Постанова
від 20.10.2020 по справі 420/10393/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 жовтня 2020 р.м.ОдесаСправа № 420/10393/20 Категорія: 101030200

Головуючий в 1 інстанції: Катаєва Є.

Місце ухвалення: м. Одеса

Дата складання повного тексту: 16.10.2020 р.

Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого - Лук`янчук О.В.

суддів - Бітова А. І.

- Ступакової І. Г.

при секретарі - Черкасовій Є. А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області на окрему ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2020 року по справі за позовом Регіональної організації політичної партії "Довіряй Ділам" в Одеській області до Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області, третя особа на стороні позивача: ОСОБА_1 про скасування постанови від 06.10.2020 року, зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И Л А :

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду перебувала справа № 420/10393/20 за позовом Регіональної організації політичної партії "Довіряй Ділам" в Одеській області до Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області, третя особа на стороні позивача: ОСОБА_1 про скасування постанови від 06.10.2020 року, зобов`язання вчинити певні дії.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 10.10.2020 року, яке залишено без змін постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 13.10.2020 року позов РЕГІОНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ- задоволено частково.

Визнано протиправною та скасовано постанову №70 від 06.10.2020 року «Про відмову в реєстрації кандидата у депутати Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року ОСОБА_1 , висунутого РЕГІОНАЛЬНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ та включеного до єдиного виборчого списку під першим номером» .

Зобов`язано Таїровську селищну територіальну виборчу комісію Одеського району Одеської області прийняти рішення (постанову), яким зареєструвати кандидатом у депутати Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року ОСОБА_1 , висунутого РЕГІОНАЛЬНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ та включеного до єдиного виборчого списку під першим номером.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2020 року накладено на голову Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області Рогачеву Світлану Анатоліївну, штраф у розмірі 42020,00 грн.

Стягнуто з ОСОБА_2 21010,00 грн. на користь РО ПП ДОВІРЯЙ ДІЛАМ в Одеській області .

Стягнуто з ОСОБА_2 21010,00 грн. в дохід Державного бюджету України.

Встановлено Таїровській селищній територіальній виборчій комісії Одеського району Одеської області новий строк для подання звіту про виконання рішення суду від 10.10.2020 року по справі № 420/10393/20 - до 18:00 год. 17.10.2020 року.

Окремою ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 16.10.2020 року доведено до відома Одеської районної територіальної виборчої комісії Одеської області про встановлені у змісті ухвали обставини для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Не погодившись з вищезазначеною окремою ухвалою суду першої інстанції, Таїровська селищна територіальна виборча комісія Одеського району Одеської області подала апеляційну скаргу, в якій зазначаючи про невідповідність висновків суду обставинам справи, неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить окрему ухвалу суду першої інстанції від 16.10.2020 року винесену у зв`язку з встановленням судового контролю за виконанням рішення Одеського окружного адміністративного суду від 10.10.2020 року у справі № 420/10393/20 скасувати.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги з посиланням на ч. 4 ст. 32 Виборчого Кодексу України зазначає. що ніхто не має права втручатися в діяльність виборчих комісій, зокрема у вирішення питань, віднесених до їхніх повноважень, крім випадків передбачених законом. Також вказано, що члени виборчої комісії не є підлеглими голові цієї комісії, а тому жодного правового механізму спонукання членів ТСТВК голосувати за питання порядку денного засідання комісії у голови виборчої комісії не має, тобто посилається на ті ж обставини, які на його думку є підставою для скасування ухвали про накладення штрафу на голову комісії та встановлення нового строку подання звіту про виконання рішення суду від 10.10.2020 року.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доповідача, доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного.

Приймаючи оскаржувану ухвалу відповідно до ч. 1 ст. 249 КАС України, суд першої інстанції встановивши, що своїми діями суб`єкт владних повноважень порушив принципи законності та правопорядку, прийшов до висновку про постановлення окремої ухвали, як способу реагування на виявлену протиправну поведінку відповідача.

Надаючи правову оцінку законності і обґрунтованості рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з частиною 1 статті 249 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб`єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Відповідно до частини 2 вказаної статті, у разі необхідності суд може постановити окрему ухвалу про наявність підстав для розгляду питання щодо притягнення до відповідальності осіб, рішення, дії чи бездіяльність яких визнаються протиправними.

Положенням частини 4 цієї ж статті встановлено, що в окремій ухвалі суд має зазначити закон чи інший нормативно-правовий акт (у тому числі його статтю, пункт тощо), вимоги яких порушено, і в чому саме полягає порушення.

Отже, окрема ухвала дає можливість суду відреагувати на деякі порушення закону, стосовно яких він не може самостійно вжити заходів для усунення цих порушень, причин та умов, що їм сприяли, для встановлення винних осіб та притягнення їх до юридичної відповідальності. Окрема ухвала є реакцією на ті порушення, що не усуваються постановою, а також на причини й умови вчинення порушень, щоб запобігти їх повторенню у майбутньому.

Колегія суддів враховує, що при розгляді справи по суті судами як першої так і апеляційної інстанції було встановлено, що розглядаючи питання про реєстрацію кандидатів у депутати, відповідачем, на виконання рішення суду, протиправно прийнято постанову, якою відмовлено у реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_3 , а тому констатовано що ефективним засобом захисту порушених виборчих прав РОПП «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» та ОСОБА_1 буде визнання протиправною та скасування оскаржуваної постанови та зобов`язання відповідача прийняти рішення (постанову), яким зареєструвати кандидатом у депутати ОСОБА_1 .

Водночас, рішення про реєстрацію кандидатом у депутати Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року ОСОБА_1 , висунутого РЕГІОНАЛЬНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ та включеного до єдиного виборчого списку під першим номером прийнято не було, а отже відповідачем рішення суду в порушення ст. 129-1 Конституції України ст. 370 КАС України та ч. 6 ст. 64 ВК України не виконано.

В даному випадку колегія суддів приходить до висновку, що в діях Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області є порушення виборчого законодавства України, що потягло за собою порушення прав ОСОБА_1 , як суб`єкта виборчого процесу, а тому про дані порушення необхідно повідомити Одеську районну територіальну виборчу комісію Одеської області для вжиття відповідних заходів реагування з метою недопущення подібних випадків в подальшому.

Таким чином, встановивши, що своїми діями суб`єкт владних повноважень порушив принципи законності та правопорядку, суд прийшов до вірного висновку про постановлення окремої ухвали, як способу реагування на виявлену протиправну поведінку відповідача.

За таких обставин, доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують та не дають підстав для скасування окремої ухвали суду першої інстанції .

Отже, оскільки судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи та постановлено судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, правильно встановленими обставинами по справі, тому, відповідно до ст.316 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

При поданні апеляційної скарги в даній справі апелянтом не сплачено судовий збір, а тому, з урахуванням вимог ч.9 ст. 273 КАС України, питання про його стягнення суд вирішує цією постановою.

Згідно з пп. 5 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до адміністративного суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» визначено прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2020р. на рівні 2102 грн.

Таким чином, з апелянта Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області підлягає стягненню судовий збір за подання апеляційної скарги у даній справі в розмірі 2102,00 грн.

Керуючись ст.ст. 270- 273, 278, 308, 310, ст.315, ст.ст. 316, 321, 322, 325 КАС України, колегія суддів,-

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області - залишити без задоволення.

Окрему ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2020 року - залишити без змін.

Стягнути з Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області (67821, Одеська область. Одеський район, с. Сухий Лиман, вул. Чорноморців, 100, код ЄДРПОУ 43778958) на користь Державної судової адміністрації України (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу суду у розмірі 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні).

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття, та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя: О.В. Лук`янчук

Суддя: А. І. Бітов

Суддя: І. Г. Ступакова

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92299886
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/10393/20

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Окрема ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Окрема ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Окрема ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні