Рішення
від 20.10.2020 по справі 130/1675/20
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/722/2020

130/1675/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" жовтня 2020 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суду Вінницької області в складі:

головуючого судді Заярного А.М.,

за участі: секретаря Бондар С.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за цивільним позовом ОСОБА_1 до Людавської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2020 року позивач звернулась до суду з цим позовом, в якому просила визначити ОСОБА_1 додатковий строк, тривалістю два місяці, для подання до нотаріальної контори письмової заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стислий виклад позиції позивача.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Браїлів Жмеринського району Вінницької області померла ОСОБА_3 , яка знаходилась з 2012 року на повному державному обслуговуванні в комунальній установі Територіальний центр соціального обслуговування Жмеринського району Вінницької області у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.

Вона дійсно постійно проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 , а по сусідству з нею проживала ОСОБА_3 , яка була людиною похилого віку, а тому позивач допомагала їй, зокрема приносила продукти харчування, готову їжу, допомагала по господарству та обробляла город, проте у 2012 році ОСОБА_3 не могла вже обходитись без стороннього догляду, а тому з листопада 2012 року і по час смерті перебувала в будинку пристарілих в смт. Браїлів Жмеринського району Вінницької області.

В грудні 2019 року племінник ОСОБА_3 - ОСОБА_4 віддав їй ключі від будинку ОСОБА_3 та ксерокопію договору купівлі-продажу будинку, ксерокопії державних актів на земельні ділянки, повідомивши при цьому що ОСОБА_3 заповідала все своє майно саме їй. В зв`язку з цим позивач одразу звернулась до Людавської сільської ради де отримала дублікат заповіту, з якого вбачається, що ОСОБА_3 заповідала їй все своє майно, даний заповіт не змінено та не відмінено. Інші спадкоємці після смерті ОСОБА_3 відсутні.

Позивачу постановою Жмеринської районної державної нотаріальної контори було відмовлено в оформленні спадщини у зв`язку з несвоєчасним поданням заяви про прийняття спадщини та не пред`явлення доказів про реєстрацію місця проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Пропустила позивач визначений законом шестимісячний строк з поважних причин. Причиною пропуску строку для прийняття спадщини позивачем, стала її необізнаність про наявність заповіту після смерті ОСОБА_3

20.10.2020 позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала подану нею позовну заяву та просила задовольнити з підстав, викладених в ній.

Відзив на позовну заяву відповідач не подавав.

Процесуальні дії, заяви та клопотання.

04.08.2020 ухвалою судді відкрито провадження, справа призначена до підготовчого засідання на 09.09.2020. Витребувано у Жмеринської районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3

12.08.2020 з Жмеринської районної державної нотаріальної контори надійшла відповідь про відсутність витребуваної судом спадкової справи.

09.09.2020 підготовче провадження закрито справа призначена до судового розгляду на 20.10.2020

Представник відповідача Людавської сільської ради Жмеринського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, сільський голова Пашковський Р.С. надав заяву, відповідно до якої позовні вимоги ОСОБА_1 визнав, справу просив розглянути у відсутність представника сільської ради.

Відповідності до частини 3 ст. 211 ЦПК України, за погодження зі сторонами судовий розгляд справи здійснено на підставі наявних у суду матеріалів у відсутність представника відповідача.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Відповідно до копії заповіту, посвідченого секретарем Людавської сільської ради Жмеринського району Вінницької області 03.12.2010, ОСОБА_3 зробила розпорядження на випадок своєї смерті, відповідно до якого все своє майно заповідала ОСОБА_1 (а.с.8). Як вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Браїлів Жмеринського району Вінницької області (а.с.9).

Згідно копії договору купівлі - продажу від 17.09.2005 року ОСОБА_3 являється власником житлового будинку в„– АДРЕСА_3 (а.с.10), також як вбачається з копії державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 760124 та ЯА № 760125 ОСОБА_3 являється власником земельних ділянок площею 3,2796 га та 3,4791 га на території Краснопільської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області (а.с.11,12).

Як вбачається з копії довідки КУ Територіальний центр соціального обслуговування (надання спеціальних послуг) Жмеринського району Вінницької області від 06.07.2020 № 393 ОСОБА_3 знаходилась на утриманні та повному державному забезпеченні в даній установі, у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання з 01.11.2012 по 27.05.2014, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.13).

Відповідно до копії довідки Людавської сільської ради Жмеринського району Вінницької області від 03.08.2020 № 02-20-317 ОСОБА_1 проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 (а.с.14).

Згідно копії Витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) / (заповіти / спадкові договори) спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась. Заповіт чинний (а.с.15-18).

Постановою державного нотаріуса Жмеринської районної державної нотаріальної контори Вінницької області Мельничук А.Л. позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно, що залишилось після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , у зв`язку з несвоєчасним поданням заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутністю доказів про реєстрацію місця проживання разом зі спадкодавицею на час її смерті, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 02.07.2020 року № 330/02-31 (а.с.19).

Вказані докази суд приймає до уваги, так як вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані в порядку встановленому законом, ніким не оспорюються.

Мотиви суду. Норми права які застосував суд.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто.

Згідно з пунктами 2.2 та 3.2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року №296/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 282/20595, при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Щоб не допустити пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини, нотаріус роз`яснює спадкоємцям право подачі заяви про прийняття спадщини чи про відмову від її прийняття.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При цьому суду враховує судову практику Верховного Суду, викладену в постанову Верховного Суду від 17.10.2018 року справа № 681/203/17-ц, провадження № 61-26164св 18, в якій вказано, що незначний проміжок часу між закінчення шестимісячного строку для подачі заяви про прийняття спадщини та часом звернення особою до суду за захистом своїх прав, потрібно приймати до уваги, при вирішення питання щодо визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріуса.

Крім того, відповідно до правової позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 06 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17 необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

У постанові Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування 30.05.2008 № 7 в абзаці 6 пункту 24 роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

На аналогічні норми законодавства посилалась і позивач у своєму позові.

Відповідно до статей 12, 13, 81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Судом в судовому засіданні було встановлено, що позивачка не мала змоги звернутись вчасно до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом у встановлений законом строк у зв`язку з тим, що вона не знала про наявність такого заповіту. Вона звернулась до нотаріальної контори із заявою, але час звернення до нотаріуса з відповідною заявою визначений законом сплив.

Суд оцінивши наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх досліджені, проаналізувавши факт надання законодавцем переваги здійсненню спадкуванню за заповітом, як особистому розпорядженню особи на випадок смерті, приходить висновку, що для реалізації ОСОБА_1 своїх прав як спадкоємця, слід надати додатковий строк, тривалістю в два місяці з дня набрання рішення суду законної сили, на подання до Жмеринської районної державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Розподіл судових витрат.

Судові витрати слід залишити за позивачем, як вона того просила.

На підставі викладеного, керуючись статтями 3-13, 76-83, 89, 259, 263-265, 268, 280-281 ЦПК України, Суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк, тривалістю два місяці з дня набрання рішення законної сили для подання до Жмеринської районної державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

ОСОБА_1 (місце проживання: 23132, Вінницька область, Жмеринський район, с. Людавка, РНОКПП НОМЕР_2 ), Людавська сільська рада Жмеринського району Вінницької області (місцезнаходження: 23132 Вінницька область, Жмеринський район, с. Людавака, ЄДРПОУ 04330378).

Суддя: А.М. Заярний

Дата складання повного судового рішення 21.10.2020

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено22.10.2020
Номер документу92341069
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —130/1675/20

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні