Постанова
від 27.08.2007 по справі а8/181-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А8/181-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

  

17.07.07р.

Справа № А8/181-07

За позовом  Прокурора Самарського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ) 

до  Відкритого акціонерного товариства "Гідробетон" (м. Дніпропетровськ)Третя особа1: Державна податкова адміністрація у Дніпропетровській області (м.Дніпропетровськ)

Третя особа2: Дніпропетровське територіальне управління  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (м. Дніпропетровськ)  

про визнання недійсними установчих документів

Суддя  Дубінін І.Ю.

Представники сторін:

  Прокурор:Попов А.М.

від позивача: Довга В.В. - спец.1-ї кат. (дов. № 4/11-83 від 01.02.07р.)

від відповідача: не з'явився

від третьої особи-1: Петерс В.І. - гол.держ.подат.інспектор (дов. № 5051/10/10-023 від 27.02.07р.)

Кос якін Р.В. - заст.нач.відділу (дов. № 18867/10/10-029 від 16.07.07р.)

Курило С.В. - гол.держ.подат.інспектор (дов. № 18868/10/10-89 від 16.07.07р.)

від третьої особи2: Степанюк О.А. - гол.спец. (дов. № 1187/01-19/03 від 04.06.07р.)  

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Самарського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради (далі-позивач) звернувся з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Гідробетон" (далі-відповідач) з позовом про:

- визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації відповідача;

- визнання недійсними установчих (статутних) документів з моменту їх реєстрації та свідоцтва про державну реєстрацію з моменту його видачі;

- визнання недійсним запису про державну перереєстрацїю відповідача-правонаступника;

- визнати недійсними установчих (статутних) документів відповідача-правонаступника з моменту їх реєстрації та свідоцтва про державну реєстрацію з моменту його видачі;

- визнання недійсною реєстрацію випуску акції відповідача з моменту   внесення   інформації про неї до Загального  реєстру випуску цінних паперів;

- визнання недійсним свідоцтва про реєстрацію випуску акцій відповідача з моменту його видачі;

- припинення юридичної особи відповідача.

Позивач та третя особа-1 відзивів на позов не надали, але в судовому засіданні повністю підтримали позовні вимоги.

Від третьої особи-2 надійшов відзив на позов, в якому він зазначає, що підтримує позов прокурора в повному обсязі та просить суд задовольнити позовні вимоги.

Відповідач відзив на позов не надав, в судове засідання 17.07.07 р. не з'явився.

Надіслана відповідачу ухвала про призначення справи до розгляду повернута поштою з відміткою про відсутність адресата за вказаною адресою.

Господарський суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відзиву на позов та відповідача, оскільки останній був належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, що підтверджується направленням ухвали суду на юридичну адресу відповідача, вказану в установчих документах відповідача.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши наявних представників, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В :

Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради Дніпропетровської області 19.09.2005 року зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433), про що видано свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи та зроблено запис №122410200000168890.

Ст. 6 статуту вищевказаного товариства передбачено, що учасниками товариства є громадяни Сербіненко Євгеній Віталійович, Русакевич Руслан Миколайович та Лосєв Микола Миколайович,  які зобов'язані внести до статутного фонду певні частки у вигляді простих іменних акцій ВАТ „Спецбетон". Дані внески передаються на баланс товариства з меженою відповідальністю   "Спецгідрострой" не пізніше ніж один  рік від дня реєстрації. До моменту державної реєстрації кожен з учасників вносить до власності товариства 100 % вказаних вище акцій.

Статтею   140, 144 Цивільного кодексу України передбачено,  що товариством з бмеженою   відповідальністю   визнається   товариство,   засноване   одним   або   кількома особами,  статутний   капітал  якого   поділений   на частки,  розмір яких встановлюється статутом. До моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю його учасники повинні сплатити не менш ніж п'ятдесят відсотків суми своїх вкладів

Випуск простих іменних акцій ВАТ „Спецбетон", які вносились у статутний фонд товариства, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України зареєстровано у документарній формі.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України „Про  Національну депозитарну систему та обливості електронного обігу цінних паперів  в Україні", іменні цінні папери, випущені документарній формі (якщо умовами емісії спеціально не зазначено,  що вони не підлягають передачі), передаються новому власнику шляхом повного індосаменту. Права на участь в управлінні, одержання доходу тощо, які випливають з іменних цінних паперів, можуть бути реалізовані з моменту внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.

Відповідно до роз'яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку країни № 16 від 04.08.1999 року, вчинення індосаменту при переході права на іменні папери у документарній формі  здійснюється через заповнення передавального розпорядження.

Таким чином, перехід права власності на іменні цінні папери до нового власника відбувається в момент відображення реєстроутримувачем операції з цінними паперами в реєстрі, шляхом заповнення передавального розпорядження, що надається реєстроотримувачу цінних паперів.

15 травня 2006 року Дніпропетровським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України у зв'язку із зверненням Державної податкової адміністрації у Дніпропетровській області від 07.04.2006 року № 7109/10/35-311 проведена   позапланова   перевірка   ТОВ   „Інкомсток" з питання дотримання реєстратором  Положення „Про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів",  затвердженного рішенням   Комісії від 26.05.1998 р.  № 60,   під час реєстрації переходу права власності на акції ВАТ „Спецбетон".

Згідно витягу з Журналу записів в реєстрі власників простих іменних акцій ВАТ „Спецбетон", який є додатком до акту перевірки від 15.05.2006р. ТОВ „Інкомсток", зміни в реєстрі власників акцій ВАТ „Спецбетон", у зв'язку із передачею акцій громадянам до статутних фондів підприємств, проведені реєстроутримувачем (ТОВ „Інкомсток") 30.11.2005 року.

Таким чином, перехід права власності на цінні папери, який є внеском до статутного фонду підприємства відбувся вже після проведення державної реєстрації підприємств на підставі передавальних розпоряджень від 03.10.2005 року, наданих реєстроутримувачу власниками цінних паперів - фізичними особами.

Державна реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю "Гідробетон" здійснена з порушенням п. 4 ст. 24 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". Даною нормою Закону передбачено, що у разі державної реєстрації юридичної особи, для якої законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду (статутного або складеного капіталу), крім документів, які передбачені частиною першою цією статті, додатково подається документ, що підтверджує внесення засновником (засновниками) вкладу (вкладів) до статутного фонду (статутного або складеного капіталу) юридичної особи в розмірі, який встановлено законом.

Так, ст. 144 Цивільного кодексу України передбачено, що до моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю його учасники повинні сплатити не менш ніж п'ятдесят відсотків суми своїх вкладів

Відповідно до ст. 33 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та ізичних осіб - підприємців" юридична особа припиняється за судовим рішенням або за рішенням   органу   державної   влади,   прийнятим   у   випадках,   передбачених   законом. Юридична особа є такою, що припинилась, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Частина 2 статті  38  Закону  України „Про державну  реєстрацію  юридичних  осіб та фізичних   осіб-підприємців", підставами   для   постанови   судового   рішення   щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створені юридичної особи, які не можна усунути.

02   грудня   2005   року   виконавчим   комітетом   Дніпропетровської   міської   ради Дніпропетровської   області   зареєстровано   статут  відкритого   акціонерного товариства "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806430), затвердженого установчими зборами відкритого акціонерного товариства "Гідробетон"  від 25 листопада 2005 року (протокол № 3).

Відкрите акціонерне товариство "Гідробетон" створене у відповідності до протоколу   № 2   зборів     учасників     Товариства     з     обмеженою     відповідальністю "Гідробетон" від 25 листопада 2005 року шляхом перетворення Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідробетон"  у відкрите акціонерне товариство.

Відкрите акціонерне товариство "Гідробетон"  є правонаступником всіх майнових та немайнових прав та обов'язків товариства з обмеженою відповідальністю "Гідробетон" (п. 1.1. Статуту).

Місцезнаходження відкритого акціонерного товариства "Спецдорекскавація": м. Дніпропетровськ, пл. Леніна, буд. 1. Акціонерами є фізичні особи - громадяни України: Сер6іненко Євгеній Віталійович, Русакевич Руслан Миколайович та Лосєв Микола Миколайович.

07 березня 2006 року Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку здійснено реєстрацію випуску відкритим акціонерним товариством "Спецгідрострой" простих іменних акцій у документарній формі на загальну суму 187 750 000,00 грн. про що видане Свідоцтво про реєстрацію випуску акцій за реєстраційним номером 114/1/06.

На теперішній час можливість усунути допущені порушення при створенні вищезазначеного підприємства відсутня, оскільки п. З ст. 144 Цивільного Кодексу України від 16.01 2003р. № 435-1V, передбачено, що його учасники повинні були сплатити не менш ніж 50 відсотків суми своїх вкладів саме до моменту державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю.

Керуючись ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", ст.ст. 17, 60, 87, 89, 94, 98, 104, 158, 160-163, 186, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адмінітративний позов задовольнити повністю.

 

Визнати недійсним запис про проведення державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433).

Визнати недійсними установчі документи Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433) з моменту їх реєстрації та свідоцтво про державну реєстрацію з моменту його видачі.

Визнати недійсним запис про державну перереєстрацію Відкритого акціонерного товариства "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433).

Визнати недійсними установчі (статутні) документи Відкритого акціонерного товариства "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433) з моменту їх реєстрації та свідоцтво про державну реєстрацію з моменту його видачі.

Визнати недійсною реєстрацію випуску акцій Відкритим акціонерним товариством "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433) з моменту внесення інформації про неї до Загального реєстру випуску цінних паперів.

Визнати недійсним свідоцтво про реєстрацію випуску акцій Відкритим акціонерним товариством "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433) з моменту його видачі.

Припинити юридичну особу Відкрите акціонерне товариство  "Гідробетон" (код ЄДРПОУ 33806433).

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя

І.Ю. Дубінін

 

   

Дата ухвалення рішення27.08.2007
Оприлюднено11.09.2007
Номер документу923218
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а8/181-07

Постанова від 17.08.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

Постанова від 27.08.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 25.06.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні