Ухвала
від 22.10.2020 по справі 280/6886/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ПРОДОВЖЕННЯ СТРОКУ ДЛЯ УСУНЕННЯ НЕДОЛІКІВ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

22 жовтня 2020 рокуСправа № 280/6886/20 м. Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Садовий Ігор Вікторович, перевіривши матеріали адміністративного позову

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНЕЦКСТРОЙТЕХНОЛОГИЯ» (69032, м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, буд.57, код ЄДРПОУ 33161418)

до Державної податкової служби України (04053, м. Київ, пл. Львівська, буд.8, код ЄДРПОУ 43005393)

про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

30.09.2020 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНЕЦКСТРОЙТЕХНОЛОГИЯ» (далі - позивач, ТОВ «ДОНЕЦКСТРОЙТЕХНОЛОГИЯ» ) до Державної податкової служби України (далі - відповідач) про зобов`язання відповідача зареєструвати у Єдиному державному реєстрі податкових накладних надіслану засобами електронного зв`язку податкову накладну №9 від 31.12.2018 датою її фактичного подання.

Ухвалою суду від 02.10.2020 позовну заяву було залишено без руху на підставі ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), позивачу було надано 10-денний строк з дня отримання вказаної ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

16.10.2020 на виконання ухвали суду від 02.10.2020 представником позивача частково усунено недоліки позовної заяви шляхом належного засвідчення копій додатків до позовної заяви.

20.10.2020 на адресу суду надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви від 15.10.2020 (вх.№49885). На виконання вимог ухвали суду від 02.10.2020 позивачем надано: належним чином засвідчені копії наказу на призначення директора ТОВ «ДОНЕЦКСТРОЙТЕХНОЛОГИЯ» О.В. Гуревича, протоколу, статуту; належним чином засвідчену копію квитанції про відмову податковим органом прийняття пояснень. Стосовно клопотання про поновлення пропущеного строку звернення до суду з доказами поважності підстав такого пропуску повідомлено, що права ТОВ «ДОНЕЦКСТРОЙТЕХНОЛОГИЯ» порушені з моменту надання товариством пояснень та документів щодо відмови у реєстрації оскаржуваної податкової накладної - 20.08.2020, а відтак позивачем не порушено строк звернення до суду.

Розглянувши заяву позивача суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

За змістом п.5 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно вимог позовної заяви, позивач просить суд зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному державному реєстрі податкових накладних податкову накладну №9 від 31.12.2018.

При цьому, позов обґрунтовано з посиланням на протиправність дій з приводу зупинення реєстрації податкової накладної №9 від 31.12.2018 та підстав такого зупинення.

Квитанцією №2 від 20.08.2020 повідомлення позивача від 20.08.2020 №1 щодо надання пояснень та копій документів Головним управлінням ДПС у Запорізькій області не прийнято до розгляду з підстав порушення вимог п.15 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Суд зауважує, що 22.03.2018 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 21.02 2018 № 117 "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" (що діяла на момент виникнення спірних правовідносин), якою затверджені:

Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

Порядок роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації;

Порядок розгляду скарг на рішення комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

На виконання зазначених Порядків, наказом ГУ ДФС у Запорізькій області від 14.03.2018 № 799 створено комісію ГУ ДФС у Запорізькій області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації у складі, згідно з додатком 1.

Отже, процедури з прийняття та реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюються регіональними органами, у даному випадку - Головним управлінням ДПС у Запорізькій області (як правонаступника Головного управління ДФС у Запорізькій області).

Проте, позивачем не зазначено у якості другого відповідача Головне управління ДПС у Запорізькій області і не визначено позовні вимоги до такого відповідача.

При цьому, Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України за №1246 від 29.12.2010 визначено компетенцію Державної фіскальної служби України (Державної податкової служби як правонаступника) щодо реєстрації податкових накладних в ЄРПН на підставі рішення суду.

Згідно з пунктами 19, 20 Порядку №1246, в редакцій на час вирішення спору по суті, податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання однієї з таких подій:

прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування;

набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДФС відповідного рішення);

неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

У разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується. При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений в такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду.

З огляду на вищезазначене, при відсутності скасованого рішення комісії Головного управління ДПС у Запорізькій області про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, вимоги до Державної податкової служби України є передчасними, оскільки останньою права та законні інтереси позивача не порушено.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність продовження процесуального строку для усунення недоліків позовної заяви шляхом уточнення позивачем позовних вимог та суб`єктного складу відповідачів по справі.

Керуючись ст.ст.160, 243, 248, 263 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Продовжити строк для усунення недоліків адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю ДОНЕЦКСТРОЙТЕХНОЛОГИЯ до Державної податкової служби України про зобов`язання вчинити певні дії.

Позивачу усунути недоліки позовної заяви шляхом уточнення позивачем позовних вимог та суб`єктного складу відповідачів по справі.

Встановити строк для усунення недоліків позовної заяви терміном 10 календарних днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя І.В. Садовий

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92378324
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/6886/20

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 22.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 02.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні