Ухвала
від 12.10.2020 по справі 127/18768/20
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/18768/20

Провадження №11-сс/801/711/2020

Категорія: крим.

Головуючий у суді 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Доповідач: ОСОБА_2

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2020 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

із секретарем ОСОБА_5 ,

з участю: прокурора ОСОБА_6 ,

адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали судового провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Брістон Інбуд» ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 2 вересня 2020 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_9 про накладення арешту на нерухоме майно,

в с т а н о в и в :

До Вінницького міського суду Вінницької області звернувся старший слідчий СУ ГУНП у Вінницькій області підполковник поліції ОСОБА_9 з погодженим з прокурором ОСОБА_6 клопотанням про накладення арешту на нерухоме майно шляхом заборони вчинення суб`єктами державної реєстрації у тому числі державним чи приватним нотаріусам будь-яких реєстраційних дій щодо об`єктів житлової та нежитлової нерухомості, право власності на які оформлено за ТОВ «Брістон-інбуд» ( ЄДРПОУ 41141972), а саме: нежитлове приміщення під номером 86 площею 433,7 кв. м. в м. Вінниці по вул. Келецька, 45 Б, корп. 2 (ЖК «ОСКАР)»; нежитлове приміщення під номером 53 площею 87,9 кв. м. в м. Вінниці по вул. Покришкіна, 8-З, корп. 3 (ЖК «Клубний дім»); нежитлове приміщення під номером 54 площею 127, 2 кв. м. в м. Вінниці по вул. Покришкіна, 8-З, корп. 3 (ЖК «Клубний дім»); житлове приміщення - квартира під АДРЕСА_1 площею 59, 1 кв. м. в м. Вінниці по АДРЕСА_2 .

Клопотання мотивоване тим, що Слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020020000000031, відомості про яке внесено до ЄРДР 22.01.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.5 ст. 191 КК України.

Приводом для внесення відомостей до ЄРДР стало надходження на адресу правоохоронних органів заяв та звернень фізичних та юридичних осіб з приводу шахрайського заволодіння та привласнення грошових коштів громадян, залучених у якості внесків при будівництві житлового комплексу «Європейський квартал» у м. Вінниці по вул. Покришкіна.

Станом на теперішній час частина будинків у визначений час та до теперішнього часу не здані в експлуатацію, незважаючи на те, що члени, які вступили у будівельні кооперативи, в повному об`ємі сплатили вартість будівельних, опоряджувальних та інших робіт, тобто у даних секціях протягом останніх років фактично не проводяться будівельні, опоряджувальні роботи, необхідні для завершення будівництва, а також відсутні кошти на рахунках.

Досудовим розслідуванням встановлено, що особисто здійснювала контроль за ходом будівельних робіт та розпоряджалась коштами, які надходили як оплата придбаної нерухомості, ОСОБА_10 .

Також нею за рахунок коштів, що надходили для будівництва ЖК «Європейський квартал», здійснювалось будівництво інших об`єктів нерухомості на території м. Вінниці, надалі в результаті залучення сторонніх коштів з метою приховування оформлювалось право власності на житлові чи нежитлові приміщення у об`єктах будівництва як на себе, так і на членів своєї родини, юридичних осіб, що знаходяться під її повним контролем.

Одним із таких об`єктів, який будувався за рахунок коштів ЖК «Європейський квартал» є об`єкти житлової чи нежитлової нерухомості, право власності на які оформлено на ТОВ « Брістон-інбуд», де єдиним учасником та керівником є ОСОБА_8 , яка є родичкою ОСОБА_10 , де фактично остання здійснює управління а саме: нежитлове приміщення під номером 86 площею 433,7 кв. м. в м. Вінниці по вул. Келецька, 45 Б, корп. 2 (ЖК «ОСКАР)»; нежитлове приміщення під номером 53 площею 87,9 кв. м. в м. Вінниці по вул. Покришкіна, 8-З, корп. 3 (ЖК «Клубний дім»); нежитлове приміщення під номером 54 площею 127, 2 кв. м. в м. Вінниці по вул. Покришкіна, 8-З, корп. 3 (ЖК «Клубний дім»); житлове приміщення - квартира під АДРЕСА_1 площею 59, 1 кв. м. в м. Вінниці по АДРЕСА_2 .

Розглянувши клопотання, слідчий суддя задовольнив його.

В апеляційній скарзі директор ТОВ «Брістон-Інбуд» ОСОБА_8 просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт нерухомого майна, що належить ТОВ «Брістон-Інбуд».

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що відсутні підстави вважати, що майно Товариства є речовим доказом у кримінальному провадженні та відсутні підстави вважати, що існують реальні ризики, що Товариство вчиняє будь-які дії, спрямовані на відчуження нерухомого майна, що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Крім того, право власності на частку у Товаристві ОСОБА_8 набула на підставі договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі від 23.03.2017, Товариство у свою чергу набуло право власності на нерухоме майно (квартиру) вже після набуття ОСОБА_8 частки у статутному капіталі Товариства.

Слідчим суддею також не взято до уваги про відсутність відомостей про те, що посадовими особами Товариства було вчинено будь-яке кримінальне правопорушення.

Заслухавши суддю-доповідача, представника директора ТОВ « Брістон-інбуд» ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_7 , який підтримав апеляційну скаргу, прокурора ОСОБА_6 , який заперечив проти задоволення апеляційної скарги, наполягаючи на залишенні ухвали слідчого судді суду першої інстанції без зміни, перевіривши матеріали судового провадження, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення апеляційної скарги.

Положенням ч.1 ст. 131 КПК України передбачено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя дійшов до вірного висновку про накладення арешту на нерухоме майно, оскільки є достатні підстави вважати, що дане майно, право власності на яке оформлено за ТОВ «Брістонінбуд», придбане можливо за рахунок коштів, що надходили на будівництво ЖК «Європейський квартал» та мали б бути спрямовані на виконання зобов`язань перед вкладниками - замовниками будівництва ЖБК «Новобудова-2», ЖБК «Новобудова-3», ЖБК ОК «Атлант-9», так як незастосування арешту може призвести до зникнення, втрати або пошкодження цього майна чи настання інших наслідків.

Керуючись ст.ст. 405, 407, 422 КПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу директора ТОВ «Брістон Інбуд» ОСОБА_11 . Карась залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 2 вересня 2020 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_9 та накладено арешт на нерухоме майно шляхом заборони вчинення суб`єктами державної реєстрації у тому числі державним чи приватним нотаріусам будь-яких реєстраційних дій щодо об`єктів житлової та нежитлової нерухомості право власності на які оформлено за ТОВ «Брістон-інбуд» (ЄДРПОУ 41141972), а саме: нежитлове приміщення під номером 86 площею 433,7 кв. м. в м. Вінниці по вул. Келецька, 45 Б, корп. 2 (ЖК «ОСКАР)»; нежитлове приміщення під номером 53 площею 87,9 кв. м. в м. Вінниці по вул. Покришкіна, 8-З, корп. 3 (ЖК «Клубний дім»); нежитлове приміщення під номером 54 площею 127, 2 кв. м. в м. Вінниці по вул. Покришкіна, 8-З, корп. 3 (ЖК «Клубний дім»); житлове приміщення - квартира під АДРЕСА_1 площею 59, 1 кв. м. в м. Вінниці по вул. В. Чорновола, 29, корп. 2 (ЖК «Набережний квартал-2»), без зміни.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92277957
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —127/18768/20

Ухвала від 12.10.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні