Рішення
від 13.10.2020 по справі 649/804/20
ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 649/804/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2020 року Великолепетиський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого Мамаєва В.А.

за участю секретаря судового засідання Шишки Н.М.

заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи Жиронкіної Ю.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Лепетиха цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Великолепетиської районної державної адміністрації Херсонської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, мотивуючи свої вимоги наступним. 30.01.2003 року Великолепетиською районною державною адміністрацією заявнику було Державний акт на право приватної власності на землю серія ІІІ-ХС № 006989. Але при виготовленні вказаного правовстановлюючого документу було зроблено помилку у написанні прізвища заявника, замість ОСОБА_2 ", згідно документів, які посвідчували особу, записано ОСОБА_3 , а потім виправлено на " ОСОБА_2 ". На сьогоднішній день заявник має намір отримати у власність вказану земельну ділянку, але через допущені помилки у Державному акті заявник не може документально підтвердити факт належності вказаного правовстановлюючого документу. Заявник намагався у позасудовому порядку вирішити це питання. Але відповідно до п. 2.9 Інструкції про порядок складання, видачі,реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються. Крім того, Малолепетиська сільська рада своїм листом також повідомила заявнику про неможливість внесення змін у вказані документи. Отже, заявник не може встановити факт належності правовстановлюючого документу у позасудовому порядку. Заявник просить суд встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроджениці с. Мала Лепетиха Великолепетиського району Херсонської області, Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІІ-ХС № 006989, виданого 30.01.2003 року Великолепетиською районною державною адміністрацією Херсонської області на ім`я ОСОБА_1 з виправленням прізвища на ОСОБА_2 , який зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 174.

Заявник ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явилася, але надала на адресу суду письмову заяву, в якій заяву підтримала та просить розглядати справу у її відсутність.

Представник заінтересованої особи Жиронкіна Ю.В. у підготовче судове засідання не з`явилася, але надала на адресу суду заяву, в якій заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу визнала повністю та просить розглядати справу у її відсутність.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів осіб, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

30.01.2003 року Великолепетиською районною державною адміністрацією Херсонської області ОСОБА_1 було видано державний акт на право приватної власності на землю серія ІІІ-ХС № 006989, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 174. Але при виготовленні державного акту було зроблено помилку у написанні прізвища заявника, а саме: замість " ОСОБА_2 ", записано " ОСОБА_3 " з виправленням на " ОСОБА_2 ". Виправлення прізвища не було завірене належним чином.

Факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроджениці с. Мала Лепетиха Великолепетиського району Херсонської області, Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІІ-ХС № 006989, виданого 30.01.2003 року Великолепетиською районною державною адміністрацією Херсонської області на ім`я ОСОБА_1 з виправленням прізвища на ОСОБА_2 , який зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 174, підтверджується паспортом заявника серії НОМЕР_2 від 21.02.1996 року, листом Малолепетиської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області № 134-2/10 від 03.09.2020 року та визнано представником заінтересованої особи.

Встановлення вказаного факту необхідно заявнику для здійснення реєстрації речового права на земельну ділянку.

Виправити помилку у державному акті іншим шляхом неможливо, оскільки після втрати чинності 01.01.2013 року Інструкцією про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженою наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 22.06.2009 року № 325, виправлення орфографічних або технічних помилок у бланку та державному акті не допускається, а такі правовстановлюючі документи як державні акти на право постійного користування землею, починаючи з 01.01.2013 року не виготовляються, ніким не видаються і не реєструються, і виправити помилку іншим шляхом, окрім судового, неможливо, а тому заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню відповідно до ч. 1 ст. 315 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 265, 315, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 до Великолепетиської районної державної адміністрації Херсонської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроджениці с. Мала Лепетиха Великолепетиського району Херсонської області, Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІІ-ХС № 006989, виданого 30.01.2003 року Великолепетиською районною державною адміністрацією Херсонської області на ім`я ОСОБА_1 з виправленням прізвища на ОСОБА_2 , який зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 174.

Повне найменування сторін:

1. Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання:

АДРЕСА_1 . Заінтересована особа - Великолепетиська районна державна адміністрація Херсонської області, ідентифікаційний код 04060186, адреса місцезнаходження: 74502, Херсонська область, Великолепетиський район, смт. Велика Лепетиха, вул. Соборна, 3.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Херсонського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий підпис

Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92310564
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —649/804/20

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Мамаєв В. А.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Мамаєв В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні