Рішення
від 15.10.2020 по справі 755/7181/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/7181/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" жовтня 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Виниченко Л.М.,

при секретарі Сіренко Д.В.,

за участі

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу № 755/7181/20 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Магнат до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками та за оплату житлово-комунальних послуг,-

УСТАНОВИВ:

ОСББ Магнат 25.05.2020 року звернулось з позовом про стягнення з відповідача ОСОБА_1 заборгованості за внесками та за оплату житлово-комунальних послуг.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 01.06.2020 року позовна заява була залишена без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків (а.с. 127).

На виконання вимог ухвали 16.06.2020 року до суду від ОСББ Магнат надійшла уточнена позовна заява, за вимогами якої позивач просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість по внесках та заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з 15 грудня 2016 р. до 30 квітня 2020 року у розмірі: 370,15 грн. - по оплаті внесків на управління будинком, утримання будинку та прибудинкової території; 3 845,51 грн. - по оплаті за опалення; 4 262,73 грн. - по оплаті в резервний фонд теплової енергії; 75,51 грн. - по оплаті за холодну воду; 676,80 грн. - одноразовий внесок в Фонд монтажу контрольно-пропускного пункту та організації контрольно-пропускного режиму в`їзду-виїзду на територію житлового комплексу; 1 014,61 грн. - втрат від інфляції внаслідок несвоєчасного розрахунку; 417,59 грн. - 3 % річних; 2 102 грн. - судових витрат по оплаті судового збору; 3 000 грн. - судових витрат по оплаті професійної правничої допомоги (а.с. 130-131).

Позовні вимоги позивач мотивує тим, що відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності в багатоквартирному будинку за адресою: АДРЕСА_1 відповідачу ОСОБА_1 на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_2 загальною площею 84,6 кв.м. Будинок з вересня 2014 року знаходиться в управлінні ОСББ Магнат .

Позивач зазначає, що рішеннями загальних зборів ОСББ Магнат вирішено:

- затвердити розмір обов`язкових щомісячних внесків співвласників на управління будинком, утримання будинку та прибудинкової території починаючи з 2016 р. у розмірі 8 грн. з м.кв. з власників квартир, які підлягають оплаті протягом одного місця, що настає за розрахунковим (протоколи загальних зборів № 1/3 від 05.11.2015 р., № 1 від 25.01.2017 р., № 5 від 12-27 березня 2019 р., № 7 від 29.02.2020 р.);

- встановити обов`язкові внески у резервний фонд теплової енергії у розмірі 1 % в день від суми боргу, але не більше 100 % суми заборгованості, які оплачують виключно співвласники що несвоєчасно оплачують теплову енергію (протокол загальних зборів № 2 від 10.10.2017 р.);

- затвердити одноразовий внесок в Фонд монтажу контрольно-пропускного пункту та організації контрольно-пропускного режиму в`їзду-виїзду на територію житлового комплексу для власників квартир та нежитлових приміщень - 8,00 грн. в розрахунку за один метр квадратний загальної площі (протокол загальних зборів № 5 від 12-27.03.2019 р., № 7 від 29.02.2020 р.).

Позивач вказує, що порядок нарахування та розподілу обсягів спожитої приміщеннями співвласників багатоквартирного будинку встановлений рішеннями правління ОСББ Магнат (протоколи засідання правління № 24 від 26.10.2016 р., № 7 від 28.10.2019 р.).

Позивач стверджує, що квитанції на оплату обов`язкових внесків та платежів за житлово-комунальні послуги надавались ОСББ Магнат шляхом вкладання у поштову скриньку квартири АДРЕСА_2 , які відповідач отримував, але оплачував не в повному обсязі, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, про стягнення якої позивач змушений звернутись до суду.

Ухвалою суду від 22.06.2020 року відкрите провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи в судове засідання (а.с. 132, 133).

10.08.2020 року до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву з проханням відмовити у задоволенні позову повністю з посиланням на те, що позовні вимоги є розмитими, сфальсифікованими та бездоказовими. Зазначає, що позивач не надав жодних доказів, що підтверджують його виключне право бути управителем, балансоутримувачем чи іншим утворенням по відношенню до будинку за адресою: АДРЕСА_3 , тому не може надавати будь-кому будь-які послуги, а у нього відсутні зобов`язання перед позивачем щодо терміну чи терміновості сплати внесків, їх переліку та відсутня будь яка заборгованість. Він постійно не проживає у квартирі, часто перебуває за межами країни та на території Автономної Республіки Крим і не має доступу до поштової скриньки. Рахунки на сплату внесків мешканцям їхнього будинку також надає ТОВ Акважитлосервіс , які він отримував з більш прийнятними умовами, які виставлені на попереднього власника. Отже, позивач не має одноосібного виключного права на сприяння співвласникам будинку в отриманні житлово-комунальних послуг. Позивач за своїм статутом не є виконавцем житлово-комунальних послуг, не є суб`єктом господарювання, являється неприбутковою організацією, що також зазначено в Законі України Про житлово-комунальні послуги . Постачання холодної води та опалення є житлово-комунальною послугою, тому позивач не має законного права її виконувати та нараховувати йому плату за житлово-комунальні послуги, тому не може бути боргу. Протоколи загальних зборів на які вказує позивач не мають законної юридичної сили, так як в порушення статуту правління позивача його письмово не повідомляло про проведення загальних зборів, не направляло рекомендовані листи. Рішення загальних зборів не засвідчено особистим підписом кожного хто проголосував, не проводилось їх оприлюднення. Надані позивачем розрахунки та довідка про заборгованість підписані особами без підтверджень їх повноважень на підписання бухгалтерських і фінансових документів, таблиці суперечать чинному законодавству та нормативно-правовим актам, тому є неналежними доказами. Надані розрахунки проведені за період, який більший за строк позовної давності, який складає три роки в порушення ст. 261 ЦК України. Акти звіряння з позивачем ним не підписувались. Позивач, підганяючи суми, робить спробу перекласти на нього незаконний нібито борг минулого власника(а.с. 142-145).

Ухвалою суду від 01.10.2020 року відмовлено у задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_2 про продовження процесуального строку на подачу відповіді на відзив, відповідь на відзив відповідача датована 03.09.2020 року залишена без розгляду.

В судове засідання представник позивача не з`явився, представник ОСББ Магнат Золотопуп С.В. суду подав заяву від 15.07.2020 року про розгляд справи без участі представника позивача (а.с. 137).

Відповідач в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні позову, посилаючись на його безпідставність та недоведеність, просив застосувати строк позовної давності, підтримав обставини, викладені у відзиві на позовну заяву.

Суд, вислухавши відповідача, дослідивши матеріали справи та зібрані по справі докази у їх сукупності, приходить до наступного висновку.

За даними виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Магнат , ідентифікаційний код 37500969, зареєстроване в державному реєстрі з 04.02.2011 р., його місцезнаходження за адресою: 02098, м. Київ, вулиця Шумського, будинок 1-А (а.с. 22).

Відповідно положень ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. Господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання. Об`єднання відповідає за своїми зобов`язаннями коштами і майном об`єднання, від свого імені набуває майнові і немайнові права та обов`язки, виступає позивачем та відповідачем у суді. Майно об`єднання утворюється з: майна, переданого йому співвласниками у власність; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом. Майно, придбане об`єднанням за рахунок внесків та платежів співвласників, є їхньою спільною власністю.

Нормою ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників серед іншого відноситься: питання про використання спільного майна; затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Для керівництва поточною діяльністю об`єднання обирається правління. Правління має право приймати рішення з питань діяльності об`єднання, визначених статутом. Правління є виконавчим органом об`єднання і підзвітне загальним зборам.

Згідно ст. 12 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Твердження відповідача про те, що позивач не являється управителем багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_3 спростовуються матеріалами справи та не підтверджені жодними доказами, оскільки відповідач суду не надав рішення загальних зборів ОСББ Магнат щодо передачі функції з управління будинком управителю, з яким об`єднання уклало б відповідний договір.

За нормою ст. 22 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Положеннями ст. 16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, серед іншого, приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; укладати договори; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно положень ст. ст. 14, 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників. Співвласник серед іншого зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Згідно підпункту 6 пункту 3 розділу ІІІ Статуту ОСББ Магнат у новій редакції, затвердженої рішенням загальних зборів співвласників від 09.12.2016 № 1, до виключної компетенції загальних зборів об`єднання належить визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників (а.с. 12-21).

Пунктом 2 розділу ІV Статуту ОСББ Магнат визначено, що сплата встановлених загальними зборами об`єднання щомісячних внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів, у розмірах, що встановлені загальними зборами об`єднання, проводиться до двадцятого числа місяця, що настає за розрахунковим, і є обов`язковою для всіх співвласників. Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Відповідно пункту 2 розділу V Статуту ОСББ Магнат , співвласник зобов`язаний серед іншого своєчасно і в повному обсязі сплачувати об`єднанню внески і платежі на підставі рішень загальних зборів та цього Статуту без укладення договорів з об`єднанням щодо їх сплати.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_4 , загальною площею 84,6 кв.м., на підставі договору купівлі-продажу від 15.12.2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Михайлюченко С.О., що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 15.05.2019 р. (а.с. 10). Отже, відповідач, як власник нерухомого майна, з дати державної реєстрації права власності, а саме з 15.12.2016 року, та як співвласник ОСББ Магнат , зобов`язаний нести витрати по утриманню вказаної квартири.

За змістом ст. ст. 319, 322 ЦК України, власність зобов`язує. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Рішенням зборів співвласників ОСББ Магнат , оформлених протоколом № 1/3 від 05.11.2015 р., було прийнято кошторис на 2016 р. з внесками - 8 грн. з метра квадратного для власників квартир (а.с. 28, 29).

Рішенням загальних зборів співвласників ОСББ Магнат , оформлених протоколом № 1 від 25.01.2017 р., затверджено зведений кошторис доходів і витрат об`єднання на 2017 р. та встановлено розміри щомісячних обов`язкових внесків кожного співвласника приміщень ОСББ Магнат на утримання будинку та прибудинкової території на 2017 р. залишити без змін (для квартир - 8,00 грн./м. кв., що підлягають сплаті до 20 числа кожного місяця, що настає за розрахунковим) (а.с. 31, 32).

Рішенням загальних зборів співвласників ОСББ Магнат , оформлених протоколом№ 5 від 12-27 березня 2019 р., затверджено кошторис об`єднання на 2019 р. та затверджено розміри обов`язкового щомісячного внеску кожного співвласника приміщень ОСББ Магнат в розрахунку за 1 м.кв. загальної площі, який підлягає оплаті протягом одного місяця, що настає за розрахунковим - внесок на управління будинком, утримання будинку та прибудинкової території: для власників квартир - 8,00 грн. (а.с. 37, 38).

Рішенням загальних зборів співвласників ОСББ Магнат , оформлених протоколом № 7 від 29.02.2020 року, затверджено кошторис на управління багатоквартирним будинком на 2020 р. та затверджено розмір обов`язкового щомісячного внеску кожного співвласника приміщень ОСББ Магнат в розрахунку за 1 м.кв. загальної площі, який підлягає оплаті протягом одного місяця, що настає за розрахунковим: для власників квартир внесок на управління будинком, утримання будинку та прибудинкової території - 8,00 грн. (а.с. 41-43).

Виходячи із розміру належної відповідачу загальної площі квартири - 84,6 кв.м. та встановлених рішеннями загальних зборів ОСББ Магнат розмірів обов`язкових щомісячних внесків співвласників на управління будинком, утримання будинку та прибудинкової території з розрахунку 8,00 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири, відповідач зобов`язаний був щомісячно сплачувати такі внески у розмірі 676 грн. 80 коп.

З наданої позивачем довідки про заборгованість зі щомісячними розрахунками убачається, що оплата внесків на управління, утримання будинку та прибудинкової території ОСОБА_1 здійснювалась щомісячно у розмірі по 676,80 грн. в період часу з лютого 2017 р по квітень 2020 року включно (а.с. 118). Заборгованість за такими внесками позивачем нарахована у розмірі 370 грн. 15 коп. При цьому з довідки вбачається, що відповідачу нараховано до сплати з 15 до 31 грудня 2016 року за 17 днів - 371 грн. 16 коп., що виходить за межі позовної давності, про застосування якої заявлено ОСОБА_1 .

При цьому суд враховує наступні обставини.

Позов поданий до суду 25.05.2020 року.

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 ЦК України).

Відповідно ст. 257 ЦК України, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Згідно частин 3, 4 ст. 267 ЦК України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Отже, виходячи із розмірів здійснених відповідачем оплат по внескам на управління, утримання будинку та прибудинкової території, за централізоване опалення, холодне водопостачання та водовідведення, убачається, що відповідачем сплачувались поточні платежі, що не можна розцінювати як переривання перебігу позовної давності.

У зв`язку з цим нарахована позивачем заборгованість до дати 25.05.2017 року, тобто з 15 грудня 2016 року по 24 травня 2017 року виходить за межі позовної давності, тому судом не враховується.

За таких обставин позовні вимоги в частині стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 370,15 грн. по внескам на управління, утримання будинку та прибудинкової території задоволенню не підлягають зі спливом строку позовної давності.

Між ОСББ Магнат та ТОВ Акважитлосервіс , як теплопостачальною організацією, укладені Договір купівлі-продажу теплової енергії від 25.10.2016 р. (а.с. 54-63), Додаткова угода № 1 від 05.12.2016 р. до Договору купівлі-продажу теплової енергії від 25.10.2016 р. (а.с. 65), Договір купівлі-продажу теплової енергії від 09.11.2017 р. (а.с. 66-73), Договір купівлі-продажу теплової енергії від 12.10.2018 р. (а.с. 74-84) та підписані Акти приймання передачі виконаних робіт (наданих послуг) щодо виконання укладених договорів (а.с. 94-108).

Між ОСББ Магнат та ТОВ Центр обслуговування абонентів , як теплопостачальною організацією, укладено Договір купівлі-продажу теплової енергії від 01.11.2019 р., підписані Акти приймання/передачі робіт, послуг, товару стосовно виконання укладеного договору (а.с. 85-93, 109-112).

Між ОСББ Магнат та ПАТ Акціонерна компанія Київводоканал 03.02.2015 р. укладено договір на надання послуг з водопостачання та приймання стічних вод через приєднані мережі (а.с. 413, 414).

Рішенням правління ОСББ Магнат , згідно протоколу № 24 від 26.10.2016 р., затверджено правила нарахування спожитої теплової енергії в будинку АДРЕСА_3 , пунктом 1 яких встановлено, що загальний обсяг спожитої теплової енергії на потреби централізованого опалення визначається за показниками загальнобудинкового лічильника теплової енергії (а.с. 49).

Рішенням правління ОСББ Магнат , згідно протоколу № 7 від 28.10.2019 р., затверджено Порядок розподілу обсягу спожитої теплової енергії в ОСББ Магнат (а.с. 50-53).

Як убачається із довідки про заборгованість, в межах трирічного строку позовної давності різниця між нарахованими до сплати коштів за централізоване опалення та оплачених відповідачем сум становить у розмірі 1 665 грн., що підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Рішенням загальних зборів співвласників ОСББ Магнат , оформлених протоколом № 2 від 10.10.2017 року, вирішено створити в ОСББ Магнат резервний фонд оплати теплової енергії. Встановити обов`язкові внески у резервний фонд теплової енергії у розмірі 1% в день від суми боргу, але не більше 100 % суми заборгованості, які оплачують виключно співвласники що несвоєчасно оплачують теплову енергію. Кошти резервного фонду використовувати виключно на оплату по договорам купівлі-продажу теплової енергії для потреб централізованого опалення та централізованого водопостачання гарячої води та на оплату витрат на стягнення заборгованості з боржників (а.с. 33-36).

Позивачем заявлено до стягнення з відповідача до резервного фонду по тепловій енергії кошти в розмірі 4 262,73 грн. Однак суми за грудень 2016 р. - 402,73 грн., за січень 2017 р. - 817,61 грн., за лютий 2017 р. - 703,77 грн. та за березень 2017 р. - 256,40 грн. виходять за межі строку позовної давності. Отже, у цій частині позов слід задовольнити частково, а саме у розмірі 2 082,22 грн. (4 262,73 - 2 180,51).

Також слід відмовити у стягненні з відповідача коштів у розмірі 75 грн. 51 коп. по оплаті за холодну воду, оскільки така заборгованість нарахована з 15 по 31 грудня 2016 р., що перевищує трирічний строк позовної давності. Решта всі суми нарахувань за холодне водопостачання та водовідведення відповідачем були сплачені в повному обсязі.

Позивач ще просить стягнути з відповідача одноразовий внесок в Фонд монтажу контрольно-пропускного пункту та організації контрольно-пропускного режиму в`їзду-виїзду на територію житлового комплексу у розмірі 676 грн. 80 коп., на підтвердження чого надано протокол № 5 загальних зборів співвласників ОСББ Магнат від 12 березня 2019 року - 27 березня 2019 року (а.с. 37-40).

Пунктом 5 вищевказаного рішення загальних зборів ОСББ Магнат затверджено розмір обов`язкових внесків кожного співвласника житлових та нежитлових приміщень в розрахунку за один метр квадратний загальної площі - одноразовий внесок в Фонд монтажу контрольно-пропускного пункту та організації контрольно-пропускного режиму в`їзду-виїзду на територію житлового комплексу для власників квартир на нежитлових приміщень - 8,00 грн., який підлягає сплаті протягом двох місяців з дня оприлюднення правлінням ОСББ Магнат оголошення про затвердження правлінням ОСББ Магнат , ОСББ Шумського 1-Б та ОСББ Спільна справа проекту контрольно-пропускного пункту та організації контрольно-пропускного режиму в`їзду-виїзду на територію житлового комплексу (а.с. 39).

При цьому суду не доведено факту затвердження правлінням ОСББ Магнат вищевказаного проекту щодо контрольно-пропускного режиму, як визначено рішенням загальних зборів об`єднання співвласників, а також не надано доказів стосовно дня оприлюднення оголошення правлінням, оскільки строк оплати одноразового внеску, у тому числі порушення такого строку, пов`язано з датою доведення до відома правлінням співвласників про затвердження вказаних документів.

Отже, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача одноразового внеску у Фонд монтажу контрольно-пропускного пункту та організації контрольно-пропускного режиму в`їзду-виїзду на територію житлового комплексу у розмірі 676 грн. 80 коп. задоволенню не підлягають, так як не знайшли свого підтвердження в ході розгляду справи.

Таким чином, позов слід задовольнити частково, а саме з відповідача підлягає стягненню заборгованість по оплаті за централізоване опалення у розмірі 1 665 грн., та в резервний фонд теплової енергії у розмірі 2 082 грн. 22 коп.

За приписами ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виходячи із розміру щомісячних сум заборгованості відповідача у межах строку позовної давності та з урахуванням положень Статуту позивача, яким визначено, що сплата встановлених загальними зборами об`єднання щомісячних внесків і платежів проводиться до двадцятого числа місяця, що настає за розрахунковим, розмір 3 % річних нарахованих на прострочені суми у кожному поточному місяці складає загальну суму - 209 грн., інфляційні втрати - 341 грн. 81 коп., які слід стягнути з відповідача на користь ОСББ Магнат .

Заперечення відповідача про те, що в позові слід відмовити у повному обсязі не заслуговують на увагу, оскільки рішення загальних зборів співвласників ОСББ Магнат не оскаржувались, в судовому порядку недійсними не визнавались, є діючими, а тому є обов`язковими до виконання.

Відповідачем також не надано жодних доказів на підтвердження його пояснень про те, за споживання житлово-комунальних послуг та оплата таких послуг ним здійснюється іншим юридичним особам. Будь яких розрахунків, які б відповідач вважав вірними, на спростування поданої позивачем довідки про заборгованість ОСОБА_1 також суду не надано.

За наведених обставин суд вважає, що позов слід задовольнити частково, в саме підлягає стягненню з відповідача на користь позивача заборгованість по оплаті за централізоване опалення у розмірі 1 665 грн., в резервний фонд теплової енергії у розмірі 2 082 грн. 22 коп., інфляційні втрати у розмірі 341 грн. 81 коп., три проценти річних у розмірі 209 грн.

Відповідно положень ч. 1 ст. 141 ЦПК України також з ОСОБА_1 на користь ОСББ Магнат слід стягнути сплачений позивачем судовий збір в дохід держави у розмірі 2 102 грн.

При вирішенні питання розподілу судових витрат суд враховує наступне.

Згідно частин 1, 2 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно положень частини 3 ст. 141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Позивач просить стягнути з відповідача судові витрати по оплаті правничої допомоги у розмірі 3 000 грн.

До позову додано копію Договору про надання правничої допомоги № 01/04/2020-1 від 01.04.2020 року, укладеного між ОСББ Магнат та Адвокатським бюро Тарас Кулачко та партнери , в пункті 3.1 якого серед іншого зазначено, що сторони погодили, що вартість послуг складає 1 000 грн. за одну годину надання послуг (а.с. 119, 120). За змістом пункту 1.1 Договору, Бюро зобов`язується надавати Клієнту правничу допомогу стосовно представництва інтересів Клієнта у судах усіх інстанцій, в тому числі в Дніпровському районному суду м. Києва, за позовом Клієнта до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

На підставі договору про надання правничої допомоги № 01/04/2020-1 від 01.04.2020 року Адвокатським бюро Тарас Кулачко та партнери адвокату Золотопуп С.В. видано ордер серії ВІ № 1010603 на надання правничої (правової) допомоги ОСББ Магнат (а.с. 122).

06.04.2020 року між Адвокатським бюро Тарас Кулачко тапартнери та ОСББ Магнат підписаний Акт приймання-передачі наданих послуг, відповідно якого останнє зобов`язане за надані послуги сплатити Бюро 3 000 грн., які підлягають оплаті протягом одного місяця з моменту набрання законної сили судовим рішенням у справі (а.с. 121). У Акті приймання-передачі наданих послуг зазначено, що при складанні та підготовці до подачі до Дніпровського районного суду м. Києва позовної заяви ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги витрачено 3 години, загальна вартість наданої послуги - 3 000 грн.

Згідно норми частин 1, 2, 3 ст. 137 ЦПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (частина 4 ст. 137 ЦПК України).

Відповідно положень частини 5 ст. 137 ЦПК України, у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

За правилами частини 6 ст. 137 ЦПК України, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідач, як на підставу відмови у стягненні судових витрат на правничу допомогу, посилається на те, що до справи додана інформаційна довідка № 166744208 з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зроблена ОСОБА_2 16.05.2019 р., тобто до укладення договору про надання правничої допомоги, також договір зі сторони позивача підписаний неуповноваженою особою, крім того, в договорі незаконно використані його персональні дані.

Проте такі посилання не є підставою для відмови в розподілі судових витрат. Матеріали справи не містять доказів про визнання договору про надання правничої допомоги № 01/04/2020-1 від 01.04.2020 року недійсним чи неукладеним, також зі змісту договору вбачається, що він підписаний головою правління В.О.Захаровим, який згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 22.10.2019 р. є керівником ОСББ Магнат та має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, що кореспондується з пунктами 14, 16 розділу ІІІ Статуту ОСББ Магнат (а.с. 12, 16, 22, 120).

Будь яких інших клопотань та доводів стосовно зменшення розміру витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами, стороною відповідача не заявлялось.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правничої допомоги, входить до предмета доказування у справі.

З матеріалів справи встановлено, що позивач за отримані послуги правничої допомоги зобов`язаний сплатити адвокатському бюро кошти у розмірі 3 000 грн. у місячний строк після набрання судовим рішення законної сили.

Ціна позову була заявлена у розмірі 10 662 грн. 90 коп. При цьому рішенням суду стягнута сума 4 298 грн. 03 коп. (1 665 + 2082,22 + 209 + 341,81), тобто позов задоволено частково, а саме на 40,31%.

Отже, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати на правничу допомогу пропорційно розміру задоволених позовних вимог в сумі 1 209 грн. 30 коп. (40,31 % від 3 000 грн.)

Керуючись Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , ст. ст. 11, 15, 16, 256, 257, 267, 316, 319, 322, 525, 526, 625 Цивільного кодексу України, ст. ст. 12, 13, 49, 76-81, 89, 95, 133, 137, 141, 229, 258, 259, 263-265, 273, 274, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Магнат до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками та за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Магнат заборгованість по оплаті за централізоване опалення у розмірі 1 665 грн., в резервний фонд теплової енергії у розмірі 2 082 грн. 22 коп., інфляційні втрати у розмірі 341 грн. 81 коп., три проценти річних у розмірі 209 грн., судовий збір у розмірі 2 102 грн. та витрати на правничу допомогу у розмірі 1 209 грн. 30 коп., а всього суму 7 609 (сім тисяч шістсот дев`ять) грн. 33 коп.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Магнат , місце знаходження: 02098, м. Київ, вул. Ю.Шумського, 1-А, код в ЄДРПОУ 37500969.

Відповідач - ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Повне судове рішення складено 20 жовтня 2020 р.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено23.10.2020

Судовий реєстр по справі —755/7181/20

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 12.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Постанова від 12.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 26.11.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні