Постанова
від 16.10.2020 по справі 578/398/20
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Постанова

Іменем України

16 жовтня 2020 року

Смт Краснопілля

Справа № 578/398/20

Провадження № 3-в/578/3/20

Суддя Краснопільського районного суду Сумської області Косар А.І., розглянувши в адміністративній справі про заміну адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт штрафом у відношенні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , притягнутого до адміністративної відповідальності за частиною другою статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення /надалі за текстом також - КУпАП/ у виді 40 годин громадських робіт за постановою Краснопільського районного суду Сумської області від 30.03.2020, питання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції,

Установив:

В провадженні судді перебуває вказана справа.

У разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Враховуючи практику Європейського суду з прав людини, згідно з якою з огляду на каральну мету адміністративного стягнення, провадження у справі про адміністративне правопорушення є кримінальним для цілей застосування Конвенції (справи Надточій проти України від 15.05.2008, Лучанінова проти України від 09.06.2011), суд дійшов висновку, що справу про адміністративне правопорушення у відношенні ОСОБА_2 слід вирішувати за аналогією закону, а саме з урахуванням положень Кримінального процесуального кодексу України /надалі за текстом також - КПК/.

Судове засідання по розгляду означеної справи призначено на 11 год. 30 хв. 21 жовтня 2020 року.

Суд встановив, що особа, яка притягнута до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 є ув`язненою особою, з 02.04.2020 перебуває в Державній установі Сумський слідчий ізолятор за ухвалою Краснопільського районного суду Сумської області від 02.04.2020, і з об`єктивних причин не може самостійно прибути до суду.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 №641 Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-І9, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2 на всій території України до 311 жовтня 2020 року продовжено дію карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-І9, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2 .

Крім того, з 12 жовтня 2020 року рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій місто Суми увійшло до червоного рівня епідемічної небезпеки.

У зв`язку з цим у Краснопільському районному суді Сумської області діє особливий режим роботи суду.

Згідно вимог пунктів 1 та 4 частини першої статті 336 КПК судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також у разі необхідності забезпечення оперативності судового провадження.

Частина друга статті 336 КПК передбачає, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

З огляду на викладене, суд вважає, що з метою запобігання розповсюдження гострих респіраторних захворювань серед співробітників суду та його відвідувачів, складною епідеміологічною ситуацією в м. Суми, забезпечення оперативності судового провадження у розумний строк є доцільним проведення судового в порядку дистанційного судового провадження в режимі відеоконференції з Державною установою Сумський слідчий ізолятор , де останній на даний час утримується.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись нормами статті 336 Кримінального процесуального кодексу України,

Постановив:

Судове засідання в адміністративній справі у відношенні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про заміну адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт штрафом, призначене на 11 год. 30 хв. 21 жовтня 2020 року провести у залі судових засідань №2 в приміщенні Краснопільського районного суду Сумської області за адресою: смт Краснопілля, вулиця Вокзальна, 18 Краснопільського району Сумської області в режимі відеоконференції з Державною установою Сумський слідчий ізолятор (40002, проїзд Гайовий, 19 м. Суми) .

Організацію проведення відеоконференції із вчиненням дій, передбачених частиною четвертою статті 336 КПК , доручити Державній установі Сумський слідчий ізолятор , зокрема:

-покласти обов`язок на службову особу означеної установи до початку відеоконференції отримати згоду або заперечення обвинуваченого щодо проведення і участі у судовому засіданні в режимі відео конференції;

-у разі незгоди засудженого на проведення судового засідання в режимі відеоконференції надіслати заяву про незгоду до початку судового засідання 11 год. 30 хв. 21 жовтня 2020 року, попередньо на електронну адресу суду http://kp.su.court.gov.ua/sud1808/ з подальшим відправленням поштовим зв`язком;

- покласти обов`язок на службову особу означеної установи перед проведенням дистанційного судового провадження вручити засудженому ОСОБА_1 пам`ятку про його процесуальні права, перевірити документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання;

- розписку про вручення ОСОБА_1 пам`ятки про його процесуальні права направити на адресу Краснопільського районного суду Сумської області.

Копію ухвали суду для забезпечення проведення судового засідання у режимі відеоконференції направити до виконання Державній установі Сумський слідчий ізолятор .

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя А.І. Косар

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено20.10.2020
Номер документу92271545
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —578/398/20

Постанова від 21.10.2020

Адмінправопорушення

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Постанова від 16.10.2020

Адмінправопорушення

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Постанова від 30.03.2020

Адмінправопорушення

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні