Рішення
від 19.10.2020 по справі 663/960/20
СКАДОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 663/960/20

Провадження № 2/663/503/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

19 жовтня 2020 року Скадовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого-судді Шабрацького Г.О.,

при секретарі Матковській Н.М.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом акціонерного товариства Херсонобленерго до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаною позовною заявою посилаючись на те, що в результаті перевірки, проведеної представниками Скадовського РЕМ за адресою: АДРЕСА_1 , де мешкає ОСОБА_1 , виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії а саме: самовільне підключення електроустановок до електричних мереж без порушень схеми обліку електричної енергії шляхом зриву пломби встановленої на автоматичному вимикачу у відключеному стані та здійснення самовільного підключення до мережі. Споживач був раніше відключений за заборгованість за спожиту електричну енергію, чим допущено порушення п. 2.3.3; 5.5.5 пп. 5, 6, 20, 25 вищевказаних правил. Внаслідок виявлених порушень представником енергопостачальника було складено акт №133244 від 20.12.2019 року та розраховані завдані відповідачем збитки в загальній сумі 3537,51 грн., у зв`язку з чим просить суд стягнути на його користь з відповідача заборгованість на загальну суму 3537,51 грн., а також понесені судові витрати.

Ухвалою Скадовського районного суду Херсонської області від 30 квітня 2020 року по справі відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явилась, надала на адресу суду заяву в якій просила розглянути справу за її відсутності, позов підтримала.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

За згодою позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

20.12.2019 року під час проведення перевірки працівниками АТ Херсонобленерго за адресою: Херсонська область, м. Скадовськ, вул. Петра Сагайдачного (колишня Гайдара), буд.5 кв.1, встановлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії а саме: самовільне підключення електроустановок до електричних мереж без порушень схеми обліку електричної енергії шляхом зриву пломби встановленої на автоматичному вимикачу у відключеному стані та здійснення самовільного підключення до мережі, чим допущено порушення п. 2.3.3; 5.5.5 пп. 5, 6, 20, 25 вищевказаних правил.

На підставі встановленого порушення, згідно п. 8.2.4 ПРРЕЕ, представниками енергопостачальника складено акт про порушення правил користування електричною енергією побутовим споживачем за №133244 від 20.12.2019 року.

На час складання акту відповідач по справі мешкав за адресою: АДРЕСА_1 , та був споживачем електричної енергії в зазначеному будинку.

Згідно до ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ст. 27 Закону України Про електроенергетику (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) правопорушеннями в електроенергетиці, зокрема, є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання енергії без приладів обліку, пошкодження приладів обліку, порушення правил користування електричною енергією та інше.

Відповідно до п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач несе відповідальність за порушення правил роздрібного ринку електричної енергії; за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода завдана майну юридичної особи відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно п.п. 8.2.4 Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 року, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором.

П.п. 8.2.5 вказаних Правил передбачено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення.

За вказаних обставин, оскільки шкода завдана позивачу внаслідок порушень відповідачем правил роздрібного ринку електричної енергії останнім до теперішнього часу не відшкодована, чим порушуються права позивача, в силу ст. 1166 ЦК України та Правил роздрібного ринку електричної енергії, вимоги позивача є законними та обґрунтованими й підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12-13,76-79, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов акціонерного товариства Херсонобленерго до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго заподіяну шкоду в розмірі 3537 (три тисячі п`ятсот тридцять сім) грн. 51 копійок. та перерахувати на р/р НОМЕР_1 ФХОУ АТ Ощадбанк , МФО 352457, ЄДРПОУ 24950261, одержувач Скадовські розподільні електричні мережі.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго судовий збір в сумі 2102 гривні 00 коп. та перерахувати на р/р НОМЕР_1 ФХОУ АТ Ощадбанк , МФО 352457, ОКПО 24950261, одержувач Скадовські розподільні електричні мережі.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Скадовського районного суду

Херсонської області Г. О. Шабрацький

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено20.10.2020
Номер документу92272498
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —663/960/20

Рішення від 19.10.2020

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Шабрацький Г. О.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Шабрацький Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні