Рішення
від 19.10.2020 по справі 470/484/20
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/470/183/20

Справа № 470/484/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2020 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого: судді Орлової С.Ф.,

за участю секретаря судового засідання Михалюк С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

16 липня 2020 року позивачка звернулася до суду з відповідним позовом у якому зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її син ОСОБА_1 . Розпорядженням Березнегуватської районної державної адміністрації Миколаївської області від 25 грудня 2006 року № 808 Про затвердження проекту землеустрою, щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності в межах території Висунської сільської ради йому була виділена земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 1,9599 га. Однак нотаріусом їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, через відсутність правовстановлюючого документу на земельну ділянку. Посилаючись на викладене, позивачка просила суд визнати за нею в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку площею 1,9599 га розташовану на території Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, після смерті сина ОСОБА_1 .

Позивачка та її представник - адвокат Терлецька Т.О. ( за договором про надання правової допомоги від 14.07.2020 року) в судове засідання з`явились, позовні вимоги підтримали у повному обсязі, просили суд їх задовольнити.

Відповідач по справі в судове засідання не з`явився, до суду направив заяву про розгляд справи за їх відсутності, не заперечував проти задоволення позовних вимог.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи та наявні у ній докази суд доходить наступного.

З матеріалів справи убачається що, 25 грудня 2006 року розпорядженням Березнегуватської районної державної адміністрації № 808 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності в межах території Висунської сільської ради" було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам (33 особи) для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності в межах території Висунської сільської ради та передано у власність земельні ділянки громадянам у розмірах визначених документацією у фізичних гектарах, зокрема і ОСОБА_2 , у розмірі 1,96 га ( а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Висунськ Березнегуватського району Миколаївської області помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 19 липня 2007 року виконавчим комітетом Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області (а.с.7).

З копії витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку убачається, що після смерті ОСОБА_2 , а саме 17 серпня 2007 року було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ 607188 на земельну ділянку площею 1.9599 га для ведення особистого селянського господарства в межах території Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, кадастровий номер 4821180700:07:000:0117 (а.с.12). Державний акт на право власності на земельну ділянку у позивачки відсутній.

З копії довідки Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області № 1882 від 06.11.2015 року убачається, що ОСОБА_2 був зареєстрований та проживав з 13 січня 2004 року по день смерті за адресою АДРЕСА_1 , разом з ним були зареєстровані та проживали мати - позивачка по справі, батько та брат ОСОБА_2 ( а.с.8).

Відповідно до листа Березнегуватського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) від 25 липня 2020 року № 669/117-21, ОСОБА_2 на час смерті у зареєстрованому шлюбі не перебував, та не мав дітей ( а.с.23).

За інформацією завідувача Березнегуватською державною нотаріальною конторою Миколаївської області від 28 липня 2020 року № 182/01-16 спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась ( а.с.27).

17 травня 2016 року нотаріусом позивачці було відмовлено в оформленні спадкових прав після смерті сина через відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку та рекомендовано звернутися до суду ( а.с.11).

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законом порядку.

Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності відповідних юридичних фактів у їх сукупності, зокрема, ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

Частина 3 пункту 23 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування передбачає, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, ураховуючи що позивач є спадкоємицею першої черги за законом після смерті сина, на час смерті була зареєстрована та проживала разом з ним. Позивач у встановленому законом порядку звертлався до нотаріуса для оформлення спадщини, який йому відмовив у цьому - позовні вимоги позивачки щодо визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12,13,259,263-265,268 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1.9599 га розташовану в межах території Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, кадастровий номер 4821180700:07:000:0117 що належала ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №607188, виданого 17 серпня 2007 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги, у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач:

ОСОБА_1 - адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 .

Відповідач:

Висунська сільська рада Березнегуватського району Миколаївської області: індекс 56240 адреса місцезнаходження: вул. Ковтюха, 3 с.Висунськ Березнегуватський район Миколаївська область, ЄДРПОУ 04375820.

Суддя С. Ф. Орлова

Повне судове рішення складене 22 жовтня 2020 року.

СудБерезнегуватський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92369586
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —470/484/20

Рішення від 19.10.2020

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні