Рішення
від 20.10.2020 по справі 349/1090/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1090/20

Провадження № 2/349/417/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20 жовтня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу №349/1090/20 за позовом ОСОБА_1 до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Микитчин П.С. звернувся в суд із позовом до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської РДА Івано-Франківської області про визнання права власності на земельну частку (пай), у землі, яка перебуває у колективній власності виробничо-заготівельного сільськогосподарського підприємства Рогатинське в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 . Внаслідок її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме земельну частку (пай) розміром 53,93 умовних кадастрових гектарів у колективній власності виробничо-заготівельного сільськогосподарського підприємства Рогатинське на території Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. За життя ОСОБА_2 заповіту не залишила. Позивач по справі є єдиним спадкоємцем за законом на майно ОСОБА_2 . Фактично прийняв спадщину, оскільки вступив в управління та володіння спадковим майном у 2004 році. На даний час бажає оформити спадкові права, про що подав відповідну заяву у нотаріальну контору. Однак через те, що сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий на ім`я ОСОБА_2 втрачено, йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. За вказаних обставин він змушений звернутись до суду з позовом про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

У судове засідання позивач не прибув, представник позивача направив на адресу суду письмове клопотання про розгляд справи за відсутності сторони позивача. Позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задовольнити.

Представник відповідача Фразької сільської ради, у судове засідання не прибув, направив на адресу суду письмове клопотання про слухання справи без його участі. Позовні вимоги визнає повністю, не заперечує проти задоволення позову.

Представник Рогатинської РДА у судове засідання не прибув і не повідомив суд про причини своєї неявки, хоча про день, час та місце слухання справи повідомлявся у встановленому законом порядку.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 17 листопада 2004 року Фразькою сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

Факт родинних відносин між спадкоємцем ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_2 документально підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 серія НОМЕР_2 , виданим 24 червня 1993 року, де в графі мати зазначено - ОСОБА_2 .

Згідно довідки виконавчого комітету Фразької сільської ради № 861 від 15 грудня 2016 року, останнім постійним місцем проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_1. На день смерті ОСОБА_2 вона проживала разом зі своїм сином ОСОБА_1 . Заповіт від імені ОСОБА_2 у сільській раді не складався і не посвідчувався. ОСОБА_1 вступив в управління та володіння спадковим майном після смерті матері ОСОБА_2 у 2004 році.

Згідно книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Рогатинською районною державною адміністрацією села Беньківці, ОСОБА_2 одержала сертифікат на право на земельну частку (пай) серія РН №305107 в селі Беньківці, селянська спілка Рогатинське розміром 53,93 умовних кадастрових гектарів.

За довідкою відділу у Рогатинському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області від 12 червня 2019 року № 0-9-0.26-81/107-19, розмір середньої земельної частки (паю) на території Фразької сільської ради, згідно розпорядження Рогатинської РДА від 20 квітня 2006 року становить 1,24 га. Нормативна грошова оцінка земельної частки (паю) станом на 01 січня 2019 року становить 26087,00 гривень.

Державним нотаріусом Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. 22 липня 2020 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на право на земельну частку (пай), через відсутність документів, що посвідчують право власності спадкодавця на земельну частку (пай). Згідно постанови нотаріуса спадкова справа після смерті ОСОБА_2 заведена ІНФОРМАЦІЯ_3 за заявою ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину. ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем на майно ОСОБА_2 .

У газеті "Голос опілля" № 26 від 31 липня 2020 року опубліковано оголошення про втрату сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РН № 305107 виданого на підставі розпорядження Рогатинської РДА № 170 від 09 березня 2001 року на ім`я ОСОБА_2 .

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Право власності на землю гарантується відповідно до положень ст.14 Конституції України.

Відповідно до п. г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до п.1 ст.1 ЗУ Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку (пай) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку. Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Згідно статті 2 зазначеного Закону, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) .

Згідно з роз`ясненнями Пленуму ВСУ, наданими в п. 11 постанови № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , та відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Спадкуванням за ст.1216 ЦК України є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ЦК України).

Згідно ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1 ст.1221 ЦК України).

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину (ст. 1296 ЦК України). Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно (ч.1 ст. 1297 ЦК України).

Відповідно до ст. 392 ЦК України спеціальне визнання судом права власності на майно необхідне тоді, коли щодо його належності у позивача відсутні відповідні правовстановлюючі документи.

У відповідності до пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

З огляду на викладене, враховуючи, що позивач, який є єдиним спадкоємцем за законом, прийняв спадщину, але не може реалізувати своє право на оформлення спадкових прав в позасудовому порядку, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та їх задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12,13,81,259,263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельну частку (пай), в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку (пай) розміром 53,93 умовних кадастрових гектари у землі, яка перебуває у колективній власності виробничо-заготівельного сільськогосподарського підприємства Рогатинське на території Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1.

Відповідач: Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Фрага Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04355094.

Відповідач: Рогатинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, місцезнаходження: м. Рогатин, вул. Галицька,65, Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 23805775.

Повне судове рішення складено 20 жовтня 2020 року.

Суддя О.О.Лошак

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92306122
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1090/20

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні