Ухвала
від 16.10.2020 по справі 757/43426/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/43426/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАМРЕМБУД» про скасування арешту майна накладеного на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020, у рамках кримінального провадження № 12019100060004797,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 в інтересахТОВ «ДАМРЕМБУД» звернувся до суду із клопотанням в порядку ст. 174 КПК України, в якому просить скасувати арешт майна накладеного на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020 на грошові кошти, що знаходяться на рахунку ТОВ «ДАМРЕМБУД» (код ЄДРПОУ 41093380), р/р НОМЕР_1 (українська гривня), відкритого в банківській установі АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346), та заборону розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунку та грошовими коштами, які в подальшому надходитимуть на вказані рахунки, а також зупинку видаткових операцій з грошовими коштами, що надходять на зазначений рахунок та які вже знаходяться на вищезазначеному банківському рахунку.

Мотивуючи подане клопотання про скасування арешту майна, вказує, що арешт на майно було накладено безпідставно, необґрунтовано та з порушенням приписів ст. 170 КПК України, також посилається на те, що накладений арешт грубо порушує право на вільне володіння, користування та розпорядження своїм майном, а також що при накладенні арешту не було враховано відсутність правової підстави для арешту майна. Вищенаведене у своїй сукупності вказує на безпідставність накладення арешту та обумовлює необхідність його скасування.

У судове засідання учасники провадження не з`явились.

До суду представник заявника адвокат ОСОБА_3 подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Прокурор ОСОБА_4 до суду подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, щодо скасування арешту майна не заперечує.

Слідчий суддя, вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Як вбачається із матеріалів клопотання, Київською місцевою прокуратурою № 6 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12019100060004797 від 01.11.2019 р. за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020 накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунку ТОВ «ДАМРЕМБУД» (код ЄДРПОУ 41093380), р/р НОМЕР_1 (українська гривня), відкритого в банківській установі АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346), та заборонено розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунку та грошовими коштами, які в подальшому надходитимуть на вказані рахунки, а також зупинено видаткових операцій з грошовими коштами, що надходять на зазначений рахунок та які вже знаходяться на вищезазначеному банківському рахунку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Виходячи із аналізу викладеного, вказана норма пов`язує право слідчого судді на скасування арешту майна, із можливістю надання учасникам процесу, доказів та відомостей, які вказуватимуть, що арешт накладено необґрунтовано або в його застосуванні відпала потреба та доведеності перед слідчим суддею їх законності та переконливості.

Так, прокурор в своїй заяві не заперечив щодо скасування арешту майна накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020.

Оскільки слідчим не заперечується, що в подальшому збережені арешту зазначеного майна відпала потреба, а відтак слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність скасування арешту майна.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 167, 170-175, 309 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАМРЕМБУД» про скасування арешту майна накладеного на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020, у рамках кримінального провадження № 12019100060004797 задовольнити.

Скасувати арешт майна накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020, на грошові кошти, що знаходяться на рахунку ТОВ «ДАМРЕМБУД» (код ЄДРПОУ 41093380), р/р НОМЕР_1 (українська гривня), відкритого в банківській установі АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346), та заборону розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунку та грошовими коштами, які в подальшому надходитимуть на вказані рахунки, а також зупинку видаткових операцій з грошовими коштами, що надходять на зазначений рахунок та які вже знаходяться на вищезазначеному банківському рахунку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/43426/20-к

Ухвала від 16.10.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні