Рішення
від 20.10.2020 по справі 365/380/20
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/380/20

Номер провадження: 2-о/365/20/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20.10.2020 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 1 цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Черевківська сільська рада Зурівського району Київської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,-

В С Т А Н О В И В:

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до Згурівського районного суду Київської області із вищезазначеною заявою посилаючись на те, що їй на праві власності належить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського площею 3,7344 га, кадастровий номер 3221987500:04:026:0012, яка розташована на території Черевківської сільської ради Згурівського району Київської області. Право власності на земельну ділянку підтверджується Державним актом серії ЯБ № 514220, що зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів за № 01:06:027:00093 від 22 лютого 2006 року. Земельна ділянка передана у власність на підставі Розпорядження Згурівської районної державної адміністрації Київської області від 14.12.2005 року № 896. Під час виготовлення Державного акту було допущено описку та прізвище власника ОСОБА_1 зазначено з помилкою як ОСОБА_1 . Внесення виправлень до Державних актів є недопустимим, а з 2013 року державні акти взагалі не видаються. Через помилку в Державному акті заявниця позбавлена можливості вільно розпорядитись належною їй земельною ділянкою. Враховуючи вищевикладене, заявниця просить суд встановити факт належності їй Державного акту серії ЯБ № 514220.

В судове засідання учасники справи не з`явились, про день, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Представник заявниці ОСОБА_1 - адвокат Костенко О.М. направив до суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність та відсутність заявниці, заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу підтримав повністю. Заінтересована особа Черевківська сільська раданаправила до суду заяву про розгляд справи у відсутність її представника, проти задоволення заяви про встановлення факту належності правовстановлюючого документу не заперечувала.

Суд визнав можливим розглянути справу без участі учасників справи, оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення повністю.

Факт належності ОСОБА_1 . Державного акту серії ЯБ № 514220 повністю підтверджується зібраними у справі доказами.

Дослідженими в ході судового розгляду письмовими доказами встановлено, що ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського площею 3,7344 га, кадастровий номер 3221987500:04:026:0012, яка розташована на території Черевківської сільської ради Згурівського району Київської області. Право власності на земельну ділянку підтверджується Державним актом серії ЯБ № 514220, що зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів за № 01:06:027:00093 від 22 лютого 2006 року.В Державному акті прізвище власника ОСОБА_1 зазначено з помилкою як ОСОБА_1 , що не відповідачє прізвищу заявниці в паспорті громадянина України(копія паспорта - а.с.3-4, копія Державного акту - а.с.5, копія Розпорядження з додатком - а.с.13-15). Написання прізвища заявниці саме як " ОСОБА_1 " підтверджується також свідоцтвом про укладення шлюбу (копія свідоцтва - а.с.7). Належність на праві власності земельної ділянки згідно Державного акту серії ЯБ № 514220 саме заявниці підтверджується довідкою Черевківської сільської ради (а.с.8), копією договору оренди землі, згідно умов якого заявниця передала належну їй земельну ділянку в оренду третій особі (а.с.9-10), інформацією з ДЗК про право власності та речові права на земельну ділянку, згідно якої власником земельної ділянки є саме ОСОБА_1 (а.с.17-18). Заявниці було відмовлено Черевківською сільською радою у посвідченні заповіту на земельну ділянку через наявність помилки в Державному акті тарекомендовано звернутись до суду для встановлення факту належності їй правовстановлюючого документу (відмова - а.с.12).

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 13.03.92 року N 2201-XII "Про форми державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею" не передбачається можливість внесення змін чи виправлень до державного акта на право постійного користування земельною ділянкою чи державного акта на право власності на земельну ділянку.

Згідно із п. п. 4.1, 4.4 Інструкції "Про заповнення бланків на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою" виправити помилку в державному акті про право власності неможливо. Виправлення орфографічних або технічних помилок у бланку та державному акті не допускається.

Відповідно до Закону України "Про державний земельний кадастр" та Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку ведення Державного земельного кадастру" від 17.10.2012 року N 1051 видача державних актів та їх дублікатів на право власності на земельну ділянку не передбачено.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Відповідно до листа ВСУ 01.01.2012 р. "Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення" коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 256 ЦПК України (в редакції, яка діяла до редакції відповідно до Закону України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

В ході судового розгляду судом встановлено, що ОСОБА_1 належить Державний акт серії ЯБ № 514220, в якому прізвище заявниці - власника земельної ділянки зазначено з помилкою як ОСОБА_1 . Отримати новий Державний акт або внести виправлення до нього заявниця не має можливості. Встановлення факту належності правовстановлюючого документу - Державного акту необхідне заявниці для реалізації її прав як власника земельної ділянки, зокрема в частині розпорядження даним майном.

З огляду на вищевикладене суд вважає за необхідне встановити, що Державний акт серії ЯБ № 514220дійсно належить ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст.293,315,319,265,273 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Черевківська сільська рада Зурівського району Київської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа- задовольнити.

Встановити, що Державний акт серії ЯБ № 514220 про право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського площею 3,7344 га, кадастровий номер 3221987500:04:026:0012, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю від 22.02.2006 року та виданий на ім`я ОСОБА_1 , дійсно належить ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його складення.

На підставі п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Заявник: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Черевківська сільська рада Зурівського району, адреса: село Черевки, вулиця Леніна, будинок 21, Згурівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04360557.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92289493
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/380/20

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні