Постанова
від 19.10.2020 по справі 915/2389/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2020 року м. ОдесаСправа № 915/2389/19 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Будішевської Л.О.

суддів Таран С.В., Поліщук Л.В.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 23.06.2020, ухвалене суддею Олейняш Е.М., м. Миколаїв, повний текст складено 03.07.2020

у справі № 915/2389/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем

до відповідачів:

1. Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 131

2. Центральної виборчої комісії

про стягнення 17237,47 грн.

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем (ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем ) звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовом до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 131 (далі Окружна виборча комісія), в якому просило суд стягнути з останньої 17237,47 грн. заборгованості за договором про надання інформаційних послуг.

Позов мотивований неналежним виконанням відповідачем умов договору про наданні інформаційних послуг в частині повної та своєчасної сплати вартості наданих позивачем послуг.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 20.01.2020 вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 915/2389/19. Одночасно залучено до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Центральну виборчу комісію.

10.02.2020 від Центральної виборчої комісії надійшли пояснення по суті спору, в яких зазначено про відсутність підстав для задоволення позову. Зокрема про те, що укладений між сторонами договір є недійсним відповідно до ст. 48 Бюджетного кодексу України, оскільки він укладений без наявності відповідних бюджетних асигнувань.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 03.03.2020 Центральну виборчу комісію залучено до участі у даній справі в якості співвідповідача.

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 23.06.2020 у справі № 915/2389/19 у задоволенні позову ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем відмовлено повністю.

Місцевий господарський суд виходив з того, що Окружна виборча комісія з 12.08.2019 перебуває в стані припинення, строк для заявлення кредиторських вимог встановлено до 08.09.2019, проте ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем звернулось до Окружної виборчої комісії із заявою про визнання кредиторських вимог лише 25.10.2019, тобто з порушенням встановленого строку.

Також суд зазначив, що Центральна виборча комісія не є правонаступником окружних виборчих комісій.

Крім того, в матеріалах даної справи відсутні докази складання та передачі Окружною виборчою комісією Центральній виборчій комісії акта приймання-передачі та оригіналів документів для здійснення погашення кредиторської заборгованості окружної виборчої комісії.

Не погодившись з рішенням суду, ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем подало на нього апеляційну скаргу, в якій зазначено наступне.

Позивач звернувся до Окружної виборчої комісії із заявою про визнання кредиторських вимог в межах строку, встановленого статтею 105 ЦК України, а до суду - в межах строку, встановленого ч. 3 ст. 112 ЦК України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1713 від 21.12.2001 та постановою Центральної виборчої комісії № 7 від 19.01.2012 передбачено обов`язок окружної виборчої комісії вжити заходів до виявлення та погашення кредиторської заборгованості у межах відповідних бюджетних асигнувань та надати цю інформацію до Центральної виборчої комісії.

Постанова Кабінету Міністрів України № 1713 від 21.12.2001 не містить обмежень щодо відшкодування кредиторської заборгованості окружних виборчих комісій в залежності від подання чи неподання останнім відповідних даних до Центральної виборчої комісії.

Центральна виборча комісія не є правонаступником Окружної виборчої комісії, окрім обов`язку щодо відшкодування кредиторської заборгованості окружних виборчих комісій після закінчення строку їх повноважень.

Враховуючи викладене, ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем просить скасувати рішення господарського суду Миколаївської області від 23.06.2020 у справі № 915/2389/19 та прийняти нове рішення про задоволення позову.

Разом з апеляційною скаргою позивачем заявлено клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження на підставі п. 1 ч. 2 ст. 256 ГПК України.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.08.2020 ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем поновлено пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження, за апеляційною скаргою відкрито апеляційне провадження, вирішено здійснювати її розгляд в порядку письмового провадження без повідомлення (виклику) учасників справи, встановлено іншим учасникам справи строк до 25.08.2020 для подання відзиву та роз`яснено учасникам справи про їх право в цей же строк подати до суду будь-які заяви чи клопотання стосовно процесуальних питань, зупинено дію оскаржуваного рішення суду.

28.08.2020 від Центральної виборчої комісії надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому зазначено про її безпідставність та необґрунтованість, зокрема, що ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем звернулось до Окружної виборчої комісії із заявою про визнання кредиторських вимог з порушенням встановленого строку, Центральна виборча комісія не є правонаступником окружних виборчих комісій, між Окружною виборчою комісією та Центральною виборчою комісією не складався акт приймання-передачі кредиторської заборгованості та не передавались оригінали документів, що підтверджують наявність такої заборгованості, а тому підстави для задоволення позову ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем відсутні.

09.09.2020 від ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем надійшла відповідь на відзив Центральної виборчої комісії, в якій зазначено, зокрема, що відзив на апеляційну скаргу підписано не уповноваженою особою, а також про те, що Центральною виборчою комісією не спростовано, що вона наділена повноваженнями щодо відшкодування кредиторської заборгованості окружних виборчих комісій після закінчення строку їх повноважень.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи апеляційної скарги, перевіривши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, судова колегія апеляційної інстанції зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 09.07.2019 між Окружною виборчою комісією (замовник) та ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем (виконавець) укладено договір про надання інформаційних послуг, за умовами якого замовник доручає, а виконавець зобов`язується надавати інформаційні послуги, пов`язані з підготовкою та проведенням позачергових виборів народних депутатів України 21.07.2019 (публікація постанов окружної виборчої комісії одномандатного округу № 131).

Вартість наданих послуг по опублікуванню інформації становить 15000 грн. (а.с.21).

Сторони несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на них обов`язків за цим договором відповідно до законодавства України.

Позивачем прийняті на себе зобов`язання виконані в повному обсязі, що підтверджується актом наданих послуг від 10.07.2019 на суму 15000 грн., підписаним Окружною виборчою комісією без зауважень (а.с.23).

19.07.2019 Окружна виборча комісія звернулась до Центральної виборчої комісії з листом вих. № 41 від 19.07.2019 (а.с.29), в якому просила надати дієву допомогу у вирішенні питання про погашення кредиторської заборгованості перед місцевими засобами масової інформації. У листі зазначила, що у зв`язку з тим, що в середніх нормах видатків кошти на висвітлення інформації не було передбачено, Окружна виборча комісія двічі зверталась до Центральної виборчої комісії про надання дозволу на здійснення платежів КЕКВ 2240 за рахунок економії коштів. На даний час відповіді по даному питанню не надходило. Таким чином, дозвіл на відшкодування кредиторської заборгованості за рахунок економії коштів на КЕКВ 2240 перед місцевими ЗМІ не надано, у зв`язку з чим документи про кредиторську заборгованість перед місцевими ЗМІ не були відображені в бухгалтерській документації і звітах.

26.09.2019 ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем направило Окружній виборчій комісії лист за № 45, в якому зазначалось, що редакцією газети було опубліковано постанову Про утворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 . Позивач просив повідомити, на якій підставі Окружна виборча комісія не розрахувалась з редакцією газети за виконаний обсяг робіт (а.с.24).

25.10.2019 ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем звернулось до Окружної виборчої комісії із заявою про визнання кредиторських вимог, в якій позивач просив: визнати поважними причини пропуску строку для її подання; визнати кредиторські вимоги у розмірі 15000 грн., що виникли на підставі договору та акту наданих послуг (а.с.25-26).

15.11.2019 Окружною виборчою комісією направлено ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем лист-відповідь № 53 від 15.11.2019, в якому повідомлено, що Окружна виборча комісія не мала змоги зареєструвати бюджетні зобов`язання в органах казначейства, оскільки в середніх нормах видатків Окружної виборчої комісії не було передбачено оплати висвітлення інформації в газетах. За результатами звернення відповідача до Центральної виборчої комісії щодо надання дозволу на здійснення платежів з КЕКВ 2240 за рахунок економії коштів відповіді не надходило, у зв`язку з чим документи про кредиторську заборгованість не були відображені в бухгалтерській документації і звітах (а.с.28).

Колегією суддів також встановлено, що відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Окружна виборча комісія з 12.08.2019 перебуває в стані припинення. Строк для заявлення кредиторами вимог встановлено до 08.09.2019 (а.с.7-14).

Предметом спору у даній справі є вимога ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем стягнути з Окружної виборчої комісії 17237,47 грн. (15000 грн. основний борг, 1898,63 грн. пеня, 165 грн. інфляційні втрати та 173,84 грн. 3% річних) з підстав неналежного виконання умов договору про наданні інформаційних послуг в частині повної та своєчасної сплати вартості наданих позивачем послуг.

Відмовляючи у задоволенні позову, місцевий господарський суд виходив з того, що позивачем пропущено строк для звернення із заявою про визнання кредиторських вимог, Центральна виборча комісія не є правонаступником окружних виборчих комісій, а також того, що між Окружною виборчою комісією та Центральною виборчою комісією не складався акт приймання-передачі кредиторської заборгованості та не передавались оригінали документів, що підтверджують її наявність.

Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції з наступних підстав.

Статтею 24 Закону України Про вибори народних депутатів передбачено, що систему виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення виборів депутатів, становлять: 1) Центральна виборча комісія; 2) окружні виборчі комісії; 3) дільничні виборчі комісії.

Центральна виборча комісія не є правонаступником окружних виборчих комісій (ч. 3 ст. 25 України Про вибори народних депутатів ).

Відповідно до ч. 1, п. 1, 2, 6, 8 ч. 2 ст. 30 Закону України Про вибори народних депутатів України повноваження Центральної виборчої комісії щодо підготовки та проведення виборів депутатів визначаються цим Законом, Законом України Про Центральну виборчу комісію та іншими законами України.

Крім повноважень, визначених Законом України Про Центральну виборчу комісію , Центральна виборча комісія, зокрема: здійснює контроль за додержанням і однаковим застосуванням законодавства про вибори депутатів виборцями, окружними і дільничними виборчими комісіями та їх членами, органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, посадовими і службовими особами цих органів, підприємствами, закладами, установами, організаціями та їх посадовими особами, засобами масової інформації, їх власниками, посадовими особами та творчими працівниками, кандидатами у депутати, партіями, їх представниками у Центральній виборчій комісії та уповноваженими особами, довіреними особами кандидатів у депутати в одномандатних округах, офіційними спостерігачами, громадськими організаціями; здійснює організаційно-методичне забезпечення діяльності виборчих комісій; встановлює норми і перелік обладнання, інвентарю для приміщень виборчої комісії та приміщень для голосування, а також види послуг, робіт, що можуть надаватися виборчим комісіям; припиняє рух коштів на рахунках окружних виборчих комісій в установах банків після закінчення строку повноважень цих комісій або в разі порушення ними кошторисно-фінансової дисципліни; приймає рішення про перерахування залишків коштів на рахунок Центральної виборчої комісії.

Згідно з п. 1, 7 ч. 2 ст. 31 Закону України Про вибори народних депутатів України окружна виборча комісія забезпечує підготовку та проведення виборів депутатів в одномандатному окрузі та в загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу; вирішує питання використання коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів депутатів, у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією;

Повноваження окружної виборчої комісії припиняються через 15 (п`ятнадцять) днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів у порядку, встановленому цим Законом.

Статус окружної виборчої комісії як юридичної особи припиняється в порядку та у строки, визначені ст. 38 цього Закону.

Частинами 5, 6, 7 ст. 38 Закону України Про вибори народних депутатів України передбачено, що статус окружної виборчої комісії як юридичної особи припиняється шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про проведення державної реєстрації припинення окружної виборчої комісії як юридичної особи. Не пізніш як через п`ять днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів голова окружної виборчої комісії, в разі його відсутності - заступник голови, звертається особисто до органу реєстрації із письмовим повідомленням про дату припинення комісії. На підставі повідомлення, зазначеного в частині шостій цієї статті, у Бюлетені державної реєстрації друкується інформація про дату припинення окружної виборчої комісії, що є підставою для пред`явлення комісії претензій за борговими зобов`язаннями.

Погашення кредиторської заборгованості окружної виборчої комісії після закінчення строку її повноважень, у разі її виникнення, здійснюється Центральною виборчою комісією у Порядку, затвердженому постановою Центральної виборчої комісії від 19.01.2012 № 7 Про Порядок погашення Центральною виборчою комісією кредиторської заборгованості окружної виборчої комісії після закінчення строку її повноважень у разі, коли така заборгованість виникла в межах бюджетних асигнувань, передбачених на підготовку та проведення виборів народних депутатів України, Президента України (далі Порядок № 7 від 19.01.2012).

Пунктами 8, 9, 10 зазначеного Порядку встановлено, що у разі виникнення кредиторської заборгованості окружні виборчі комісії до закінчення строку своїх повноважень повинні подати Центральній виборчій комісії дані про свою кредиторську заборгованість та документи, які її підтверджують. При цьому загальний обсяг кредиторської заборгованості не повинен перевищувати різниці між плановими бюджетними призначеннями і бюджетними асигнуваннями, наданими окружній виборчій комісії для підготовки та проведення виборів.

На підставі даних окружної виборчої комісії Центральна виборча комісія відшкодовує її кредиторську заборгованість після закінчення строку повноважень цієї комісії у межах коштів, виділених на підготовку та проведення виборів згідно з кошторисом видатків відповідної виборчої комісії, затвердженим Центральною виборчою комісією у встановленому порядку.

Окружна виборча комісія до закінчення строку своїх повноважень: 1) здійснює розрахунки з відповідними фізичними та юридичними особами за отримані товари і послуги в межах наданих бюджетних асигнувань, передбачених на підготовку та проведення виборів, за укладеними договорами, угодами, рахунками-фактурами, актами виконаних робіт, накладними та іншими документами; 2) припиняє рух коштів на реєстраційному рахунку, відкритому у відділенні Державної казначейської служби України, не пізніш як у семиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів та повідомляє Центральну виборчу комісію у цей же строк про залишок коштів на реєстраційному рахунку шляхом надання копії виписки із цього рахунку; 3) складає акти звірки розрахунків з кожним виконавцем для підтвердження наявності або відсутності заборгованості; 4) за наявності кредиторської заборгованості на підставі актів звірки розрахунків між кредиторами та боржниками складає акт приймання-передачі кредиторської заборгованості, яка утворилась у межах відповідних бюджетних асигнувань, передбачених на підготовку та проведення виборів, та подає підписаний акт приймання-передачі кредиторської заборгованості до Центральної виборчої комісії. Разом із зазначеним актом передаються оригінали документів (договори, рахунки, акти виконаних робіт, накладні, акти звірки розрахунків), пояснювальна записка щодо причин виникнення кредиторської заборгованості та фінансовий звіт.

Центральна виборча комісія на підставі отриманих оригіналів документів та акта приймання-передачі здійснює погашення кредиторської заборгованості окружної виборчої комісії.

Статтями 626, 629 ЦК України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч. 1 ст. 903 ЦК України).

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до Єдиного кошторису видатків окружної виборчої комісії для підготовки та проведення виборів народних депутату України на 2019 рік, затвердженого Постановою центральної виборчої комісії від 02.07.2019 № 1416, на оплату послуг (крім комунальних) (за кодом 2240) із загального фонду бюджету на рік Окружній виборчій комісії виділено 249120 грн.

За категорією Код 2240 Оплата послуг (крім комунальних) передбачаються видатки, зокрема, на оплату послуг сторонніх фахівців (адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, юридичних осіб та суб`єктів господарювання) зі створення та розміщення рекламної та інформаційної продукції; оплату послуг з надання оголошень у засобах масової інформації, оплату інших послуг, передбачених законодавством.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про фактичну наявність у Окружної виборчої комісії бюджетних асигнувань на виконання відповідних повноважень.

Як вже зазначалось раніше, Окружна виборча комісія з 12.08.2019 перебуває в стані припинення.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань строк для заявлення кредиторами вимог встановлений до 08.09.2019 (а.с.7-14).

Разом з тим, вказаний строк для заявлення кредиторами вимог до Окружної виборчої комісії строк (до 08.09.2019) суперечить вимогам чинного законодавства, а саме: ч. 5 ст. 105 ЦК України, відповідно до якої строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше 2 (двох) і більше 6 (шести) місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Таким чином, строк заявлення кредиторами своїх вимог до Окружної виборчої комісії має обчислюватись з 12.10.2019 по 12.02.2020.

Із відповідною заявою про визнання кредиторських вимог у розмірі 15000 грн. ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем звернулось до Окружної виборчої комісії 25.10.2019, тобто в межах максимального строку, встановленого ч. 5 ст. 105 ЦК України.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає передчасним висновок суд першої інстанції про те, що позивачем пропущено строк для звернення із заявою про визнання кредиторських вимог.

Також колегія суддів вважає помилковим висновок суду першої інстанції про відмову у задоволення позову ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем з підстав того, що між Окружною виборчою комісією та Центральною виборчою комісією не складався акт приймання-передачі кредиторської заборгованості та не передавались оригінали документів, що її підтверджують наявність.

З матеріалів справи вбачається, що, звертаючись з позовом до Окружної виборчої комісії та Центральної виборчої комісії, позивач виходив з правомірних, тобто, передбачених чинним законодавством, дій Окружної виборчої комісії щодо належної передачі нею Центральній виборчій комісії кредиторської заборгованості, в підтвердження наявності якої позивач послався на документальні докази (договір та відповідний акт надання послуг).

Як вбачається з Порядку № 7 від 19.01.2012, діючи правомірно, Окружна виборча комісія до закінчення терміну своїх повноважень, зокрема, здійснює розрахунки з відповідними юридичними та фізичними особами за надані товари та послуги в межах бюджетних асигнувань, складає акти звірки розрахунків з кожним виконавцем, при наявності кредиторської заборгованості складає акт передачі-приймання кредиторської заборгованості, який надає Центральній виборчій комісії разом з оригіналами підтвердних документів, пояснювальною запискою щодо причин виникнення кредиторської заборгованості.

Колегія суддів зазначає, що відсутність в матеріалах даної справи складеного між Окружною виборчою комісією та Центральною виборчою комісією відповідного акту приймання-передачі кредиторської заборгованості та оригіналів документів, що підтверджують її наявність, не може бути безумовною підставою для відмови у задоволення даного позову, оскільки на позивача не може бути покладено обов`язок доказування здійснення таких дій Окружною виборчою комісією.

Доведення обставин, що виключають відповідальність відповідача, стосуються його сфери доказування.

Крім того, Центральна виборча комісія ще 19.07.2019 знала про наявність заборгованості Окружної виборчої комісії перед ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем у розмірі 15000 грн., про що свідчить лист Окружної виборчої комісії вих. № 41 від 19.07.2019 (а.с.29), адресований голові Центральної виборчої комісії.

Також колегією суддів враховується, що наявність заборгованості Окружної виборчої комісії перед ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем підтверджена належними та допустимими доказами та не спростовується Центральною виборчою комісією.

Враховуючи викладене, наявність у Окружної виборчої комісії бюджетних асигнувань, звернення позивача із заявою про визнання кредиторських вимог в межах строку, встановленого ч. 5 ст. 105 ЦК України, факт неналежного виконання Окружною виборчою комісією прийнятих на себе зобов`язань за договором, а також те, що погашення кредиторської заборгованості окружної виборчої комісії після закінчення строку її повноважень, у разі її виникнення, здійснюється Центральною виборчою комісією, колегія суддів зазначає про наявність підстав для задоволення позову ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем та стягнення з Центральної виборчої комісії на його користь основного боргу у розмірі 15000 грн.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Частиною 1 ст. 230 ГК України визначено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно зі ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Колегія суддів, перевіривши надані позивачем розрахунки пені, 3% річних та інфляційних втрат, погоджується з ними.

Згідно ч. 1 ст. 277 ГПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Враховуючи вищевикладене, повноваження суду апеляційної інстанції, колегія суддів зазначає, що рішення Господарського суду Миколаївської області від 23.06.2020 у справі №915/2389/19 підлягає скасуванню, із прийняттям нового рішення, про задоволення позову ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем .

Колегією суддів враховується, що у первісній позовній заяві ТОВ Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем не було заявлено вимог до Центральної виборчої комісії, а Окружна виборча комісія з 12.08.2019 перебуває в стані припинення.

Разом з тим, ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 03.03.2020 Центральну виборчу комісію залучено до участі у даній справі в якості співвідповідача.

Витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги відповідно до вимог статті 129 ГПК України покладаються на відповідача - Центральну виборчу комісію.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236, 240, 269, 270, 275, 277, 281-283 ГПК України, Південно-західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем задовольнити.

Рішення Господарського суду Миколаївської області від 23.06.2020 у справі №915/2389/19 скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позову, виклавши його резолютивну частину у наступній редакції:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем до Центральної виборчої комісії задовольнити.

Стягнути з Центральної виборчої комісії на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем заборгованість у розмірі 17237,47 грн., з яких: 15000 грн. основного боргу, 1898,63 грн. пені, 173,84 грн. 3% річних та 165 грн. інфляційних втрат.

Стягнути з Центральної виборчої комісії на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем 1921 грн. витрат по сплаті судового збору за подання позову.

У задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 131 відмовити .

Стягнути з Центральної виборчої комісії на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Новини Вознесенська: день за днем 2881,50 грн. витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Доручити Господарському суду Миколаївської області видати відповідні накази, із зазначенням необхідних реквізитів.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку у строк, який обчислюється відповідно до ст . 288 ГПК України, у випадках, передбачених п. 2 ч. 3 ст. 287 ГПК України.

Головуючий суддя Л.О. Будішевська

Суддя С.В. Таран

Суддя Л.В. Поліщук

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92284360
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/2389/19

Ухвала від 03.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Судовий наказ від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Судовий наказ від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Судовий наказ від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Судовий наказ від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Судовий наказ від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Постанова від 10.11.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Постанова від 19.10.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні