представником газопостачальної (газотранспортної) організації та споживачем, що є підставою для проведення експертизи лічильника газу та відшкодування збитків.

Судом встановлено, що в акті про розпломбування та демонтаж ЗВТ від 08.07.2019р. та протоколі щодо направлення ЗВТ та /або пломби на експертизу не підкреслено та не розписано, які саме, на думку представника газопостачальної (газотранспортної) організації, ознаки порушень ним виявлені, що власне є підставою для складання таких.

При наявності акта про виявлені порушення газопостачальна (газотранспортна) організація зобов`язана протягом трьох робочих днів (у містах) від дати його реєстрації демонтувати та відправити лічильник газу на експертизу. Про демонтаж лічильника газу для проведення експертизи складається акт (п.3.2.3, 3.2.2 Положення).

Демонтаж лічильника газу проводиться у присутності споживача представником газопостачальної (газотранспортної) організації, якому в установленому порядку надано право виконувати монтажні роботи. На вхідний та вихідний патрубки демонтованого лічильника газу ставляться заглушки, які пломбуються представником газопостачальної (газотранспортної) організації. Під час пломбування лічильника газу використовуються пломби газопостачальної (газотранспортної) організації. За необхідності пломба може додатково встановлюватись у місці, де міститься повірче тавро. У присутності споживача лічильник пакується представником газопостачальної (газотранспортної) організації в пакет з поліетилену або з іншого цупкого матеріалу, який опломбовується пломбою газопостачальної газотранспортної) організації (п. 3.2.4. Положення).

На підставі акту про демонтаж лічильника газу для проведення експертизи від 08.07.2019 року за адресою проживання позивача ОСОБА_1 з метою проведення експертизи представники ПАТ Львівгаз демонтували лічильник газу типу МKM G-6 зав.№9388563, 1995р., року випуску з показником 71424,39м3. Замість нього, було встановлено лічильник газу з обмінного фонду лічильник Нетріх типорозмір G-4 №016268, рік випуску 2006р., дата останньої повірки 2019р.з показником ПЛГ03/65,29м3. та опломбований пломбою №R24380775.

Пакет з лічильником опломбовано № R24380722.

Поряд з цим, в матеріалах справи відсутні будь-які докази з приводу того, в який спосіб було транспортовано лічильник для проведення експертизи.

Крім цього, відсутні докази з приводу роз`яснення споживачу про можливість доставки демонтованого лічильника газу на місце проведення експертизи самим споживачем (на його бажання), про що робиться відповідний запис в акті про демонтаж лічильника газу.

Відповідно до п. 3.3.1 Положення, експертизу лічильника газу проводить комісія, яка призначається наказом по газопостачальній (газотранспортній) організації. До складу комісії повинні входити представники газопостачальної (газотранспортній) організації та територіального органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері метрології.

Споживач має право бути присутнім під час проведення експертизи лічильника газу. При неможливості бути присутнім під час проведення експертизи споживач має право дати письмову згоду на проведення експертизи без його присутності або у присутності уповноваженої ним іншої особи. У разі відсутності споживача або вповноваженої ним особи при проведенні експертизи (у визначених в акті про демонтаж лічильника газу місці, даті та часі) така експертиза проводиться без присутності споживача або вповноваженої ним особи.

За результатами проведення експертизи складається акт, який підписується всіма членами комісії, а також споживачем або його вповноваженою особою.

Як заначалось вище, згідно висновку експертизи № 808 від 08.08.2019 року, встановлені пошкодження цілісності заводської пломби, зокрема, пломба розрізана та клеїна.

В матеріалах справи відсутня письмова згода позивача ОСОБА_1 на проведення експертизи без присутності споживача або у присутності уповноваженої нею іншої особи.

Крім цього, в Акті експертизи відсутні результати повірки щодо втрати тиску та геометричності, які проводяться після зовнішнього огляду приладу та фіксуються в акті експертизи.

Наведені обставини у їх сукупності, на думку суду, беззаперечно свідчать про допущення істотних порушень вимог закону працівниками відповідача ПАТ Львівгаз в межах проведених дій по встановленні відповідних порушень допущених споживачем, демонтажу лічильника та проведенні експертизи такого.

В свою чергу, у пункті 3.4 Положення передбачено, що разі висновків комісії про непридатність лічильника газу до застосування та висновків щодо неможливості проведення ремонту, лічильник газу передається споживачеві.

Згідно із п. 30 Правил, газопостачальне підприємство має право вимагати від споживача відшкодування збитків згідно з Порядком відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання.

Пунктом 34 Правил встановлено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством, зокрема, за пошкодження лічильника газу, пломб на ньому, порушення цілості або пошкодження повірочного тавра, а також дії, що призводять до заниження показань лічильника.

Відповідно до п. 35 Правил, про порушення, допущені споживачем під час користування газом, відповідальні представники газорозподільного (газопостачального) підприємства складають акт у двох примірниках, один з яких залишається у споживача.

На підставі акта визначається розмір завданих споживачем збитків, які відшкодовуються ним відповідно до законодавства.

Згідно п.3.1 Порядку, у разі виявлення газопостачальною або газотранспортною організацією порушень Правил, складається акт-претензія за формою, згідно з додатком до цього Порядку.

Акт-претензія складається за участю споживача та представника газопостачальної або газотранспортної організації і скріплюється їх підписами, у двох примірниках, один з яких залишається у споживача. Споживач має право внести до акту свої зауваження.

Згідно повідомлення від 24.10.2019р., 11.12.2019р. центральною комісією по розгляду актів про порушення відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем, прийнято рішення про задоволення акту про порушення від 30.07.2019р., до повідомлень додано акт-розрахунок від 17.10.2019р. та 13.11.2019р., якими позивачу донараховано обсяг природного газу 2902,50куб.м на суму 26 892,21грн. за період з 09.01.2019р. по 08.07.2019р.

Згідно рахунку від 17.10.2019р. та 13.11.2019р., позивачу нараховано до спати 26 892,21грн. за необлікований (донарахований) об`єм природного газу.

З повідомлення від 10.12.2019р. вбачається, що позивача попереджено про припинення газопостачання у зв`язку із заборгованістю в сумі 26 891,21грн.

Разом з тим, ПАТ Львівгаз не було направлено позивачеві акту-претензії, в якому зокрема має бути описано допущене споживачем порушення, наведено розрахунок та розмір завданих збитків, дії, які повинен вчинити споживач, наслідки їх невиконання.

Таким чином, допущені порушення працівниками відповідача, які наведені вище та відсутність доказів про пошкодження пломб лічильника газу на ньому, дій споживача, які призвели до заниження показань лічильника, свідчать про обґрунтованість позовних вимог.

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку про підставність позовних вимог.

Також, відповідно до ст.141 ЦПК України, з відповідача в дохід держави слід стягнути суму судового збору за дві позовні вимоги.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати протиправиними дії Акціонерного товариства Львівгаз щодо проведення донарахування абонету ОСОБА_1 за його абонентським рахунком № НОМЕР_1 необлікованого об`єму природного газу в сумі 26 891,21грн. як дорахунок за втручання в роботу побутового газового лічильника на підставі акту про порушення №005886 від 30.07.2019 року.

Зобов`язати ПАТ Львівгаз провести перерахунок абоненту ОСОБА_1 за його абонентським рахунком № НОМЕР_1 розміру платежів за спожитий природний газ шляхом виключенння данарахувань за необлікований об`єм природного газу в сумі 26 891,21грн., як дорахунок за втручання в роботу побутового газового лічильника.

Стягнути з ПАТ Львівгаз в дохід держави 4204 (чотири тисячі двісті чотири) грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину рішення воно може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 19.10.2020 року.

Відомості, які зазначаються в рішенні суду відповідно до п.4) ч.5 ст.265 ЦПК України та не проголошуються, відповідно до ч.2 ст.268 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Акціонерне товариство Львівгаз , ЄДРПОУ 03349039, місце знаходження: м.Львів, вул.Золота, 42

Головуючий: Л. Ю. Фарина

Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено20.10.2020
Номер документу92270879
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправиними

Судовий реєстр по справі —454/574/20

Постанова від 18.03.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Постанова від 18.03.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 26.01.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні