Постанова
від 11.02.2010 по справі 2-а-40950/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний а дміністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

11 лютого 2010 р. № 2-а- 40950/09/2070

в складі: головуючого - суд ді Білової О.В.,

за участю секретаря судов ого засідання Романенко Т.С.,

за участю прокурора - Савиць кого Є.М,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у залі суд у в м. Харкові справу за адміні стративним позовом

Прокурора Красноградсько го району Харківської област і в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Пересувна ме ханізована колона №164"

про стягнення заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Красноградс ького району Харківської обл асті звернувся до суду в інте ресах держави в особі Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Красноградському районі Харківської області з адміні стративним позовом до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Пересувна механізова на колона-164” про стягнення за боргованості на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Красноградському район і Харківської області в розм ірі 2305,12 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що Тов ариство з обмеженою відповід альністю “Пересувна механіз ована колона -164” зареєстрован е як платник страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я в управлінні Пенсійного фо нду України в Красноградсько му районі Харківської област і.

Прокуратурою було проведе но перевірку управління Пенс ійного фонду України в Красн оградському районі Харківсь кої області з питань дотрима ння підприємствами і організ аціями законодавства, направ леного на своєчасне внесення обов' язкових платежів до Ф онду. За результатами переві рки встановлено, що відповід ач станом на 06.08.2009 року має забо ргованість перед управління м Пенсійного фонду України в Красноградському районі Хар ківської області по відшкоду ванню витрат по виплаті та до ставці пенсії, призначених в ідповідно до п.п. «б»-«з»ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення»у загальному ро змірі 6565,66 грн.

В ході судового розгляду сп рави представником відповід ача надано відклик на позовн у заяву, в якому він зазначив н аступне.

В довідках про стаж роботи ОСОБА_1 і ОСОБА_2, які ви дані на підставі постанови К абінету Міністрів СРСР №1173 ві д 22.08.1956 року за списком №2, дають п раво на пільгову пенсію, але, н а думку відповідача, пільгов а пенсія повинна призначатис я відповідно до ст. 100 Закону Ук раїни «Про пенсійне за без пе чення», яка не передбачає від шкодування пільгової пенсії за рахунок підприємства, а не статті 13 п. «б»-«з»Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня».

Позивачем через канцелярі ю суду надано заяву про уточн ення позовних вимог, відпові дно до якої сума заявлених по зовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю “Пересувна механізована кол она -164” підлягає зменшенню, за гальна сума невідшкодованої заборгованості складає 2305,12 гр н. по пенсіонеру ОСОБА_2 Що до пенсіонера ОСОБА_1 суми виплаченої пенсії не підляг ає відшкодуванню відповідач ем.

Прокурор - Савицький Є.М.- в су дове засідання з' явилися, п озовні вимоги з урахуванням наданих уточнень підтримав з підстав, викладених у позові .

Представник позивача - Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Красноградському район і Харківської області Мали шев О.В. - в судове засідання не з' явився, про дату, час і м ісце розгляду справи був пов ідомлений належним чином, пр о причини неявки суду не пові домив, через канцелярію суду надав заяву про розгляд спра ви без участі представника п озивача.

Представник відповідача - Т овариства з обмеженою відпов ідальністю “Пересувна механ ізована колона -164” Горушко В .М. - в судове засідання не з' явився, про дату, час і місце р озгляду справи був повідомле ний належним чином, через кан целярію суду надав клопотанн я про розгляд справи без учас ті представника відповідача .

Суд, заслухавши пояснення п рокурора та представника поз ивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обста вини.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Пересувна мех анізована колона №164" зареєстр оване як платник страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання в управлінні за реєстр аційним номером 0407.(а.с 10)

ОСОБА_2, який працював в То варистві з обмеженою відпові дальністю "Пересувна механіз ована колона №164" було признач ено пенсію на пільгових умов ах згідно із п. «б»-«з»ст. 13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення»та постанови КМУ № 36 від 16 січня 2003 року. ОСОБА_2 працював на даному підприєм стві на посаді електрозварни ком з 19 червня 1978 по 02 липня 1987 р., н а посаді електрогазозварник ом з 03 липня 1987 р. по 22 листопада 19 93 р., що підтверджується довід кою Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Пересувна м еханізована колона №164" №19 від 0 5 березня 2007 року. (а.с.20)

Згідно розрахунку фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, призначених ОСО БА_2, ОСОБА_1 відповідно д о ч. 2 Прикінцевих Положень Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсі й, призначених відповідно до п. «б»-«з»ст. 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення», за відповідачем значиться за боргованість по відшкодуван ню пільгових пенсій за липе нь 2009 року у сумі 3286,18 грн. (а.с. 8), за червень 2009 року у сумі 3279,48 грн.(а .с. 9) Вказана заборгованість в загальному розмірі 6565.66 грн., та кож наведена в розрахунку до позову по підприємству - ТОВ " Пересувна механізована коло на №164". (а.с. 6).

Відповідно до наданих копі й поштових повідомлень № 443256 ві д 09.06.2009 р. та № 449181 від 006.07.2009 р. Управлі ння Пенсійного фонду України в Красноградському районі Х арківської області відправи ло відповідачу розрахунки фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначени х відповідно до ч.2 Прикінцеви х положень Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування», я кі були отримані відповідаче м 10.06.2009р. та 07. 07.2009 р.(а.с.7).

Відповідно до наданої пози вачем заяви про уточнення по зовних вимог, сума заявлених позовних вимог до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Пересувна механізована к олона-164” підлягає зменшенню, загальна сума невідшкодован ої заборгованості складає 2305, 12 грн., що також відображено в п овторно наданому розрахунку до позову по підприємству - ТО В "Пересувна механізована ко лона №164".

Представник відповідача Горушко В.М. в судовому засі данні 11.01.2010 року не заперечував проти компенсації витрат на виплату та доставку пільгов ої пенсії, призначеної ОСОБ А_2

На час розгляду справи в суд і заборгованість відповідач ем не погашена.

Відповідно до п. «б»ч. 1 ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення»на пільгових ум овах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця ос танньої роботи: працівники, з айняті повний робочий день н а інших роботах із шкідливим и і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджуваним Кабінетом М іністрів України, і за резуль татами атестації робочих міс ць: чоловіки - після досягненн я 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 р оків 6 місяців на зазначених р оботах; жінки - після досягнен ня 50 років і при стажі роботи н е менше 20 років, з них не менше 1 0 років на зазначених роботах .

Відповідно до ч. 2 Прикінцев их Положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування »пенсійне забезпечення заст рахованих осіб, які працювал и або працюють на підземних р оботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком № 2 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди. До запровад ження пенсійного забезпечен ня через професійні та корпо ративні фонди зберігається п орядок покриття витрат на ви плату та доставку пенсій на п ільгових умовах, що діяв до на брання чинності цим Законом, тобто порядок, встановлений Законом України «Про збір на обов' язкове державне пенсі йне страхування»від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР.

Абзацем 4 п. 1 ст. 2 та абзацем 3 п . 1 ст. 4 вказаного Закону встано влено, що для суб'єктів підпри ємницької діяльності незале жно від форм власності, їх об'є днань, бюджетних, громадськи х та інших установ та організ ацій, об'єднань громадян та ін ших юридичних осіб, а також фі зичних осіб - суб'єктів підпри ємницької діяльності, які ви користовують працю найманих працівників, крім тих, які є п латниками фіксованого сільс ькогосподарського податку, о б'єктом оподаткування є тако ж фактичні витрати на виплат у і доставку пенсій, призначе них відповідно до пунктів «б »- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками п енсійного віку, передбаченог о статтею 12 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення»за с тавкою 100%. Таким чином, фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до п. п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , підлягають відшкодуванню в повному обсязі.

Порядок відшкодування під приємством витрат Пенсійног о фонду України на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах, визнач ено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхува льниками та застрахованими о собами внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсій ного фонду України № 21-1 від 19 гр удня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції Україн и за № 64/8663 від 16 січня 2004 року (в по дальшому - Інструкція № 21-1).

Відповідно до абз. 2 п. 6.1 Інстр укції № 21-1, відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах відповідно до част ини 2 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування»в розмірах: для платників, зазначених у підп ункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструк ції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогоспод арського податку), - також 100 від сотків фактичних витрат на в иплату і доставку пенсій, при значених відповідно до абзац у першого частини 2 Прикінцев их положень Закону застрахов аним особам, які працювали аб о працюють на роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці за списком № 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї № 21-1 розмір сум до відшкодува ння на поточний рік визначає ться відділами доходів орган ів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 «Прикінцеви х положень»Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , які надсилаються підприємс твам.

Згідно з п. 6.5 Інструкції № 21-1 п овідомлення складаються на п ідставі відомостей відділів з призначення пенсій органі в Пенсійного фонду України, я кі подаються згідно з додатк ом № 8 до Інструкції.

У п.6.8 даної Інструкції зазн ачено, що підприємства щоміс яця до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначе ну в повідомленні місячну су му фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах.

Відповідач на підставі Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України зоб ов' язаний вносити до Пенсій ного фонду кошти на покриття витрат на пенсії за віком на п ільгових умовах у строки, вст ановлені вищезазначеними но рмативними документами.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає позовні вимоги обґр унтованими та з Товариства з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована кол она №164" підлягає стягненню на користь Управління Пенсійно го фонду України в Красногра дському районі Харківської о бласті заборгованість по від шкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених відповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень»За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування», в частині пен сій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з»ст. 13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я»по пенсіонеру ОСОБА_2 в сумі 2305,12 грн.

Відповідно вимогам ч. 4 ст. 94 К АС України судові витрати з в ідповідача не стягуються.

На підставі вищевикладено го, керуючись ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення», абз. 4 п. 1 ст. 2, абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону України «П ро збір на обов' язкове держ авне пенсійне страхування»в ід 26 червня 1997 року № 400/97-ВР, п. 6.1, п. 6. 4, п. 6.5, п. 6.8 Інструкції про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, затверджен ої Постановою правління Пенс ійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстровано ю в Міністерстві юстиції Укр аїни №64/8663 від 16 січня 2004 року, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов П рокурора Красноградського р айону Харківської області в інтересах держави в особі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Красноградському рай оні Харківської області до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Пересувна механі зована колона №164" про стягнен ня заборгованості по відшкод уванню пільгових пенсій задо вольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Пер есувна механізована колона № 164" (63343, Харківська область, Крас ноградський район, с. Наталин е, вул. Радянська, 77, код ЄДРПОУ 00306704, р/р 2600352177 в ВАТ "Райффайз ен Банк Аваль", МФО 380805) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України в Красноградсько му районі Харківської област і (63304, Харківська область, м. Кра сноград, вул. Леніна, 90, р/р 256093122560) з аборгованість по відшкодува нню витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій, призн ачених відповідно до ч. 2 «Прик інцевих положень» Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», в частині пенсій, приз начених відповідно до п.п. «б» -«з»ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення», за че рвень та липень 2009 року в сумі 2 305.12 (дві тисячі триста п'ять) гр ивень 12 копійок.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і заяви про апеляційне оскар ження в десятиденний строк з дня складання постанови в по вному обсязі та поданням піс ля цього протягом двадцяти д нів апеляційної скарги, з одн очасною подачею її копії до с уду апеляційної інстанції, а бо без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння, якщо скарга подається у с трок, встановлений для подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків для подачі заяви про апел яційне оскарження чи апеляці йної скарги.

Постанову в повному обсязі виготовлено 16 лютого 2010 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення11.02.2010
Оприлюднено13.07.2010
Номер документу9227406
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-40950/09/2070

Постанова від 11.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні