Ухвала
від 20.10.2020 по справі 202/4485/20
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4485/20

Провадження № 1в/202/231/2020

УХВАЛА

Іменем України

20 жовтня 2020 року Індустріальний районнийсуд м.Дніпропетровська у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпро подання начальника Новокодацького РВ філії Державної установи "Центр пробації" у Дніпропетровській області про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну засудженому ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , раніше призначеного вироком Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 28 липня 2020 року за ч. 1 ст.205-1КК України покарання у виді штрафу на громадські роботи, виправні роботи чи позбавлення волі, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 засуджений 28 липня 2020 вироком Індустріального районного суду міста Дніпропетровська за ч. 1 ст. 205-1 КК України до покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 гривень. Проте засудженим ОСОБА_4 вирок суду не було виконано, тобто останнім не сплачено штраф у розмірі 8500 гривень.

У судове засідання представник органа пробації та засуджений ОСОБА_4 не з`явились, про розгляд справи були повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Прокурор проти задоволення подання заперечувала.

Суд вважає, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Вироком Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 28 липня 2020 року ОСОБА_4 засуджений за ч. 1 ст. 205-1 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень. Вирок суду не оскаржувався та набрав законної сили 28 серпня 2020 року.

За ч. 1 ст. 26 КВК України, засуджений зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред`явлення документа про сплату штрафу.

Проте засуджений ОСОБА_4 на порушення вимог ч. 1 ст.26КВК України покарання у виді штрафу по цей час не виконав, тобто штраф в розмірі 8500 гривень у місячний строк після набрання вироком суду законної сили не сплатив.

У відповідності до приписів ч. 3 ст.26КВК України у разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд за поданням кримінально-виконавчої інспекції розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Згідно з ч. 5 ст. 53 КК України, у разі несплати штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та відсутності підстав для розстрочки його виплати суд замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських робіт із розрахунку одна година громадських робіт за один установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян або виправними роботами із розрахунку один місяць виправних робіт за двадцять установлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але на строк не більше двох років.

Статтею 26 КВК України передбачено порядок виконання кримінального покарання у виді штрафу та порядок заміни несплаченої суми штрафу іншим покаранням.

У клопотанні, що знаходиться на розгляді заступник начальника Новокодацького РВ філії Державної установи "Центр пробації" у Дніпропетровській області, звертаючись до суду із відповідним поданням, чітко не визначає мету звернення, як це передбачено ст. 26 КВК України, оскільки у поданні ставиться на вирішення питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі, без зазначення будь-яких доказів про те, що інспектором взагалі здійснювалось повідомлення ОСОБА_4 про обов`язок останнього щодо сплати штрафу, яке було отримано останнім, про його неспроможність сплатити штраф, про необхідність розстрочки штрафу, із врахуванням майнового стану засудженого, правові підстави для заміни штрафу на інше покарання та можливість призначення саме такого покарання.

Суднаголошує натому,що призверненні до суду орган з питань пробації при необхідності розстрочки штрафу зобов`язаний навести підстави для розстрочки, при заміні покарання у вигляді несплаченої суми штрафу навести мотиви такої заміни та зазначити на яке саме покарання необхідно замінити, а не звертатись з альтернативними вимогами заміни.

Враховуючи наведене вище, на даний час вбачається наявність достатніх підстав для відмови у задоволенні подання.

Керуючись ч. 2 ст. 56 КК України, ст. 26 КВК України, п. 10 ч. 1 ст. 537, п. 4 ч. 2 ст. 539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні подання заступника начальника Новокодацького РВ філії Державної установи "Центр пробації" у Дніпропетровській області про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну засудженому ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , раніше призначеного вироком Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 28 липня 2020 року за ч. 1 ст.205-1КК України покарання у виді штрафу на громадські роботи, виправні роботи чи позбавлення волі - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи діб з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92304736
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про заміну покарання відповідно до частини 5 статті 53, частини 3 статті 57, частини 1 статті 58, частини 1 статті 62 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —202/4485/20

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шофаренко Ю. Ф.

Вирок від 28.07.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шофаренко Ю. Ф.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шофаренко Ю. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні