Рішення
від 29.09.2020 по справі 308/7341/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/7341/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2020 року місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в особі:

головуючого судді Деметрадзе Т.Р.,

за участю секретаря судового засідання Скраль В.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні, в залі суду, справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Худлівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, Ужгородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з позовом до Худлівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, Ужгородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства.

Позов мотивує тим, що він у 2003 році познайомився і став жити однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 . Внаслідок спільного проживання у них у ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась донька - ОСОБА_3 .

Вказує, що перша державна реєстрація народження його доньки відбулася 06 травня 2020 року після того, як було отримано дублікат медичного свідоцтва про народження з пологового будинку з м. Кам`янець-Подільський та подано відповідний перелік документів до РАЦС.

Однак, законодавство України не передбачає можливість реєстрації його як батька дитини при першій реєстрації народження, оскільки подати спільну заяву з ОСОБА_2 про реєстрацію народження доньки ОСОБА_3 та визнання його батьком було неможливим через те, що вони з ОСОБА_2 не перебували у шлюбі, відомостей про її місцезнаходження у 2020 році він не мав

Зазначає, що вихованням доньки він займався з дитинства, вони спільно проживали до часу, поки донька вирішила створити власну сім`ю з ОСОБА_4 . Підтвердженням того, що він дійсно є біологічним батьком дитини є відомості про його ім`я та по-батькові у свідоцтві про народження доньки.

Крім того, для підтвердження того, що він є дійсно біологічним батьком ОСОБА_3 він звернувся до Медико-генетичного центру для проведення генотипоскопічного дослідження його ДНК та ДНК дитини. Висновком генотипоскопічного дослідження № 26996, ймовірність батьківства складає більше 99%.

Посилаючись на викладене просить суд визнати ОСОБА_1 батьком дитини ОСОБА_3 , та зобов`язати Ужгородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до з актового запису №01 від 06 травня 2020 року про народження ОСОБА_3 , а саме: в графі батько вказати відповідно ОСОБА_1 , замість ОСОБА_5 , та видати нове свідоцтво про народження.

Позивач не скористався правом на участь у судовому засіданні та його представник - ОСОБА_6 подав до суду заяви відповідачів про визнання позову.

Представник Худлівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області у судове засідання не з`явився та сільський голова Зоркін В.С. подав заяву, згідно якої він просив провести розгляд справи без участі представника сільради та зазначив, що проти задоволення позову не заперечує.

Представник Ужгородського РВ ДРАЦС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у судове засідання також не з`явився та начальник відділу Тищенко О. подала заяву про розгляд справи без участі представника відділу зазначивши, що не заперечує проти позову.

Через неявку в судове засідання учасників справи, судом у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Вивчивши та перевіривши в судовому засіданні матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно Медичного свідоцтва про народження №37 від 13 січня 2020 року, виданного Кам`янець-Подільським перинальним центром, у громадянки ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась дівчинка.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 06.05.2020 року, ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 та її батьками записано ОСОБА_5 та ОСОБА_2 .

З оглянутого висновку генотипоскопічного дослідження №26996 від 09.07.2020 року, виданного медико-генетичним центром МАМА ПАПА , біологічне батьківство передбачуваного батька ОСОБА_1 відносно дитини ОСОБА_3 не виключається. Ймовірність того, що отримани йрезультат не є наслідком випадкового збігу індивідуалізуючих ознак неродинних осіб, складає 99,99999152%.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 Сімейного кодексу України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за рішенням суду.

Згідно ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Пунктом 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів визначено, що справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні, у таких справах позови осіб, зазначених у ч. 3 ст. 128 СК приймаються до судового розгляду, якщо, зокрема дитина народжена матір`ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові дитини записано за вказівкою матері (ч. 1 ст. 135 СК.

Пунктом 9 вказаної постанови визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

Виходячи з досліджених судом доказів, суд вважає батьківство ОСОБА_1 стосовно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , доведеним і таким, що може бути визнаним в судовому порядку.

У відповідності до ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З урахуванням всіх обставин справи, враховуючи вимоги ст. 81 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, виходячи із принципів розумності та справедливості, зважаючи на те, що обставини, на які посилається позивач, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 125, 128, постановою Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , ст.ст. 76, 81, 141, 206, 258, 265, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Худлівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, Ужгородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зобов`язати Ужгородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) внести зміни до актового запису №1 від 06.05.2020 року про народження ОСОБА_3 , вказавши в графі батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.

Реквізити сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; рнокпп НОМЕР_2 , ID картка № НОМЕР_3 ;

Відповідач 1 - Худлівська сільська рада Ужгородського району Закарпатської області, адреса місця знаходження: Ужгородський район, с. Худльово, вул. Антонівська, 3, код ЄДРПОУ 04349892;

Відповідач 2 - Ужгородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), адреса місця знаходження: м. Ужгород, вул. Загорська, 10, код ЄДРПОУ 25999039.

Суддя Т.Р. Деметрадзе

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено22.10.2020
Номер документу92322597
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/7341/20

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні