Ухвала
від 20.10.2020 по справі 405/6384/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6384/20

1-кс/405/2989/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2020 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника 1-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.02.2020 р. за № 32020120010000011, про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

слідчий запогодженням зпрокурором звернувсядо судуз клопотаннямпро наданнядозволу напроведення обшуку комплексу будівельрозташованих заадресою АДРЕСА_1 , які відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна належить на праві приватної власності належать на праві приватної власності ТОВ «Віойл Зерно» (код 00952700) з метою відшукання і вилучення знарядь скоєння кримінального правопорушення, а саме: резервуарів, ємностей, цистерн для зберігання ПММ, бочок, каністр, шлангів для перекачування рідини, сировини (бензино-лігроїнової фракції, деетанпропанбутанізованого конденсату, присадок, сировини вуглеводної, конденсату газового, розчинників тощо), самих незаконно придбаних товарів (бензину автомобільного марок А-80, А-92, А-95, дизельного пального), документів, які стосуються придбання нафтопродутків виготовлених на потужностях ТОВ «КНК», первинних фінансово-господарських і бухгалтерських документів ФОП « ОСОБА_4 » по взаємовідносинах з контрагентами ТОВ "ТД КНК" (код 33083492), ТОВ "КНК" (код 30708038) та іншими СГД, реєстраційні, звітні, наказні документи даних СГД за період 2018-2020 років на паперових та електронних носіях (системні блоки до персональних комп`ютерів, флеш-накопичувачі, компакт-диски, тощо), чорнові записи, зошити з записами, паспорти якості, готівкові кошти отримані від реалізації ПММ за готівку, невідображену в обліку підприємств та інших предметів та документів, які можуть мати значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що слідчим управлінням Головного управління ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32020120010000011, яке зареєстровано в ЄРДР 18.02.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ "ТД КНК" (код 33083492, м.Кропивницький, вул. Кірова 39, а саме директор ОСОБА_5 , бухгалтер ОСОБА_6 та менеджери ОСОБА_7 , ОСОБА_8 за попередньою змовою з працівниками ТОВ "КНК" (код 30708038) ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та іншими особами ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 здійснють придбання нафти та переробляють її на потужностях ТОВ "КНК" здійснюють виготовлення та реалізацію нафтопродуктів під виглядом фракції газойлево-гудроновоїлегкої та деетанпропанбутонізованого конденсату, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком, а фактично здійснюють реалізацію дизельного палива та бензину через перевізників ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 та кінцевим споживачам в т.ч. через АЗС ОСОБА_22 , ОСОБА_4 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 .

Згідно висновку аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ "ТД КНК" за грудень 2019-січень 2020 року №1/11-28-16-07/33083492 від 13.02.2020 службові особи ТОВ "ТД КНК" умисно ухилились від сплати податків до державного бюджету в сумі 8 371 096 грн.

Факт реалізації дизельного пального виготовленого на потужностях ТОВ «КНК» за адресою Кіровоградська обл., Кропивницький р-н.. сщ. Шостаківка під виглядом розчинників, фракції газойлево-гудроновоїлегкої та деетанпропанбутонізованого конденсату підтверджується зібраними в ході досудового розслідування в передбаченому Законом порядку доказами та висновками протоколів випробування №226 від 07.10.2020.

З метою встановлення фактичного місцезнаходження бухгалтерських документів підтверджуючих протиправну діяльність вище вказаної групи осіб, чорнових записів, податкової звітності, комп`ютерної техніки з даними бухгалтерського обліку та первинними документами, податковою звітністю в електронному вигляді, та інших документів, а також встановлення кола осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення направленого на ухилення від сплати податків ТОВ «ТД КНК» направлено відповідне доручення до УОРД ГУ ДФС у Кіровоградській області.

Відповідно до матеріалів виконання доручення встановлено, що ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та службові особи ТОВ «Торговий Дім «КНК», ТОВ «КНК» у схемі ухилення від сплати податків залучили ряд фізичних та юридичних осіб.

Так вставлено, що вказані особи придбають за готівкові кошти нафтопродукти, а саме дизельне паливо та бензин, які були виготовлені на виробничих потужностях ТОВ «КНК» (ЄДРПОУ 30708038) розташованих за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький р-н, сщ. Шостаківка та через мережу своїх АЗС реалізовують їх кінцевому споживачу:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ІНН НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_2 . Згідно до АІС «Податковий блок» ОСОБА_4 зареєстрований фізичною особою-підприємцем в ГУ ДПС у Чернівецькій області (м.Чернівці), вид діяльності - роздрiбна торгiвля пальним.

У своїй власності має дві АЗС, які розташовані за адресами: Чернiвецька область, Заставнiвський район, м.Заставна, вул. Бажанського, буд.78, АЗП та Чернiвецька область, Хотинський район, м.Хотин, вул. Шевченка, буд.87, автозаправний блок пункт (АБП), видані ліцензії на роздрібну торгівлю пальним.

Враховуючи вищевикладене, за адресою місцезнаходження вказаних авто-заправних станцій знаходяться документи щодо придбання дизельного пального під виглядом розчиннику та різних компонентів та самі не обліковані виготовлені на потужностях ТОВ «КНК» паливо мастильні матеріали у вигляді бензину та дизельного пального вилучення яких та проведення по них відповідних експертиз нафтопродуктів додатково підтвердить факт реалізації службовими особами ТОВ «ТД КНК» та ТОВ «КНК» через посередників обсяги дизельного пального та бензину автомобільного під виглядом розчинника та інших компонентів з метою ухилення від сплати акцизного податку.

Враховуючи вищенаведене, на даний час з метою повного, всебічного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу, а також обставин, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, з метою надання цим обставинам належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку автозаправочної станції розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, документи фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_25 щодо придбання виготовлених на потужностях ТОВ «КНК» паливо мастильних матеріалів (бензину автомобільного та дизельного пального) та самих реалізованих не облікованих ПММ, що мають значення під час розслідування кримінального провадження знаходяться за вище вказаною адресою.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна комплекс будівель АЗС розташованих за адресою: Чернiвецька область, Заставнiвський район, м.Заставна, вул. Бажанського, буд.78 належать на праві приватної власності ТОВ «Віойл Зерно» (код 00952700).

При розгляді клопотання в суді слідчий підтримав його повністю.

Заслухавши слідчого та вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Попередня кваліфікація кримінального правопорушення кримінального провадження № 32020120010000011від 18.02.2020року заознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України це тяжкий злочин.

У справі «Бук проти Німеччини» ЄСПЛ акцентує увагу на тяжкості скоєного правопорушення та співвідносить з можливістю виправдання такого абсолютного заходу, як обшук, в умовах виправдання тяжкості правопорушення.

Відповідно, клопотання відповідає загальним вимогам доцільності такого втручання, як обшук.

Стосовно аргументації необхідності, доцільності та пропорційності втручання (здійснення обшуку) в даному випадку згідно із п. 58 рішенням у справі «Серявін та інші проти України» від 10.02.2010 (заява 4909/04), зазначено, що згідно з усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча п. 1 ст. 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі «РуїсТоріха проти Іспанії» від 09.12.1994, п. 29).

Відповідно до рішення у справі «Ратушна проти України», докази якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку мають щонайменшу породжувати думку (підозру), що відшукуванні речі знаходяться за місцем проведення обшуку, тобто про дійсну наявність відповідних та достатніх підстав для проведення обшуку.

Факти, які породжують таку підозру, не повинні знаходитися на однаковому рівні з тими, що необхідні для виправдання засудження чи навіть пред`явлення обвинувачення та з`являються на подальшому етапі кримінального розслідування (рішення у справі «Хільдебрант проти Німеччини» від 16.04.1998).

Піддаючи аналізу подані докази, можна прийти до висновку, що підстави ініційованого обшуку є достатніми та, не зважаючи на ранню стадію досудового слідства, належно обґрунтованими.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Одночасно ч. 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

У даному випадку відзначається наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні слідчого речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду, а самі речі і документи знаходяться у вказаному в клопотанні приміщенні.

За таких обставин слід визнати наявність передбачених законом підстав для надання дозволу на проведення обшуку приміщення АЗС,розташованого заадресою АДРЕСА_1 ,яке використовуєтьсяФОП « ОСОБА_4 », яке належать на праві приватної власності ТОВ «Віойл Зерно» з метою виявлення та вилучення документів, які стосуються придбання нафтопродутків виготовлених на потужностях ТОВ «КНК», первинних фінансово-господарських і бухгалтерських документів ФОП « ОСОБА_4 » по взаємовідносинах з контрагентами ТОВ "ТД КНК" (код 33083492), ТОВ "КНК" (код 30708038), реєстраційні, звітні, наказні документи даних суб`єктів господарської діяльності за період з 01.12.2019 по 31.05.2020 на паперових та електронних носіях (накопичувачів (HDD та/чи SSD дисків), флеш-накопичувачі, компакт-диски), чорнові записи, зошити з записами, паспорти якості, які можуть мати значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

Крім того, слідчим суддею встановлено, що клопотання та додані до нього матеріали не містять обґрунтувань та доказів щодо наявності підстав вважати, що за місцем проведення обшуку, знаходяться інші речі і документи, а тому в цій частині клопотання слід відмовити.

Керуючись ст. 234- 235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвілна проведенняобшуку приміщенняАЗС,розташованого заадресою АДРЕСА_1 ,яке використовуєтьсяФОП « ОСОБА_4 », яке належать на праві приватної власності ТОВ «Віойл Зерно» з метою виявлення та вилучення документів, які стосуються придбання нафтопродутків виготовлених на потужностях ТОВ «КНК», первинних фінансово-господарських і бухгалтерських документів ФОП « ОСОБА_4 » по взаємовідносинах з контрагентами ТОВ "ТД КНК" (код 33083492), ТОВ "КНК" (код 30708038), реєстраційні, звітні, наказні документи даних суб`єктів господарської діяльності за період з 01.12.2019 по 31.05.2020 на паперових та електронних носіях (накопичувачів (HDD та/чи SSD дисків), флеш-накопичувачі, компакт-диски), чорнові записи, зошити з записами, паспорти якості, які можуть мати значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

В решті клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 20.11.2020 року.

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_26

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92330311
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/6384/20

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні