Ухвала
від 21.10.2020 по справі 200/2590/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

21 жовтня 2020 р. Справа №200/2590/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Михайлик А.С., розглянувши в порядку письмового провадження заяву відповідача про заміну боржника у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ШАХТА «СВЯТО-ПОКРОВСЬКА №3» до Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Державної фіскальної служби у Донецькій області звернулося до суду із заявою про заміну боржника у справі на Головне управління ДПС у Донецькій області.

Представники осіб, які брали участь у справі та Головного управління ДПС у Донецькій області до суду не з`явились, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлялись судом належним чином.

Товариством з обмеженою відповідальністю «ШАХТА «СВЯТО-ПОКРОВСЬКА №3» надано до суду заяву про відкладення розгляду питання про заміну боржника через запровадження на території країни карантину та для запобігання розповсюдження коронавірусної хвороби.

Водночас, згідно з ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду питання про заміну сторони виконавчого провадження, не перешкоджає судовому розгляду.

Позивачем не повідомлене, чим саме перешкоджає його неявка розгляду питання про заміну сторони виконавчого провадження, у зв`язку з чим та враховуючи приписи ч. 9 ст. 205, ч. 2 ст. 379 КАС України суд не вбачає підстав для відкладення розгляду питання про заміну боржника та вважає за можливе розглянути відповідну заяву в письмову провадженні без участі сторін та Головного управління ДПС у Донецькій області.

Судом встановлено, що рішенням від 13.05.2019 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ШАХТА «СВЯТО-ПОКРОВСЬКА №3» до Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень задоволено, у рішенні також здійснено розподіл судових витрат, відповідно до якого стягнуто з Головного управління ДФС у Донецькій області за рахунок бюджетних асигнувань на користь позивача понесені ним судові витрати.

27.12.2019 позивачу видано відповідний виконавчий лист у справі про стягнення судових витрат, боржником за яким визначено Головне управління ДФС у Донецькій області.

Відповідно до постанови КМУ від 19 червня 2019 р. № 537 Головне управління ДФС у Донецькій області реорганізується шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Донецькій області. Пунктом 4 постанови визначено, що органи ДПС є правонаступниками майна, прав та обов`язків органів ДФС, що реорганізуються згідно з цією постановою.

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до п. 12 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 р. N 1074, який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією також територіальних органів, орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється.

Відповідно до розпорядження КМУ від 21 серпня 2019 р. № 682-р останній погодився з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 227 «Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України» функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Як вбачається з відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС у Донецькій області 31.07.2019 зареєстровано в якості юридичної особи за ідентифікаційним кодом 43142826.

Згідно з ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженим постановою КМУ від 3 серпня 2011 р. № 845 визначено, що рішення про стягнення коштів боржників (державних органів, розпорядників бюджетних коштів (бюджетних установ), одержувачів бюджетних коштів) виконуються на підставі виконавчих документів виключно органами Казначейства шляхом списання коштів з рахунків боржника.

Відповідно до ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

За таких обставин, беручи до уваги, що діяльність Головного управління ДПС у Донецькій області розпочато та набуття ним прав та обов`язків Головного управління ДФС у Донецькій області, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни боржника у виконавчому листі, виданому у цій справі на Головне управління ДПС у Донецькій області.

Керуючись ст.ст. 205, 243, 248, 256, 293-295, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області про заміну боржника, - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому листі, виданому у справі 27.12.2019 з Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області на Головне управління Державної податкової служби у Донецькій області (87500, Донецька обл., місто Маріуполь, вулиця Італійська, будинок 59; код ЄДРПОУ 43142826).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала суду може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України.

У відповідності до пп. 15.5 п. 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя А.С. Михайлик

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92377864
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —200/2590/19-а

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 15.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 04.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 23.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 03.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 27.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 23.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 17.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 17.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні