Рішення
від 21.10.2020 по справі 233/925/20
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/925/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2020 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі: головуючого - судді Наумик О. О., за участі секретаря судового засідання Вареніченко В. А., прокурора Рябіченко О. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Костянтинівці цивільну справу №233/925/20 за позовом

Костянтинівської місцевої прокуратури (85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого,260) в інтересах держави в особі:

Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (85131, Донецька область, Костянтинівський район, с. Віролюбівка, вул. Шкільна, 34),

Державної екологічної інспекції у Донецькій області (85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Театральна, 18 А)

до

ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державне підприємство Покровський лісгосп Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України (85300, Донецька область, м. Покровськ, вул. ім. Михайла Петренка, 5), -

про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням

У С Т А Н О В И В:

Костянтинівська місцева прокуратура у поданому нею до суду позові в інтересах держави в особі: Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, Державної екологічної інспекції у Донецькій області до ОСОБА_2 просить стягнути з відповідача шкоду, завдану внаслідок вчинення кримінального правопорушення (незаконної порубки дерев у захисних та інших лісових насадженнях) у розмірі 40618,38 грн до спеціального фонду Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, пославшись на таке:

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 08.10.2019 у справі № 233/3440/19 у кримінальному провадженні № 12018050380001097 із правовою кваліфікацією за ч.1 ст.246 КК України (незаконна порубка дерев у лісі, що заподіяло істотну шкоду) звільнено ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.246 КК України у зв`язку з передачею на поруки трудовому колективу ТОВ Донмет .

Ухвала набрала законної сили 16.10.2019.

Протиправною діяльністю ОСОБА_1 , що виразилася у незаконній порубці ним з 27.09.2018 по 02.10.2019 дерев у захисних лісових насадженнях - кварталі 10 виділу 1 урочища Попасне Катеринівського лісництва Державного підприємства Покровське лісове господарство , що розташоване на території Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, було заподіяно істотну шкоду державі у розмірі 40618,38 грн.

Дотепер шкода, заподіяна державі внаслідок вчинення ОСОБА_1 кримінального правопорушення (злочину) залишається невідшкодованою і має бути стягнута з відповідача на підставі ст.1166 ЦК України.

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 16.03.2020 відкрите провадження по цивільній справі за дійсним позовом за правилами загального позовного провадження, цивільну справу призначено до розгляду у підготовчому засіданні (а.с.53-54).

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 07.04.2020 підготовче провадження у цивільній справі закрите, справу призначено до судового розгляду по суті в судовому засіданні (а.с.64-65).

Прокурор Костянтинівської місцевої прокуратури Рябіченко О. О. у судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області, належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, явку представника у судове засідання не забезпечила, надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність з посиланням на підтримання позову (а.с.107).

Віролюбівська сільська рада Костянтинівського району Донецької області, належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, явку представника у судове засідання не забезпечила, надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність з посиланням на підтримання позову (а.с.61).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державне підприємство Покровський лісгосп явку представника у судове засідання не забезпечила, надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність з посиланням на підтримання позовних вимог (а.с.86,93,104,114,120,130).

Представник відповідача ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність з посиланням на визнання позову у повному обсязі (а.с.132).

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дістає таких висновків.

За загальним правилом ч.1 ст.1166 ЦК України , майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ч.ч.4,5 ст. 68 , ч.1 ст. 69 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Статтею 13 Конституції України передбачено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах визначених цією Конституцією .

Відповідно до ст.15 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища до повноважень і компетенції місцевих рад у галузі охорони навколишнього природного середовища відноситься забезпечення реалізації екологічної політики України, здійснення контролю за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Держекоінспекція уповноважена державою здійснювати відповідні функції щодо охорони та використання природних ресурсів, які перебувають і є об`єктами права власності Українського народу.

Судом встановлено таке:

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 08.10.2019 у справі № 233/3440/19 у кримінальному провадженні № 12018050380001091 із правовою кваліфікацією за ч.1 ст.246 КК України звільнено ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.246 КК України у зв`язку з передачею на поруки трудовому колективу ТОВ Донмет ; кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018050380001097 від 02 жовтня 2018 року за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, згідно п. 1 ч.2 ст. 284 КПК України , закрите.

Цією ухвалою встановлено, що 27 вересня 2018 року у денний час доби, більш точного часу не встановлено, у ОСОБА_1 винник злочинний умисел, спрямований на незаконну порубку дерев для власних потреб, з метою їх подальшого використання для опалення у зимово-весінній період за місцем мешкання. Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_1 в період часу з 27 вересня 2018 року до 02 жовтня 2018 року у денний час доби, більш точного часу не встановлено, приїжджав до кварталу 10 виділу 1 урочища Попасне Катеринівського лісництва державного підприємства Покровське лісове господарство , яке розташоване на території Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, де за допомогою бензопили марки Урал БП-6300, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відновлення лісу, умисно, незаконно, без спеціального дозволу, не маючи лісорубного квитка і без законних на те підстав, знаходячись на ділянці лісу, категорія захищеності-ліси протиерозійні, що відноситься до яружно-балочних насаджень та має важливе значення для захисту навколишнього природного середовища, виконує захисні функції, що виражаються у захисті земельного покрову від ерозіє, а саме: зменшення швидкості вітрів, тим самим перешкоджаючи вітровій ерозії, а також у знищенні швидкості сніготанення, тим самим перешкоджаючи ґрунтовій ерозії, тобто, не допущенні змиву ґрунту водою, шляхом відокремлення стовбурів дерев від коренів у спосіб спилювання за допомогою заздалегідь підготовленої бензопили, здійснив незаконну порубку 19 дерев породи дуб та ясень до ступеню припинення їх росту, що виразилася у повному відокремленні дерев від коренів, чим заподіяв істотну шкоду навколишньому природному середовищу, що виразилось у завданні соціально-екологічної шкоди у вигляді зниження захисних властивостей вище зазначеної ділянки лісу, а також у виникненні труднощів у відповідності залісення у вказаній місцевості, та матеріальну шкоду на загальну суму 40618 гривень 38 копійок (а.с.31-32).

Ухвала набрала законної сили 16.10.2019.

Відповідно до ч.6 ст.82 ЦПК України ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності, яка набрала законної сили, є обов`язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої постановлена ухвала, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Тож, встановлені вище згадуваною судовою ухвалою обставини, як і вина відповідача у спричиненні шкоди, є у дійсній справі доведеними.

Згідно з розрахунком розміру шкоди (а.с.22), висновком №594-598 за результатами проведення судово-інженерної екологічної експертизи (а.с.23-30) з матеріалів кримінальної справи, а також згідно зі змістом листа Державного підприємства Покровський лісгосп Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України за №20 від 29.01.2020 (а.с.34), зі змістом листа Віролюбівської сільсьвої ради Костянтинівського району Донецької області №14 від 23.01.2020 (а.с.35) розмір шкоди, заподіяної внаслідок незаконного вирубування 19 дерев протиерозійному лісі у степовій зоні на території Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області у кварталі 10 виділ 1 урочища Попасне , становить 40618,38 грн, яка дотепер не відшкодована.

При розгляді кримінальної справи питання про відшкодування спричиненої шкоди вирішено не було.

З огляду на встановлені обставини і відповідні ним підстави, суд приходить до висновку про обґрунтованість позову та необхідність покладення обов`язку по відшкодуванню шкоди на відповідача, винного в її спричиненні, та про задоволення позову у повному обсязі.

Згідно з ч.6 ст.141 ЦПК України , якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави.

Тож, з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у сумі 2102,00 грн.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 280-282, 141 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов

Костянтинівської місцевої прокуратури (85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого,260) в інтересах держави в особі:

Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (85131, Донецька область, Костянтинівський район, с. Віролюбівка, вул. Шкільна, 34; ЄДРПОУ 04340661),

Державної екологічної інспекції у Донецькій області (85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Театральна, 18-А; ЄДРПОУ 38034476)

до

ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 ),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державне підприємство Покровський лісгосп Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України (85300, Донецька область, м. Покровськ, вул. ім. Михайла Петренка, 5; ЄДРПОУ 00991769), -

про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 шкоду, завдану внаслідок вчинення кримінального правопорушення (незаконної порубки дерев у захисних та інших лісових насадженнях) у розмірі 40618 (сорок тисяч шістсот вісімнадцять) грн 38 коп. до спеціального фонду Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн 00 коп. на рахунок для зарахування до державного бюджету надходжень за кодом Отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; Код отримувача (код ЄДРПОУ): 37993783; Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);Рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; Код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Повний текст рішення складений у нарадчій кімнаті 21.10.2020.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92350976
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —233/925/20

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 04.08.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Рішення від 21.10.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні