Ухвала
від 08.10.2020 по справі 757/43569/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/43569/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_5 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12020000000000801 від 17.08.2020,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_6 органом досудового розслідування підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим із прокурором, в якому просить в порядку ч. 6 ст. 193 КПК України обрати відносно ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, посилаючись на те, що останній підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено основне покарання до 12 років позбавлення волі, розуміючи, що правоохоронними органами України будуть вчинюватися дії, направлені пошук осіб, які вчили злочин, припускаючи можливість свого затримання, 18.11.2019 разом з іншим підозрюваним у цьому кримінальному провадженні ОСОБА_7 покинув територію України, змінив засоби мобільного зв`язку та до даного часу на територію України не повертався, що свідчить про переховування від органів досудового розслідування після вчинення злочинів, у зв`язку з чим 25.03.2020 був оголошений у міжнародний розшук.

В судовому засіданні прокурор просив обрати відносно ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під варту, з підстав зазначених у клопотанні та наведених вище.

Захисник просив відмовити у задоволенні клопотання, зокрема, зазначив, що клопотання органу досудового розслідування про обрання ОСОБА_6 не обґрунтовано наявністю ризиків.

Заслухавши думку прокурора в обґрунтування заявленого клопотання, заперечення захисника, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України, слідчий суддя може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого за наявності підстав, передбачених ст. 177 КПК України, та за умови знаходження їх в міжнародному розшуку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України (далі ГСУ НПУ) здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12020000000000801 від 17.08.2020 за підозрою ОСОБА_7 та ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України.

Вказані матеріали досудового розслідування 17.08.2020 виділені прокурором відносно підозрюваних ОСОБА_7 та ОСОБА_6 з матеріалів кримінального провадження № 12016160470003675 від 23.08.2016.

Досудовим розслідуванням установлено, що громадянин України ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та невстановлені особи, у червні 2016 року (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), діючи за попередньою змовою між собою, з метою досягнення своєї злочинної мети, підшукали та залучили до протиправної схеми підконтрольну їм особу, який погодився за грошову винагороду здійснити переоформлення ТОВ «ЮНА-ІНТЕРСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 20986291, IATA № 7232195) на своє ім`я, не маючи наміру у подальшому здійснювати законну господарську діяльність.

Далі, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, впевнившись, що електронно-обчислювальна техніка ТОВ «ЮНА-ІНТЕРСЕРВІС» дає змогу отримати доступ до комп`ютеризованої системи бронювання та видачі квитків, має акредитацію в ІАТА, перереєстрували ТОВ «ЮНА-ІНТЕРСЕРВІС» на підконтрольну їм особу, який з 24.06.2016 призначений директором вказаного товариства.

У подальшому, в період 26-27.06.2016, невстановлені особи, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , діючи умисно, з метою досягнення запланованого злочинного результату, використовуючи отриманий доступ до комп`ютеризованої системи бронювання та видачі квитків агентства ТОВ «ЮНА-ІНТЕРСЕРВІС», що мало акредитацію в ІАТА забронювали та видали 636 квитків на рейси різних напрямів які здійснюються авіаперевізником «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.», не маючи намірів виконувати зобов`язання перед «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.» та ІАТА щодо перерахування коштів за видані квитки, отриманими коштами заволоділи, внаслідок чого «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.» завдано збитків на суму 11 614 790,30 грн., що є особливо великим розміром.

Крім того, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 в липні 2017 року (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), діючи повторно, продовжуючи свої злочинні дії, підшукали та залучили до протиправної схеми підконтрольну їм особу, який погодився за грошову винагороду здійснити переоформлення ТОВ «УКРЄВРОТУР» (код ЄДРПОУ 38872076, IATA № 7232136) на його ім`я, не маючи наміру у подальшому здійснювати законну господарську діяльність.

Далі, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, впевнившись, що електронно-обчислювальна техніка ТОВ «УКРЄВРОТУР» дає змогу отримати доступ до комп`ютеризованої системи бронювання та видачі квитків, має акредитацію в ІАТА, перереєстрували ТОВ «УКРЄВРОТУР» на підконтрольну їм особу, який з 27.07.2017 призначений директором вказаного товариства.

У подальшому, в період 29-30.07.2017, невстановлені особи, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , повторно, діючи умисно, з метою досягнення запланованого злочинного результату, використовуючи отриманий доступ до комп`ютеризованої системи бронювання та видачі квитків агентства ТОВ «УКРЄВРОТУР», що мало акредитацію в ІАТА забронювали та видали 794 квитків на рейси різних напрямів які здійснюються авіаперевізником «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.», не маючи намірів виконувати зобов`язання перед «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.» та ІАТА щодо перерахування коштів за видані квитки, отриманими коштами заволоділи, внаслідок чого «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.» завдано збитків на суму 13 579 709,22 грн., що є особливо великим розміром.

Крім цього, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 в лютому 2018 року (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), повторно, продовжуючи свої злочинні дії, підшукали та залучили до протиправної схеми підконтрольну їм особу, який погодився за грошову винагороду здійснити переоформлення ТОВ «МИКОЛАЇВСЬКЕ АГЕНТСТВО ПОВІТРЯНИХ СПОЛУЧЕНЬ» (код ЄДРПОУ 35273537, ІАТА № 7232140) на його ім`я, не маючи наміру у подальшому здійснювати законну господарську діяльність.

Далі, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, впевнившись, що електронно-обчислювальна техніка ТОВ «МИКОЛАЇВСЬКЕ АГЕНСТВО ПОВІТРЯНИХ СПОЛУЧЕНЬ» дає змогу отримати доступ до комп`ютеризованої системи бронювання та видачі квитків, має акредитацію в ІАТА, перереєстрували ТОВ «Миколаївське агентство повітряних сполучень» на підконтрольну їм особу, який з 22.02.2018 призначений директором вказаного товариства.

У подальшому, в період 24.02.2018, невстановлені особи, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , повторно, діючи умисно, з метою досягнення запланованого злочинного результату, використовуючи отриманий доступ до комп`ютеризованої системи бронювання та видачі квитків агентства ТОВ «МИКОЛАЇВСЬКЕ АГЕНТСТВО ПОВІТРЯНИХ СПОЛУЧЕНЬ», що мало акредитацію в ІАТА забронювали та видали 146 квитків на рейси різних напрямів які здійснюються авіаперевізником «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.», не маючи намірів виконувати зобов`язання перед «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.» та ІАТА щодо перерахування коштів за видані квитки, отриманими коштами заволоділи, внаслідок чого «ТЮРКІШ ЕРЛАЙНЗ ІНК.» завдано збитків на суму 5 510 410,75 грн., що є особливо великим розміром.

20.03.2020 складено повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке вручено житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання ОСОБА_6 , направлено поштою за адресою фактичного проживання ОСОБА_6 , адресою розташування житлово-експлуатаційної організації та за адресою його останнього відомого місця офіційного працевлаштування.

Зважаючи на викладене, приходжу до висновку про наявність правових підстав, з якими закон пов`язує можливість вирішення питання про обрання особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку ч. 6 ст. 193 КПК України.

У відповідності до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочину діяльність.

Згідно з ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якої підозрюється особа.

Водночас, відповідно до практики Європейського Суду з прав людини вагомою підставою для вирішення питання про необхідність попереднього ув`язнення особи є ризик перешкоджання встановленню істини у справі та переховування цієї особи від правосуддя. При цьому зазначено, що небезпека перешкоджання встановленню істини у справі та переховування особи від правосуддя може вимірюватися суворістю можливого покарання в сукупності з наявністю даних про матеріальний, соціальний стан особи, її зв`язками з державою, у якій його переслідують та міжнародними контактами.

Не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації, суд у відповідності до положень ст. ст. 177, 178 КПК України, практики Європейського Суду з прав людини враховує, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено основне покарання до 12 років позбавлення волі, переховується від органів досудового розслідування, у зв`язку з чим був оголошений у міжнародний розшук, відтак слідчий суддя вважає наявними ризики для обрання ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для запобігання його подальшим спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, відтак клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 178, 193,194 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задоволити.

Обрати ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Одеса Одеської області, громадянину України, зареєстрованому та фактично проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Не пізніше як через 48 годин з часу доставки ОСОБА_6 до місця кримінального провадження забезпечити його доставку до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва для вирішення питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92298469
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12020000000000801 від 17.08.2020

Судовий реєстр по справі —757/43569/20-к

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 28.12.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 08.10.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні