Рішення
від 21.10.2020 по справі 927/732/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

21 жовтня 2020 року м. Чернігів справа № 927/732/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами позовну заяву за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРОВЕКТОР ПЛЮС" 21036, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 2, офіс 404 21009, м. Вінниця, вул. І.Бевза, 36/221 (адреса представника - адвоката Сніцаренка Анатолія Анатолійовича) ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА 15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Карла Маркса, 89 про стягнення 35 810,57 грн

ВСТАНОВИВ:

13 серпня 2020 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРОВЕКТОР ПЛЮС" до Товариства з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА про стягнення 262,34 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 11 223,50 грн. тридцяти процентів річних з простроченої суми, 13 356,14 грн. штрафу та 10 968,59 грн. пені за несвоєчасну оплату товару, поставленого згідно договору № 20/05-2 купівлі-продажу товару від 20.05.2019.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань щодо своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 14.08.2020, прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами; встановлений процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали; встановлені процесуальні строки: для подання позивачем відповіді на відзив - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву; для подання відповідачем заперечення - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив; роз`яснено сторонам, що подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив та заперечення є правом учасників справи; роз`яснено сторонам, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Сторони були належним чином повідомлені про відкриття провадження у даній справі, шляхом направлення ухвали суду від 14.08.2020 про відкриття провадження у справі на адреси сторін, зазначені у позовній заяві.

Ухвала суду від 14.08.2020 про відкриття провадження у справі, направлена на адресу представника позивача - адвоката Сніцаренка Анатолія Анатолійовича (21009, м. Вінниця, вул. І.Бевза, 36/221) повернулась до суду з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою . Повторно зазначена ухвала була направлена на його адресу 27.08.2020.

Ухвала суду від 14.08.2020, направлена на адресу відповідача (15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Карла Маркса, 89) повернулась до суду з відміткою за закінченням терміну зберігання .

З метою уточнення місцезнаходження відповідача судом були вчинені дії щодо перевірки його статусу та місця реєстрації. Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за умовами пошуку ідентифікаційний код юридичної особи 38780169, станом на 26.08.2020, місцезнаходження юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА : 15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Карла Маркса, 89. Дані про перебування юридичної особи у процесі припинення, банкрутства - відсутні.

Згідно з п.4,5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Заяв про зміну місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи від сторін не надходило.

У даному випадку судом також враховано, що за приписами ч.1 ст.9 Господарського процесуального кодексу України, ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Крім того, інформація стосовно слухання судом справ є публічною і розміщується в Єдиному державному реєстрі судових рішень та на офіційному сайті Господарського суду Чернігівської області в мережі Інтернет, що також свідчить про наявність в учасників справи можливості дізнатись про слухання справи за їх участю.

Таким чином, відповідач належним чином був повідомлений про розгляд Господарським судом Чернігівської області позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРОВЕКТОР ПЛЮС".

У встановлений господарським судом процесуальний строк відзив на позовну заяву, а також клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідачем поданий не був.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У зв?язку з перебуванням судді А.С.Сидоренко у відпустці з 06.10.2020 по 20.10.2020 включно, рішення у даній справі ухвалюється 21.10.2020.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА зареєстровано в якості суб`єкта господарювання 11.06.2013, номер запису 10741020000045866.

Згідно з ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

У відповідності з ч. 1 ст. 205 Цивільного кодексу України, правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 173-175 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України).

Статтею 655 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

20.05.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ЄВРОВЕКТОР ПЛЮС" (продавець), в особі директора Савчук Лариси Миколаївни та Товариством з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА (покупець), був укладений договір №20/05-2 купівлі-продажу товару (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1., 2.1.-2.4. Договору, у строки, зумовлені Договором, продавець зобов`язується поставити та передати у власність покупця насіння сільськогосподарських культур та/ або засоби захисту рослин та /або мінеральні добрива (надалі - товар) на умовах відстрочення кінцевого розрахунку на визначений договором строк, а покупець зобов`язується прийняти товар, сплатити його вартість на умовах, передбачених цим Договором.

Найменування (асортимент) товару, його кількість, ціна за одиницю та ціна всього товару визначаються у додатках до даного Договору, які є його невід`ємною частиною.

Всі рахунки та видаткові накладні, що виписані в період дії даного договору є його невід`ємною частиною.

Ціна товару, що вказується у додатках до даного договору, визначена на дату укладання договору в національній валюті України із зазначенням її еквіваленту в доларах США до гривні, що встановлений ПАТ КБ Приватбанк для операцій з продажу долара США на день підписання даного Договору.

Підписання видаткових накладних, що виписані в період дії даного договору, засвідчує факт передачі разом з товаром усієї необхідної документації, що його стосується, в тому числі сертифікату якості, інструкції щодо використання та застосування даного товару.

Пунктами 4.1.-4.4. Договору передбачено, що умови та місце поставки (передачі) товару: EXW (згідно Інкотермс у редакції 2010 року) - склад продавця, якщо інше не буде визначено у додатках до даного договору.

Продавець зобов`язується поставити покупцю товару у строки, що визначені у додатках, при умові надходження на його поточний рахунок у строки, визначені даним договором, попередньої оплати. Товар може поставлятися покупцю партіями на умовах попередньої оплати відповідної партії товару.

Приймання товару за кількістю та якістю проводиться покупцем у момент одержання його від продавця. Підписання видаткової накладної засвідчує факт передачі разом з товаром необхідної документації, що його стосується, у тому числі сертифікатів якості (відповідності), інструкції по використанню та застосуванню цього товару.

Товар вважається переданим продавцем і прийнятим покупцем: за кількістю (одиниць виміру) - відповідно до кількості (одиниць виміру), вказаної у видатковій накладній; за якістю - відповідно до якості, вказаної у документації про якість. Право власності на товар переходить до покупця в момент передачі йому товару.

Згідно з п. 5.1.-5.5. Договору, оплата товару здійснюється в українських гривнях в безготівковому порядку шляхом перерахування грошових коштів платіжним дорученням на поточний рахунок продавця. Підставою платежу є даний товар.

Всі витрати по перерахуванню грошових коштів несе покупець. Товар вважається оплаченим покупцем, а грошові кошти перерахованими, у момент надходження грошей на поточний рахунок продавця.

Покупець, здійснюючи оплату за товар, зобов`язаний вказувати в призначенні платежу номер і дату договору в рамках якого здійснюється оплата. Якщо покупець цього не дотримується, то продавець має право сам, на власний розсуд, визначити в рахунок якого договору зарахувати платіж покупця.

Відповідно до ч.2 ст. 524 ЦК України, сторони дійшли згоди, що ціна на товар та загальна сума договору зазначені у додатках і визначені у національній валюті України із зазначенням її еквіваленту в доларах США до гривні, що встановлений ПАТ КБ Приватбанк для операцій з продажу долара США на день підписання цього Договору.

Сторони визначили та погодили, що оплата товару згідно даного Договору проводиться наступним чином: 44520,48 грн. оплачується покупцем в строк до 10 червня 2019 року.

За приписами п. 6.1.,6.2. Договору, покупець зобов`язується оплати товар у порядку, згідно із Договором та у строки та в розмірах, згідно з додатками; з`явитися за товаром у місце поставки товару, прийняти його і передати в обмін нього продавцю належним чином оформлену довіреність; в 10-денний строк з моменту одержання двох екземплярів договору та видаткових, підписати їх і передати один належним чином оформлений екземпляр продавцю.

Продавець зобов`язується передати товар покупцеві з дотриманням терміну поставки та у місці поставки, визначеному у Договорі. Обов`язок продавця передати товар покупцю наступає тільки за умови надходження на його поточний рахунок у строки, визначені у п.5.5., авансових платежів до дати передачі товару.

Даний Договір, згідно з п.8.1. Договору, є укладеним з моменту його підписання та діє з моменту його укладання. Причому закінчення строку дії цього Договору не звільняє покупця від виконання всіх взятих на себе зобов`язань за цим Договором, а саме: повернення остаточної ціни цього Договору, сплати неустойки, процентів та відшкодування збитків (у випадку порушення зобов`язань по цьому Договору), інших платежів, які покупець зобов`язаний перерахувати і сплатити продавцю у розмірі, порядку і у строки встановлені цим Договором.

Доказів визнання недійсним, дострокового чи одностороннього розірвання даного Договору сторони суду не надали.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується факт укладення між сторонами Договору №20/05-2 купівлі-продажу товару від 20.05.2019.

Додатком до даного Договору, підписаного сторонами та скріпленого печатками сторони погодили, що продавцем передається товар: базоран; у кількості 120 л; ціною за одиницю виміру 309,17 грн.; курс долара США день підписання договору (та/або даного додатку) 26,5; загальною вартістю 44 520,48 грн.; 1680,02 доларів США; термін поставки за узгодженням (а.с.11).

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору постачальником (позивачем) було виставлено покупцю (відповідачу) рахунок №191 від 20.05.2019 на оплату товару - базорану у кількості 120 л, ціною 309,17 грн. на загальну суму 44520,48 грн. у тому числі ПДВ (а.с.12).

Факт передачі постачальником товару (базорану у кількості 120 л) по спірному Договору та отримання його покупцем підтверджується видатковою накладною №149 від 03.06.2019, підписаною сторонами та скріпленою печатками сторін, копія якої додана до матеріалів справи (а.с.13).

Крім того, на підтвердження факту виконання взятих на себе зобов`язань щодо здійснення поставки відповідачу товару - базорану у кількості 120 л та відображення цієї операції у бухгалтерському обліку, позивачем надано податкову накладну від 03.06.2019 порядковий №224/, прийняту та зареєстровану 24.06.2019 за №9135035037, копії якої додана до матеріалів справи.

Враховуючи вищезазначене, а також відсутність зі сторони відповідача заперечень та претензій щодо кількості, якості та вартості переданого товару, суд доходить висновку, що позивачем доведено та підтверджено матеріалами справи факт передачі позивачем відповідачу товару (базорану) за договором №20/05-2 купівлі-продажу товару від 20.05.2019.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно з ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено, що згідно з п.1.1., 5.5. Договору, передача товару здійснюється на умовах відстрочення кінцевого розрахунку на визначений договором строк, тобто до 10.06.2019.

У порушення умов даного Договору, покупець (відповідач) свої зобов`язання щодо оплати товару виконав з порушенням визначених сторонами строків, а саме 13.04.2020, що підтверджується заключною випискою банку за період з 13.04.2020 по 13.04.2020, призначення платежу: оплата за базоран зг рах №191 від 20.05.2019 у т.ч. ПДВ; картками рахунку 361 за січень 2017-грудень 2019, за 01.01.2020-07.08.2020 (а.с.15-17).

Таким чином, оплата переданого товару по спірному Договору, була здійснена відповідачем з прострочкою такої оплати.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частина 1 статті 612 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 10 968,59 грн. пені за період з 11.06.2019 по 12.04.2020 за несвоєчасну оплату товару та 13 356,14 грн. штрафу за прострочення виконання грошових зобов`язань понад 30 календарних днів, відповідно до наданого розрахунку заборгованості за Договором №20/05-2 купівлі-продажу товару від 20.05.2019 (а.с.18-20).

Статтями 546, 549 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов`язань за договором можуть забезпечуватись неустойкою (штрафом, пенею). Неустойка (штраф, пеня) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредитору в разі порушення боржником зобов`язання.

Згідно зі ст.230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями є господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яка сплачується у разі порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Частинами 4 та 6 ст. 231 Господарського кодексу України встановлено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому співвідношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Частиною 6 ст. 232 Господарського кодексу України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

У відповідності до ст. 1,3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань", платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Пунктами 7.2.-7.4. Договору передбачено, що за прострочення (порушення) строків виконання грошових зобов`язань, покупець сплачує продавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання, а у разі, якщо прострочення складає понад 30 календарних днів покупець додатково сплачує продавцю штраф у розмірі 30 відсотків від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання грошових зобов`язань за цим Договором не обмежується шістьома місяцями, а припиняється через рік (365 календарних днів) від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Строк позовної давності до вимог про стягнення неустойки за цим Договором сторонами згідно із ст. 259 Цивільного кодексу України збільшується до 3 років.

Право встановити в договорі розмір та порядок нарахування штрафу надано сторонам частиною четвертою статті 231 Господарського кодексу України.

Можливість одночасного стягнення пені та штрафу за порушення окремих видів господарських зобов`язань передбачено частиною другою статті 231 Господарського кодексу України.

У інших випадках порушення виконання господарських зобов`язань чинне законодавство не встановлює для учасників господарських відносин обмежень передбачати в договорі одночасне стягнення пені та штрафу, що узгоджується із свободою договору, встановленою статтею 627 Цивільного кодексу України, коли сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання за договором, штрафу та пені не суперечить статті 61 Конституції України, оскільки згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України пеня та штраф є формами неустойки, а відповідно до статті 230 Господарського кодексу України - видами штрафних санкцій, тобто не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності. У межах одного виду відповідальності може застосовуватися різний набір санкцій.

Матеріалами справи підтверджується прострочка відповідачем оплати переданого товару, а тому перевіривши наданий позивачем розрахунок пені та штрафу, суд доходить висновку, що позивачем обґрунтовано нараховано відповідачу 10 968,59 грн. пені за період з 11.06.2019 по 12.04.2020 за несвоєчасну оплату товару та 13 356,14 грн. штрафу за прострочення виконання грошових зобов`язань понад 30 календарних днів.

Частина 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 7.2. Договору передбачено, що у разі невиконання чи неналежного виконання покупцем грошових зобов`язань, щодо оплати вартості отриманого товару, покупець відповідно до п.2 ст. 625 ЦК України, сплачує на користь продавця тридцять процентів річних від простроченої суми основної заборгованості.

Позивачем заявлено до стягнення 11 223,50 грн. 30% річних з простроченої суми за період з 11.06.2019 по 12.04.2020 та 262,34 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції за період з червня 2019 по березень 2020.

Суд, перевіривши наданий позивачем розрахунок 30% річних та інфляційних нарахувань доходить висновку, що позовні вимоги в частині стягнення 11 223,50 грн. 30% річних з простроченої суми за період з 11.06.2019 по 12.04.2020 та 262,34 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції за період з червня 2019 по березень 2020, є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги, що відповідач своєчасно та в повному обсязі не розрахувався з позивачем, останній правомірно звернувся з відповідною позовною заявою до суду.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають у задоволенню в частині стягнення 10 968,59 грн. пені, 13 356,14 грн. штрафу, 11 223,50 грн. тридцяти процентів річних з простроченої суми та 262,34 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається: у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України та ст. 4 Закону України „Про судовий збір", з відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в розмірі 2102,00 грн.

Керуючись ст. 173-175, 193, 231, 232 Господарського кодексу України, ст. 11, 202, 205, 526, 530, 546, 549, 610, 612, 625, 626, 629, 655 Цивільного кодексу України, ст. 129, 165, 233, 238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРОВЕКТОР ПЛЮС" до Товариства з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА про стягнення 35810,57 грн., задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю КИТАЙСЬКО - УКРАЇНСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ ФАНДА (15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Карла Маркса, 89; код 38780169) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРОВЕКТОР ПЛЮС" (21036, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 2, офіс 404; код 39286927) 10 968,59 грн. пені; 13 356,14 грн. штрафу; 11 223,50 грн. тридцяти процентів річних з простроченої суми; 262,34 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції та 2102,00 грн. судового збору. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги через місцевий господарський суд.

Повний текст рішення складено та підписано 21.10.2020.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92317430
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 35 810,57 грн

Судовий реєстр по справі —927/732/20

Рішення від 21.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 14.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні