Ухвала
від 21.10.2020 по справі 280/7486/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

з питань залучення третьої особи

21 жовтня 2020 року Справа № 280/7486/20 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сіпаки А.В., при секретарі судового засідання Гопки Л.І.

за участю сторін :

представника позивача - Сердюк Р.В.

представник відповідача - не прибув

представника третьої особи - не прибув

розглянувши у підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу

за позовом Запорізької обласної організації політичної партії «За майбутнє»

до Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області,

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Видавничий будинок «Кераміст»

про визнання протиправною та скасування постанови та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

20 жовтня 2020 року о 21 год. 30 хв. до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов Запорізької обласної організації політичної партії «За майбутнє» (далі - позивач) до Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області (далі - відповідач), третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Видавничий будинок «Кераміст» , в якому позивач просить суд: визнати протиправною та скасувати постанову відповідача від 20.10.2020 № 76 «Про виконання постанов Третього апеляційного адміністративного суду від 17.10.2020 по справі № 280/7211/20, від 06.10.2020 по справі № 280/6929/20 та затвердження тексту виборчих бюлетенів для голосування у відповідних територіальних виборчих округах єдиного багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області та тексту виборчого бюлетеня для голосування у єдиному одномандатному виборчому окрузі з виборів Бердянського міського голови Бердянського району Запорізької області 25 жовтня 2020 року» та зобов`язати відповідача включити у текст виборчих бюлетенів та виготовити виборчі бюлетені з зазначенням в тексті виборчих бюлетенів Запорізької обласної організації політичної партії «За майбутнє» з переліком виборчого списку з прізвищами, ініціалами усіх кандидатів від Запорізької обласної організації політичної партії «За майбутнє» .

Ухвалою суду від 21.10.2020 відмовлено Запорізькій обласній організації політичної партії «За майбутнє» у задоволені заяви про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 21.10.2020 відкрито провадження у справі, вирішено провести розгляд справи за правилами статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, призначено підготовче судове засідання на 16.00 год. 21.10.2020.

21.10.2020 до суду від представника кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області від Запорізької регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" Бодасюк Олени Юріївни надійшла заява про залучення ОСОБА_1 до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

У судовому засіданні представник позивача заперечив проти вступу у справу третьої особи, вказавши, що рішення у даній справі жодним чином не вплине на права, свободи та інтереси ОСОБА_1 .

Представник відповідача та представник третьої особи у судове засідання не прибули. Про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлені належним чином.

Вирішуючи питання про залучення третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача, суд дійшов наступних висновків.

Правовий статус третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору та які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору, визначений ст.49 КАС України.

Частиною першою статті 44 КАС України встановлено, що учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки. Положеннями пунктів другого, третього та шостого частини другої статті 44 КАС України визначено, що учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, подавати заяви та клопотання, користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Частиною другою статті 49 КАС України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з ч.4 ст.49 КАС України, у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до ч.5 ст.49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується.

Здійснивши системний аналіз норм чинного законодавства, суд зазначає, що передумовою залучення до участі у справі третьої особи є встановлення факту, що рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси або обов`язки.

Предметом оскарження у даній справі є постанова Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області від 20.10.2020 № 76 «Про виконання постанов Третього апеляційного адміністративного суду від 17.10.2020 по справі № 280/7211/20, від 06.10.2020 по справі № 280/6929/20 та затвердження тексту виборчих бюлетенів для голосування у відповідних територіальних виборчих округах єдиного багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області та тексту виборчого бюлетеня для голосування у єдиному одномандатному виборчому окрузі з виборів Бердянського міського голови Бердянського району Запорізької області 25 жовтня 2020 року» .

Так, постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 06.10.2020, скасовано рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 02.10.2020 по справі № 280/6929/20, позов Кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від Запорізької регіональної організації політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ» ОСОБА_1 до Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області, третя особа Запорізька обласна організація політичної партії «За майбутнє» про визнання протиправними та скасування постанов задоволено, зокрема, зобов`язано Бердянську міську територіальну виборчу комісію Бердянського району Запорізької області скасувати реєстрацію кандидатів у депутати Бердянської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків від Запорізької обласної організації Політичної партії «За майбутнє» .

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 13.10.2020, залишеним без змін постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 17.10.2020 по справі № 280/7211/20, позов кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від Запорізької регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа - за життя» ОСОБА_1 до Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Запорізька обласна організація політичної партії «За майбутнє» , про визнання протиправними та скасування постанов, зобов`язання вчинити певні дії задоволено, зокрема, зобов`язано Бердянську міську територіальну виборчу комісію Бердянського району Запорізької області забезпечити затвердження текстів виборчих бюлетенів для голосування у відповідних територіальних виборчих округах єдиного багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області та їх виготовлення відповідно до затверджених постановою №60 від 07.10.2020 результатів жеребкування щодо визначення номерів організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені з виборів депутатів Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області без зазначення в тексті таких бюлетенів Запорізької обласної організації Політична Партія «За майбутнє» та без зазначення відповідних виборчих списків з прізвищами, ініціалами усіх кандидатів відповідної організації партії.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, щодо відсутності підстав для задоволення заяви представника кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області від Запорізької регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" ОСОБА_1 про залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, оскільки суд не встановив підстав, які б свідчили, що судове рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки саме кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області від Запорізької регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" ОСОБА_1 .

За таких обставин, подана заява до задоволення не підлягає.

Керуючись статтями 49, 241, 256, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області від Запорізької регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" Бодасюк Олени Юріївни про залучення до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя А.В. Сіпака

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92324354
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/7486/20

Ухвала від 22.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні