Ухвала
від 28.09.2020 по справі 810/4248/14
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

28 вересня 2020 року № 810/4248/14 Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Лиска І.Г. розглянувши у порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про заміну сторони у виконавчому провадження по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області до Державного підприємства "Дніпровибухпром" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області з позовом до Державного підприємства "Дніпровибухпром" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій в сумі 18621 грн. 07 коп.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 04.08.2014 вказаний позов задоволено. Стягнуто з Державного підприємства Дніпровибухпром (07300, Київська область, Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Проммайданчик, ідентифікаційний код 20588567) на користь Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у розмірі 18621 (вісімнадцять тисяч шістсот двадцять одна) грн. 07 коп.

На виконання зазначеного рішення суду 29.08.2014 Київським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №810/4248/14, в якому стягувачем є Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області.

17.09.2020 на адресу суду від Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №810/4248/14, в якій заявник просить суд:

- замінити стягувача у виконавчому провадженні щодо виконання постанови Київського окружного адміністративного суду від 04.08.2014 у справі №810/4248/14, а саме Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області.

У судове засідання для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження призначене на 28.09.2020, сторони не з`явились.

Згідно з ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Протокольною ухвалою вді 28.09.2020, на підставі ч. 3 ст. 194, ч. 9 ст. 205 КАС України подальший розгляд вказаної заяви вирішено здійснювати у порядку письмового провадження.

Вирішуючи питання про заміну сторони у виконавчому провадженні по суті, суд виходить з наступного.

Так, частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII, який набрав чинності з 05.10.2016, передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Вказаній нормі матеріального права відповідають певні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналогічні приписи закріплені також частиною п`ятою статті 15 Закону України Про виконавче провадження , відповідно до якої, у разі вибуття однієї зі сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Тобто під час виконавчого провадження заміна сторони виконавчого провадження є аналогом інституту процесуального правонаступництва, встановленого статтею 52 Кодексу адміністративного судочинства України, яка визначає процесуальні наслідки переходу прав і обов`язків від однієї особи до іншої у відносинах, щодо яких виник спір.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження є припинення юридичної особи та перехід її прав і обов`язків до іншої юридичної особи.

На підставі постанови КМУ від 21.12.2016 №988 Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України (далі - Постанова КМУ №988), прийнято рішення реорганізувати шляхом злиття та приєднання Управління Пенсійного фонду України у Вишгородськом районі Київської області до Вишгородського об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Київській області на виконання якого відбулася процедура реорганізації позивача у даній справі. Зазначеною постановою також встановлено, що Вишгородське об`єднане управління Пенсійного фонду України у Київській області є правонаступником майна, прав та обов`язків, тому заявник просить здійснити заміну стягувача - Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області - Вишгородським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області.

Також, на підставі постанови КМУ від 22.08.2018 №628 Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України (далі - Постанова КМУ №628), прийнято рішення реорганізувати шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області (ЄДРПОУ 22933548) Вишгородське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області на виконання якого відбулася процедура реорганізації позивача у даній справі. Зазначеною постановою також встановлено, що Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області є правонаступником майна, прав та обов`язків, тому заявник просить здійснити заміну стягувача - Вишгородського управління Пенсійного фонду України Київської області - Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області 03.04.2017 до Реєстру внесено відомості про припинення державної організації (установи, закладу). Щодо Вишгородського управління Пенсійного фонду України Київської області 17.07.2019 до Реєстру внесено відомості про припинення державної організації (установи, закладу).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області та заміни стягувача у виконавчому провадженні по даній адміністративній справі.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

у х в а л и в:

1. Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №810/4248/14 - задовольнити.

2. Замінити сторону виконавчого провадження в адміністративній справі №810/4248/14, а саме стягувача - Управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Київської області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області (код ЄДРПОУ 22933548; місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Ярославська, 40).

3. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженнні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного ухвали.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Лиска І.Г.

Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено22.10.2020
Номер документу92293010
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій

Судовий реєстр по справі —810/4248/14

Ухвала від 28.09.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Постанова від 04.08.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 16.07.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні