Ухвала
від 22.10.2020 по справі 904/5709/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22.10.2020м. ДніпроСправа № 904/5709/20

Суддя Фещенко Ю.В. , розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецметаллстрой" (68600, Одеська область, м. Ізмаїл, вулиця Короленка, будинок 45-А; ідентифікаційний код 37417530)

до Приватного підприємства "Алекс Траст Буд" (49005, м. Дніпро, провулок Біологічний, будинок 2, корпус А, офіс 16; ідентифікаційний код 38534139)

про стягнення заборгованості за отриманий товар у загальному розмірі 12 941 грн. 60 коп.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецметаллстрой" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Приватного підприємства "Алекс Траст Буд" (далі - відповідач) заборгованості за отриманий товар у загальному розмірі 12 941 грн. 60 коп.

Ціна позову складається з наступних сум:

- 10 676 грн. 03 коп. - основного боргу;

- 2 265 грн. 57 коп. - пені.

Також позивач просить суд стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 102 грн. 00 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов`язань в частині повної та своєчасної оплати поставленого позивачем товару відповідно до наступних видаткових накладних № РН-0000352 від 06.11.2017, № РН-0000359 від 10.11.2017, № РН-0000368 від 28.11.2017, № РН-0000380 від 06.12.2017 та, відповідно, наявністю боргу у сумі 10 676 грн. 03 коп. За прострочення виконання зобов`язання позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню за загальний період прострочення в сумі 2 265 грн. 57 коп.

Дослідивши матеріали позовної заяви суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 реєстроване поштове відправлення - будь-яке поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею відправнику розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку; розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Належним доказом направлення копії заяви з додатком іншим учасникам судового процесу відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, є оригінал розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека), виданий відправникові поштового відправлення.

Відповідно до пункту 19 Правил внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Пунктом 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12 травня 2006 року N 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в підпункті 3.2.1 якого наведено зразок оформлення опису вкладення за формою 107.

Так, за формою 107 відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Позивачем до позовної заяви не додано належних доказів надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу - Приватному підприємству "Алекс Траст Буд" за адресою: 49005, м. Дніпро, провулок Біологічний, будинок 2, корпус А, офіс 16.

Так, до позовної заяви помилково долучено два поштові описи вкладення (копія та оригінал) на ім`я Господарського суду Дніпропетровської області.

Отже, виявлений судом факт свідчить про необізнаність відповідача про пред`явлений до нього позов, оскільки позовна заява не містить доказів належного відправлення йому копії позовної заяви і доданих до неї документів, що є порушенням правил, встановлених Господарським процесуальним кодексом України для подання документів, що додаються до позовної заяви.

Таким чином, позивачем не надано належних доказів направлення копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу листом з описом вкладення.

Крім того, згідно з вимогами пункту 3 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Із наданої позовної заяви вбачається, що відповідач проводив розрахунки за поставлений товар частково. При цьому, неможливо встановити за якими саме рахунками відбувалося погашення боргу та за які саме періоди прострочення позивач нараховує пеню, інфляційні втрати чи 3% річних.

Отже, позивачем не надано обґрунтованого розрахунку суми позовних вимог.

Відповідно до частин 1-4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Вказана обставина є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням позивачу 7-денного строку з дня вручення вказаної ухвали для усунення зазначених недоліків, а саме: надати докази направлення Приватному підприємству "Алекс Траст Буд" за адресою: 49005, м. Дніпро, провулок Біологічний, будинок 2, корпус А, офіс 16, копії позовної заяви з доданими до неї документами (поштовий опис вкладення з поіменним переліком документів, розрахункова квитанція та фіскальний чек); обґрунтований розрахунок суми позовних вимог із зазначенням періодів прострочення та періодів нарахування штрафних санкцій.

На підставі викладеного, керуючись статтями 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецметаллстрой" до Приватного підприємства "Алекс Траст Буд" про стягнення заборгованості за отриманий товар у загальному розмірі 12 941 грн. 60 коп. - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків - 7 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху , а саме подати до суду:

- докази направлення Приватному підприємству "Алекс Траст Буд" копії позовної заяви з доданими до неї документами (поштовий опис вкладення з поіменним переліком документів, розрахункова квитанція та фіскальний чек);

- обґрунтований розрахунок суми позовних вимог із зазначенням періодів прострочення та періодів нарахування штрафних санкцій.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважається неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 22.10.2020 та не підлягає оскарженню.

Суддя Ю.В. Фещенко

Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92345855
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за отриманий товар у загальному розмірі 12 941 грн. 60 коп

Судовий реєстр по справі —904/5709/20

Судовий наказ від 19.03.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Рішення від 25.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні